Yoann Bourgeois

Yoann Bourgeois

Choreograaf

Foto: Domina Aurora

De kunstenaar Yoann Bourgeois streeft er voortdurend naar om de grenzen tussen verschillende artistieke benaderingen te doorbreken.

Zijn unieke methode wordt belichaamd door fysieke doorgangen die unieke fenomenen benadrukken, waardoor hij een buitengewone variëteit aan ruimtes en oneindige variaties in beweging kan bedenken. Zijn oeuvre is het product van een levenslang, permanent creatief proces dat hij omschrijft als “Het onbereikbare ophangpunt”.

Na te hebben opgetreden met een groot aantal gerenommeerde choreografen, richtte Bourgeois in 2010 zijn eigen gezelschap op. Van 2016 tot 2022 was hij directeur van CCN (Centre Chorégraphique National de Grenoble), waarmee hij de eerste circusartiest werd die aan het hoofd stond van een van de 19 CNN’s (Centres chorégraphiques nationaux) in Frankrijk.

Gewijd aan kunst die radicaal multidisciplinair, fysiek en innovatief is, houdt Bourgeois toezicht op voorstellingen, samenwerkingen en workshops in alle delen van de wereld. Zijn creaties zijn gebaseerd op site-specifieke creaties die voortbouwen op de energie en specifieke kenmerken van de omringende omgeving.

In seizoen 2019-2020 creëerde Bourgeois voor het eerst werk voor het gezelschap, zijn Little song voor de dansers van NDT 2. In seizoen 2020-2021 creëerde hij zijn eerste werk voor NDT 1, I wonder where the dreams I don’t remember go.

In seizoen 2023-2024 keert de maker terug om een nieuw werk te creëren voor NDT 1.