Hans van Manen

Hans van Manen

Choreograaf

Foto: Erwin Olaf

Hoewel de balletten van Hans van Manen (Amsterdam, 1932) door hun abstractie eenvoudig lijken, zijn ze het zeker niet. De award-winnende choreograaf vereist risico, vitaliteit en swing in zijn balletten. Hij dankt zijn bijnaam Mondriaan van de Dans aan het optimale gebruik van de ruimte en een heldere positionering van de dansers op het podium. Zijn humor verlicht de toon van zijn werk en is aantrekkelijk voor een groot publiek. Hoewel Van Manen geen partituren kan lezen, ‘leest’ hij composities en ‘luistert’ hij naar dans als geen ander.

In 1951 begon Van Manen zijn carrière bij Sonia Gaskell Ballet Recital. Het jaar daarop trad hij aan bij het Nederlandse Opera Ballet, waar hij zijn eerste werk Feestgericht choreografeerde (1957). Daarna sloot hij zich aan bij het gezelschap van Roland Petit in Parijs. Van 1960-1971 werkte Van Manen bij NDT als danser (tot 1963), choreograaf en (vanaf 1961) als artistiek leider. In deze periode ontwikkelde Van Manen zich verder als choreograaf. Na twee jaar van freelancen trad hij in 1973 toe tot Het Nationale Ballet als choreograaf en producent.

Van 1988-2003 keerde Hans van Manen terug naar NDT als huischoreograaf. Hij blijft verbonden aan NDT voor het repeteren en actualiseren van het bestaande repertoire. Zijn oeuvre bestaat inmiddels uit meer dan 120 balletten (waarvan 62 voor NDT), elk voorzien van zijn onmiskenbare signatuur. Zijn meest recente creaties voor NDT zijn Short Cut (NDT 1, 1999), Twee Gouden Variations (NDT 1, 1999), Trilogie (NDT 1, 2000), Two Faces (NDT3, 2000), