Bryan Arias

Bryan Arias

Choreograaf

Foto: Joao Canziani

Danser en choreograaf Bryan Arias (Puerto Rico) creëerde reeds werken voor een aantal internationale dansgezelschappen. Voor Up & Coming Choreographers maakte hij in 2016 het werk In frayed edges voor Nederlands Dans Theater. In 2013 richtte Arias zijn eigen gezelschap op in New York, de ARIAS Company. In seizoen 2018/2019 maakte Arias zijn allereerste werk voor de reguliere programmering van NDT 2, Epoch.

Bryan Arias is geboren in Puerto Rico en verhuisde op negenjarige leeftijd met zijn familie naar New York City, waar hij later geschoold werd aan de La Guardia High School for the Performing Arts. Daarna danste hij bij Complexious Contemporary Ballet, NDT 2 en het gezelschap van Crystal Pite, Kidd Pivot. Hij danste in werken van befaamde choreografen waaronder Jirí Kylián, Ohad Naharin en Crystal Pite.

Als choreograaf ontving Bryan Arias de First Place en Audience Choice awards voor zijn werk Without Notice bij de Sixth Copenhagen International Choreography Competition, was hij de winnaar van de Hubbard Street Dance International Commission Project en de Princess Gare Choreography Fellowship Award in 2017. Daarnaast was hij genomineerd voor de Rolex mentor and protégé award.