Choreografen

Choreografen

Bekijk een overzicht van choreografen die werk creëren voor NDT.

NDT is een van de weinige productiehuizen die zoveel externe choreografen een podium biedt en de gelegenheid geeft om creaties te maken met een virtuoos, modern dansgezelschap. Het is dan ook niet verwonderlijk dat internationale, prijswinnende dansmakers als Sharon Eyal en Gai Behar, Hofesh Shechter en Edward Clug regelmatig te gast zijn bij NDT. Als associate choreographers vullen de gerenommeerde Marco Goecke en Crystal Pite het NDT repertoire regelmatig aan met hedendaagse meesterwerken. De aanwezigheid van gevestigde en opkomende choreografen leidt zowel tot creatieve kruisbestuivingen van wereldklasse als onvergetelijke balletten.

Seizoen 2023-2024

In seizoen 2023-2024 brengen onze gezelschappen NDT 1 en NDT 2 in totaal maar liefst elf wereldpremières van nieuwe makers voor NDT en vieren we de terugkeer van werken van internationaal gerenommeerde choreografen.

Imre van Opstal & Marne van Opstal

Zus en broer Imre van Opstal en Marne van Opstal (Nederland) debuteerden als choreografenduo met hun creatie LiNK voor het talentontwikkelingsprogramma Up & Coming Choreographers in 2014. Vervolgens maakte ze meerdere werken voor NDT: voor Up & Coming Choreographers 2015 maakten zij het werk John Doe en in seizoen 2016-2017 maakten zij hun debuut voor de reguliere programmering van NDT 2 met The Grey (2017). De jonge choreografen creëren hun allereerste werk voor NDT 1 in seizoen 2018/2019, het veelgeprezen Take Root dat genomineerd werd voor de Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansproductie’. In 2020 besloten beiden zich volledig te richten op choreografie. Voor NDT 1 creëerden ze vervolgens in 2021 Baby don’t hurt me. In seizoen 2023-2024 keren de makers terug om in samenwerking met Studio Drift een nieuw werk te maken voor NDT 1.

Lees de volledige biografie

Tao Ye

Tao Ye, choreograaf en oprichter van het TAO Dance Theater, creëert een nieuw werk voor NDT, dat tevens zijn allereerste creatie voor een ander gezelschap zal zijn. In zijn werk ziet de choreograaf het ritueel van herhaling als iets dat de natuurlijke staat van het lichaam kan doen ontplooien tot iets dat, zoals hij beschrijft, “puur en minimalistisch is.” Tao Ye werkt in numerieke vorm, waarmee dit de vijftiende creatie binnen zijn oeuvre markeert, die hij in nauwe samenwerking met de dansers van NDT 1 en de gerenommeerde componist Xiao He zal maken.

Lees de volledige biografie

Marco Goecke

Sinds seizoen 2013-2014 is Marco Goecke (Duitsland) aan NDT verbonden als associate choreographer. Voor beide gezelschappen, NDT 1 en NDT 2, heeft Goecke in deze jaren al veel choreografieën gemaakt. Zijn Midnight Raga voor NDT 2 was winnaar van de Zwaan ‘meest indrukwekkende dansproductie’ in 2017. In seizoen 2022-2023 maakte hij zijn eerste avondvullende creatie voor NDT 1, In the Dutch Mountains.

Lees de volledige biografie

Nadav Zelner

Nadav Zelner (Israël) hield als kind van dansen en naar muziek luisteren en tijdens zijn middelbare schooltijd ontdekte hij zijn choreografische vaardigheden. Door de jaren heen heeft Nadav een unieke danstaal gevormd en recentelijk is hij begonnen met het ontwikkelen van zijn eigen nieuwe danstechniek die hij voor de wereld toegankelijk wil maken.

Zijn creatie Bedtime story voor NDT 2 in seizoen 2021-2022 markeerde Nadavs debuut bij NDT, en in 2023-2024 danst NDT 2 dit werk opnieuw.

Lees de volledige biografie

Micaela Taylor

Micaela Taylor is choreograaf en Artistiek directeur van haar gezelschap TL Collective. Met een achtergrond in hiphop en ballet, heeft ze haar eigen dansstijl gecreëerd, dat ze Expand Practice noemt. Hierin staat emotie centraal, en worden variaties in lichamelijkheid en texturen gecreëerd als een expressie van iemands authenticiteit. Taylors bewegingstaal is door de Los Angeles Times omschreven als “atletisch en sierlijk, precies en vloeiend”, en een die “zich nestelt in tweedelingen”. Deze première is Taylors eerste creatie voor het gezelschap.

Lees de volledige biografie

Jermaine Spivey

Jermaine Spivey (VS) is een zelfstandig danser en choreograaf, die voor verschillende dansgezelschappen heeft gedanst en gewerkt. In seizoen 2021-2022 maakte Jermaine voor het eerst werk voor NDT tijdens Up & Coming Choreographers genaamd Code of Conduct. In seizoen 2023-2024 komt hij terug om verder te werken aan deze creatie met NDT 2.

