Ammodo

Ammodo

Ammodo initiëert, ontwikkelt en ondersteunt projecten binnen de beeldende kunst, podiumkunst en wetenschap. Kunstenaars en wetenschappers zien vaak dingen die anderen (nog) niet zien. Ze signaleren maatschappelijke tendensen, verleggen grenzen en doen revolutionaire ontdekkingen. Door ruimte voor verdieping te bieden en een bijdrage te leveren aan de zichtbaarheid van hun werk, stimuleert Ammodo de ontwikkeling van kunst en wetenschap.

Ammodo, productiepartner van NDT

Ammodo is productiepartner van Nederlands Dans Theater. Van 2021 tot en met 2024 ondersteunt Ammodo jaarlijks de totstandkoming van drie nieuwe producties voor het dansgezelschap NDT 1 onder leiding van vooraanstaande gastchoreografen. Op die manier wil Ammodo vernieuwing en experiment binnen de hedendaagse dans stimuleren.

“NDT is toonaangevend in de hedendaagse dans en zet in op onderzoek en experiment door ruimte te bieden aan vernieuwende gastchoreografen. Ammodo draagt graag bij aan dit initiatief om zo de hedendaagse dans verder te ontwikkelen.” – Juliette de Wijkerslooth, directeur Ammodo.

Dankzij de steun van Ammodo kunnen we investeren in het ontdekken en ontwikkelen van nieuwe stemmen in de danswereld. De kruisbestuiving die zo plaatsvindt bij NDT brengt dans als kunstvorm vooruit.

Emily Molnar, artistiek directeur NDT

Seizoen 21/22

In seizoen ’21/’22 heeft Ammodo bijgedragen aan drie nieuwe producties van drie gastchoreografen:

Alan Lucien Øyen

De Noorse choreograaf Alan Lucien Øyen (1978) werkt voor het eerst met NDT samen en creëert een nieuwe dansvoorstelling. Zijn werk is verhalend en multidisciplinair. Vaak laat hij acteurs, dansers, schrijvers, ontwerpers en technici samenwerken om samen een stuk te creëren.

Lees hier meer over Alan Lucien Øyen

Roy Assaf

Roy Assaf (1982) is een choreograaf van Israëlische afkomst die sinds 2010 zijn eigen werk ontwikkelt, speelt en deelt over de hele wereld. In zijn werk legt hij de schoonheid en de intelligente taal van het lichaam bloot.

Lees hier meer over Roy Assaf

Marina Mascarell

Marina Mascarell (1980) is oud-NDT-danser. Zij werkt samen met collega-kunstenaars uit de beeldende kunst, film, muziek en theater. Mascarell plaatst in haar werk vraagtekens bij normativiteit en zet dansende lichamen in als vorm van verzet.

Lees hier meer over Marina Mascarell

Structurele samenwerking

Ammodo steunt drie nieuwe producties per jaar in de seizoenen tot en met 2024. De gastchoreografen voor de komende seizoenen worden later bekendgemaakt. Door een langdurig partnerschap aan te gaan wil Ammodo ondersteuning bieden aan NDT als proeftuin waar innovatieve makers kunnen experimenteren met vernieuwende dansvormen.

In het verleden door Ammodo gesteunde projecten:

 • Mist (2021)
  Een choreografie van de jonge Belgische choreograaf Damien Jalet, onderdeel van het programma Schmetterling van NDT 1.
 • Saisonnier (2018)
  Een programma van NDT 1 met choreografieën van Hofesh Shechter, Marco Goecke en de toenmalige NDT-huischoreografen Sol León & Paul Lightfoot.
 • Separate Ways (2015)
  Een programma van NDT 1 met choreografieën van Hofesh Shechter en de toenmalige NDT-huischoreografen Sol León & Paul Lightfoot.
 • Programma V (2014-2016)
  Een programma van NDT-huischoreografen Sol León & Paul Lightfoot met onder meer de voorstelling School of Thought
'Clowns' (2015) van Hofesh Shechter. NDT 1. Foto: Rahi Rezvani.
'Saisonnier' (2018): 'Singulière Odyssée' (2017) van Sol León & Paul Lightfoot. NDT 1. Foto: Rahi Rezvani

Over Ammodo

Ammodo ondersteunt toonaangevende kunstprojecten en hoogstaand wetenschappelijk onderzoek. Door samen te werken met gerenommeerde partners in de culturele sector draagt Ammodo bij aan de vernieuwing van de beeldende kunst en de podiumkunsten.

Lees hier meer over Ammodo