Simon McBurney

Simon McBurney

Artistiek directeur Complicité

Foto: Ali Wright

Simon McBurney (Engeland, 1957) is acteur, schrijver, theaterregisseur en medeoprichter en artistiek directeur van theatergezelschap Complicité. Al zijn werk is gegrond in uitgebreid onderzoek, berust op een sterk samenwerkingsproces en gaat uit van de vaste overtuiging dat ieder aspect van theater de theatrale vorm zou moeten uitdagen.

Naast het schrijven en creëren van eigen werken heeft McBurney gerenommeerde toneelstukken van onder andere Beckett en Shakespeare ten tonele gebracht, vele opera’s geproduceerd en talloze literaire bewerkingen opgeleverd. Hij is veelvuldig in de prijzen gevallen en ontving onder meer de Berlijnse Konrad Woolf Prijs voor Outstanding Multi-Disciplinary Artists in Europa en de prestigieuze Yomiuri Prize in Japan, die hij als eerste buitenlander won.

Samen met Crystal Pite heeft Simon McBurney in vier jaar tijd drie werken gecreëerd voor NDT 1. De drie delen van Figures in Extinction draaien om hun angsten en voorzichtige hoop voor onze tijd, ontstaan uit een unieke multidisciplinaire uitwisseling. In februari 2025 gaat het derde deel in Manchester in première, alvorens op tournee te gaan door Nederland.

Foto: Sacha Grootjans

Het is de creatieve beheersing van zowel geluid als beeld dat dit stuk zijn kracht geeft. De finale gaat gepaard met een angstaanjagende herrie gekoppeld aan een grootse fysieke kolk van gesynchroniseerde beweging die niet van een vogel, vis, zoogdier of gletsjer lijkt te komen, maar op de een of andere manier van hen allemaal tegelijk. Hier wordt werkelijk op een buitengewone manier gebruik gemaakt van theatrale dans.

The Arts Desk