Lees de volledige biografie

William Forsythe

William Forsythe (Verenigde Staten) is al meer dan 50 jaar werkzaam in de wereld van choreografie. Zijn drie decennia werk voor zijn ensembles in Frankfurt oefende een aanzienlijke invloed uit op generaties kunstenaars in een breed scala aan creatieve praktijken.

Met een aanvankelijke focus op de organisatorische onderbouwing van academisch ballet, heeft Forsythe sinds 1991 zijn choreografische discours uitgebreid naar het veld van de beeldende kunst. Forsythe heeft talloze onderscheidingen ontvangen, waaronder de Gouden Leeuw van de Biënnale van Venetië en Der Faust, beide voor levenslange prestaties.

Lees de volledige biografie

Simon McBurney

Acteur, schrijver en regisseur Simon McBurney is een van de meest innovatieve en invloedrijke theatermakers van dit moment. In 1983 was hij medeoprichter van het gezelschap Complicité, sindsdien is al zijn werk gemaakt door middel van een diepgaand onderzoek en een sterk samenwerkingsproces, waarin een diep geloof is samengesmolten dat alle aspecten van het theater de grenzen van de theatrale vorm moeten uitdagen.

In seizoen 2021-2022 creëerde Simon McBurney voor het eerst voor NDT, in samenwerking met associate choreograaf Crystal Pite. In 2023-2024 keert hij terug voor de tweede creatie die voortkomt uit deze samenwerking.

Lees de volledige biografie

Sharon Eyal

Sharon Eyal en Gai Behar (Israël) vormen een innovatief duo in de hedendaagse danswereld. Voor NDT 2 creëerden zij Sara (2013) en FEELINGS (2016) en voor NDT 1 Bedroom Folk (2015) en Salt Womb (2016). In 2013 richtte het duo hun dansgezelschap L-E-V op.

In seizoen 2022-2023 creëerde Sharon Eyal een nieuw werk voor de NDT 1-dansers, Jakie. In seizoen 2023-2024 maakt dit werk opnieuw deel uit van de programmering.

Lees de volledige biografie

Gabriela Carrizo

Voordat Gabriela Carrizo (Argentinië) samen met Franck Chartier het Brusselse collectief Peeping Tom oprichtte, danste ze voor les ballets C de la B/Alain Platel. Carrizo’s experimentele stijl bevindt zich op het kruispunt tussen dans en theater, het alledaagse en het mysterieuze. In 2013 maakte Carrizo haar eerste creatie voor de dansers van NDT 1, The missing door. In seizoen 2021-2022 maakte ze haar nieuwste creatie voor NDT, La Ruta (2022). Dit werk brengt NDT 1 in seizoen 2023-2024 opnieuw ten tonele.

Lees de volledige biografie

Jiří Kylián

De wereldberoemde choreograaf Jiří Kylián (Tsjechië) was bijna een kwarteeuw artistiek directeur van NDT. Tot 2009 bleef Kylián verbonden als huischoreograaf. Kyliáns buitengewone oeuvre omvat 100 creaties, waarvan maar liefst 75 voor NDT zijn gecreëerd. Wereldwijd worden Kyliáns meesterwerken uitgevoerd door veel scholen en gezelschappen. Door de jaren heen ontving Kylián vele uitzonderlijke internationale onderscheidingen, waaronder een benoeming tot geassocieerd internationaal lid van de prestigieuze Franse Académie des Beaux-Arts voor de nieuw opgerichte choreografiesectie van het genootschap.

Lees de volledige biografie

Maxine Doyle

Sinds 2002 is Maxine Doyle regisseur en choreograaf bij Punchdrunk, met wie ze onder meer het meervoudig bekroonde Sleep No More, The Drowned Man, The Firebird Ball en Faust co-produceerde. Doyle creëerde voor verschillende dansgezelschappen en voor televisie en film. Haar werk combineert een intense lichamelijkheid met een focus op het construeren van karakters en niet-lineaire verhalen. Haar première voor NDT 2 markeert Doyles debuut bij het gezelschap en wordt een samenwerking met componist Cassie Kinoshi, die een originele compositie voor het werk zal maken.

Lees de volledige biografie

Ohad Naharin

Ohad Naharin (Israël) is choreograaf en was artistiek directeur van het Batsheva Dance Company. Hij is mondiaal geroemd als een van de meest vooraanstaande choreografen voor hedendaagse dans. Sinds 1990, toen hij artistiek directeur van Batsheva Dance Company werd, leidt hij het gezelschap met een avontuurlijke artistieke visie en blies hij het repertoire nieuw leven in met zijn fascinerende danstaal. Naharin is ook de grondlegger van de innovatieve bewegingstaal Gaga waarmee hij zijn uitzonderlijke arsenaal aan bewegingstaal verrijkte en die voor een revolutie zorgde in de training van het gezelschap. Gaga is uitgegroeid tot een belangrijke stroming in trainingen voor dansers en niet-dansers.

