Simon McBurney

Simon McBurney

Artistiek directeur Complicité

Foto: Ali Wright

Acteur, schrijver en regisseur Simon McBurney is een van de meest innovatieve en invloedrijke theatermakers van dit moment. In 1983 was hij medeoprichter van het gezelschap Complicité, sindsdien is al zijn werk gemaakt door middel van een diepgaand onderzoek en een sterk samenwerkingsproces, waarin een diep geloof is samengesmolten dat alle aspecten van het theater de grenzen van de theatrale vorm moeten uitdagen.

Naast het schrijven en creëren van originele werken, heeft Simon grote toneelstukken op de planken gebracht – Beckett, Brecht, Boelgakov, Durrenmatt, Ionesco, Daniil Kharms, Arthur Miller, Bruno Schulz, Shakespeare en Ruzzante – en talloze literaire werken bewerkt. Hij bewerkte en regisseerde De meester en Margarita (2012) voor het Festival van Avignon 2012, en meer recent Stefan Zweigs Beware of Pity (2015) voor het Schaubühne Theater, Berlijn.

Simon’s operawerk omvat de regie van A Dog’s Heart (2010) een nieuwe opera van Sasha Raskatov naar de novelle van Michail Boelgakov, The Magic Flute (2012) en Stravinsky’s The Rake’s Progress (2017). In 2020 regisseerde hij Alban Bergs Wozzeck met Simon Rattle als dirigent.

Simon’s werk keert voortdurend terug naar politieke, sociale en filosofische vragen over de manier waarop we als samenleving leven, denken en handelen, hij is niet bang om de oudste theatervormen te versmelten met de meest recente aspecten van moderne technologie.

Deze aspecten van Simon’s werk zijn allemaal aanwezig in het bekroonde The Encounter (2015). Omschreven als ‘een van de meest meeslepende theaterstukken ooit gemaakt’ door de New York Times, speelde de show uitverkochte runs in het Londense Barbican theater in 2016 en 2017 en op Broadway.

Zijn talrijke prijzen omvatten de Berlijnse Konrad Woolf Prijs voor Europa’s Outstanding Multi-Disciplinary Artists (2008) en de prestigieuze Yomiuri Prijs in Japan (2009), die hij als eerste buitenlander won. Hij was Artiste Associé op het Festival van Avignon 2012 en heeft eredoctoraten aan verschillende universiteiten, waaronder Lund in Zweden, London Metropolitan University en Cambridge University.

In seizoen 2021-2022 creëerde Simon McBurney voor het eerst voor NDT, in samenwerking met associate choreograaf Crystal Pite. In 2023-2024 keert hij terug voor de tweede creatie die voortkomt uit deze samenwerking.