Ammodo

Ammodo

Ammodo initiëert, ontwikkelt en ondersteunt projecten binnen de beeldende kunst, podiumkunst en wetenschap. Kunstenaars en wetenschappers zien vaak dingen die anderen (nog) niet zien. Ze signaleren maatschappelijke tendensen, verleggen grenzen en doen revolutionaire ontdekkingen. Door ruimte voor verdieping te bieden en een bijdrage te leveren aan de zichtbaarheid van hun werk, stimuleert Ammodo de ontwikkeling van kunst en wetenschap.

Ammodo, productiepartner van NDT

Ammodo is productiepartner van Nederlands Dans Theater. Van 2021 tot en met 2024 ondersteunt Ammodo jaarlijks de totstandkoming van drie nieuwe producties voor het dansgezelschap NDT 1 onder leiding van vooraanstaande gastchoreografen. Op die manier wil Ammodo vernieuwing en experiment binnen de hedendaagse dans stimuleren.

“NDT is toonaangevend in de hedendaagse dans en zet in op onderzoek en experiment door ruimte te bieden aan vernieuwende gastchoreografen. Ammodo draagt graag bij aan dit initiatief om zo de hedendaagse dans verder te ontwikkelen.” – Juliette de Wijkerslooth, directeur Ammodo.

Dankzij de steun van Ammodo kunnen we investeren in het ontdekken en ontwikkelen van nieuwe stemmen in de danswereld. De kruisbestuiving die zo plaatsvindt bij NDT brengt dans als kunstvorm vooruit.

Emily Molnar, artistiek directeur NDT

2023

In het jaar 2023 draagt Ammodo bij aan drie nieuwe producties van gastchoreografen:

Felix Landerer

Met het stuk I contain multitudes in mei 2023 maakte Landerer zijn debuut bij NDT 1. Landerer zegt hier zelf over:

“The idea for the work developed around the phrase “tolerance for ambiguity”. It reflects on the increasing challenge of tolerating differences and contradictions in ourselves and others. The work explores what it means to be hemmed in with a multitude of perspectives, to occasionally search for consensus and to allow for it not to be found.”

Lees hier meer over Felix Landerer

Foto: Rahi Rezvani
Marne van Opstal en Imre van Opstal in samenwerking met DRIFT

Broer en zus Marne en Imre, een mid career choreografenduo van Nederlandse bodem, creëren voor NDT 1 samen met DRIFT een visuele voorstelling die de verbinding hoopt te zoeken met het moment. Waarin het publiek zich onderdeel van de voorstelling voelt en ze hun gedachten stop kunnen zetten. Nieuwe technologieën worden toegepast, waarin ruimte wordt gemaakt voor elke discipline.

Lees hier meer over Imre van Opstal en Marne van Opstal 

Lees hier meer over DRIFT 

Tao Ye

Tao Ye, choreograaf en oprichter van het TAO Dance Theater, creëert een nieuw werk voor NDT, dat tevens zijn allereerste creatie voor een ander gezelschap zal zijn. In zijn werk ziet de choreograaf het ritueel van herhaling als iets dat de natuurlijke staat van het lichaam kan doen ontplooien tot iets dat, zoals hij beschrijft, “puur en minimalistisch is.” Tao Ye werkt in numerieke vorm, waarmee dit de vijftiende creatie binnen zijn oeuvre markeert, die hij in nauwe samenwerking met de dansers van NDT 1 en de gerenommeerde componist Xiao He zal maken.

Het nieuwe werk van Tao Ye is ook onderdeel van het NDT 1-programma In/with/in.

Lees hier meer over Tao Ye

Structurele samenwerking

Ammodo steunt drie nieuwe producties per jaar in de seizoenen tot en met 2024. De gastchoreografen voor de komende seizoenen worden later bekendgemaakt. Door een langdurig partnerschap aan te gaan wil Ammodo ondersteuning bieden aan NDT als proeftuin waar innovatieve makers kunnen experimenteren met vernieuwende dansvormen.

In het verleden door Ammodo gesteunde projecten:

 • How to ruin a dance (2022)
  Een choreografie van de Israëlische Roy Assaf, een van de meest gewilde en opkomende choreografische stemmen van vandaag. Deze choreografie maakte deel uit van het programma Dreams 360
 • How to cope with a sunset when the horizon has been dismantled (2022)
  Choreograaf Marina Mascarell maakte met dit nieuwe werk haar debut bij de dansers van NDT 1. Het maakte onderdeel uit van het programma Traces left within.
 • Tell your mom you love your skin (2021)
  Een choreografie van de Noorse choreograaf Alan Lucien Øyen, dat onderdeel uitmaakte van het programma Skin of the mind
 • Mist (2021)
  Een choreografie van de jonge Belgische choreograaf Damien Jalet, onderdeel van het programma Schmetterling van NDT 1.
 • Saisonnier (2018)
  Een programma van NDT 1 met choreografieën van Hofesh Shechter, Marco Goecke en de toenmalige NDT-huischoreografen Sol León & Paul Lightfoot.
 • Separate Ways (2015)
  Een programma van NDT 1 met choreografieën van Hofesh Shechter en de toenmalige NDT-huischoreografen Sol León & Paul Lightfoot.
 • Programma V (2014-2016)
  Een programma van NDT-huischoreografen Sol León & Paul Lightfoot met onder meer de voorstelling School of Thought
'Clowns' (2015) van Hofesh Shechter. NDT 1. Foto: Rahi Rezvani.
'Saisonnier' (2018): 'Singulière Odyssée' (2017) van Sol León & Paul Lightfoot. NDT 1. Foto: Rahi Rezvani

Over Ammodo

Ammodo ondersteunt toonaangevende kunstprojecten en hoogstaand wetenschappelijk onderzoek. Door samen te werken met gerenommeerde partners in de culturele sector draagt Ammodo bij aan de vernieuwing van de beeldende kunst en de podiumkunsten.

Lees hier meer over Ammodo