Lees de volledige biografie

Marcos Morau

In Barcelona en New York studeerde Marcos Morau (Spanje) fotografie, beweging en theater. Hij bouwt werelden en imaginaire landschappen waar beweging en beeld elkaar ontmoeten. Al meer dan tien jaar runt Marcos zijn gezelschap La Veronal, als regisseur, choreograaf en decor-, licht- en kostuumontwerper. Hij heeft de wereld rondgereisd om zijn stukken te presenteren op festivals, in theaters en internationale contexten.

In seizoen 2021-2022 creëerde Marcos zijn debuut voor het gezelschap met de NDT 2-dansers, Folkå. In seizoen 2023-2024 keert hij terug om een nieuw werk te maken met NDT 1.

Lees de volledige biografie

Yoann Bourgeois

Acrobaat, acteur, jongleur, danser, choreograaf, Yoann Bourgeois (Frankrijk) is in de eerste plaats een speler. In zijn werken komt Bourgeois’ fascinatie voor zwaartekracht sterk naar voren, vaak door middel van installaties die de fysieke krachten van de mens tarten. In seizoen 2019-2020 creëerde Bourgeois voor het eerst werk voor het gezelschap, zijn Little song voor de dansers van NDT 2. In seizoen 2020-2021 creëerde hij zijn eerste werk voor NDT 1, I wonder where the dreams I don’t remember go.

Lees de volledige biografie

Crystal Pite

Sinds 2008 is Crystal Pite (Canada) als associate choreographer aan NDT verbonden. Daarnaast is zij associate dance artist bij Canada’s National Arts Centre en Sadler’s Wells in Londen. Voor NDT 1 creëerde Pite onder andere Plot Point (2010), Solo Echo (2012), Parade (2013), In the Event (2015), The Statement (2016), Partita for 8 Dancers (2018), Kunstkamer (2019) en Figures in Extinction [1.0] (2022), in samenwerking met Simon McBurney, dat werd bekroond met Zwaan voor beste dansproductie in 2022. In 2002 richtte Pite Kidd Pivot op, haar eigen dansgezelschap in Vancouver.

Als associate choreographer maakt Crystal regelmatig nieuw werk. Het werk Ten Duets on a Theme of Rescue (2008) markeerde haar eerste samenwerking met de dansers van NDT 2. In seizoen 2023-2024 brengt NDT 1 het veelgeprezen Solo Echo opnieuw ten tonele.

Lees de volledige biografie

Sofia Nappi

Sofia Nappi is de Artistiek directeur en medeoprichter van dansgezelschap KOMOCO in Italië. “Muziek, een sterke emotie verbonden met een gedachte of een concept, een behoefte om een boodschap over te brengen, en speelruimte vinden in gestructureerde improvisatie zijn de drijfveren van mijn creatieve proces”, zegt Nappi. Haar eerste creaties met KOMOCO wonnen de Partner Introdans Award op de Rotterdam International Duet Choreography Competition 2021, en viel in de prijzen tijdens de prestigieuze 35e International Choreography Competition Hannover 2021.

In seizoen 2023-2024 creëert Sofia een nieuw werk voor NDT 2 tijdens Up & Coming Choreographers 2024.

Lees de volledige biografie

Ella Rothschild

Ella Rothschild is choreograaf en multidisciplinair kunstenaar. Rothschild danste onder andere bij Inbal Pinto en Batsheva Dance Company onder de artistieke leiding van Ohad Naharin en is momenteel danser bij Crystal Pite’s gezelschap Kidd Pivot. Sinds 2010 creëert ze haar eigen werk in samenwerking met verschillende kunstenaars uit diverse disciplines, waarbij ze dans, beeldende kunst en muziek integreert. “Ik werk graag met dansers”, zegt Rothschild. “Ik hou ervan om te zien hoe fysiek materiaal van mijn lichaam naar hun lichaam beweegt, hoe ze de beweging dragen, veranderen en zich eigen maken.” In 2016 ontving ze de Rosenblum Performing Arts Award van Tel-Aviv als veelbelovend maker, en de Ministry Cultural Award.

In seizoen 2023-2024 creëert Ella een nieuw werk voor NDT 2 tijdens Up & Coming Choreographers 2024.

Lees de volledige biografie

Kor'sia

Antonio de Rosa en Mattia Russo leiden als regisseurs en choreografen het collectief Kor’sia uit Madrid, samen met onderzoeker en medeoprichter Giuseppe Dagostino en professor Podiumkunsten Agnès López-Río als artistiek adviseurs. Het project ontstond uit de wens om het lichaam in te zetten als middel om verbale communicatie te overstijgen. Kor’sia’s visionaire creaties bestaan uit film, fotografie, literatuur en beeldhouwkunst en nodigen het publiek uit om zich onder te dompelen in alomvattende ervaringen. Over hun voorstelling Siciliana in 2019, schreef The Theatre Times: “De choreografen van Kor’sia zijn meesters in het creëren van een rijk visueel effect vol bewegingscomplexiteit en polyfonie middels [de lichamen van de dansers].”

In seizoen 2023-2024 creëert Kor’sia een nieuw werk voor NDT 2 tijdens Up & Coming Choreographers 2024.

Lees de volledige biografie

laden...