Marina Mascarell

Marina Mascarell

Choreograaf

Foto: Jubal Battisti

Marina Mascarell (Oliva, Spanje, 1980) is een choreografe gevestigd in Nederland en Associated Artist bij Mercat de les Flors in Barcelona sinds 2018.

In haar kunst veranderen de reflecties, onderzoeken en concepten in een poëtische strijd, waarbij het denken verandert in lichamelijkheid en beweging. Marina is geïnteresseerd in een rebels lichaam dat zich kenmerkt door het in vraag stellen van de ‘normativiteit’. In het dansende lichaam als vorm van verzet, diep geworteld in een politieke en maatschappelijke actie.

Naast haar onafhankelijke werk heeft Marina ook de gecreëerd voor verschillende instellingen zoals GöteborgsOperans Danskompani, Biennale de la Danse van Lyon met Lyon Opera Ballet, Skanes Dansteater, Dance Forum Taipei en Nederlands Dans Theater. Ze werkt ook samen met collega-kunstenaars op het gebied van beeldende kunst, film, muziek en theater.

Haar werk was te zien in Nederland, Duitsland, Zweden, Spanje, Italië, Frankrijk, Griekenland, Taiwan, China, Korea, Brazilië, Argentinië en Chili. Ze is erkend en bekroond met verschillende prijzen tijdens haar carrière, zoals de BNG Excellent Dans Award 2015 en de afgelopen jaren is ze genomineerd door Barcelona Critics Awards en Butaca Awards.

Naast haar werk als choreograaf heeft Marina een praktijk ontwikkeld die sterk verbonden is met haar choreografische proces. Een methode focus in bewegingsonderzoek en het vergroten van lichaamsbewustzijn. Ze geeft workshops op verschillende festivals, instellingen en scholen.

Voor NDT maakte Marina A Hefty Flood (2018) voor NDT 2. In seizoen 2021-2022 werkt Marina voor het eerst met de dansers van NDT 1.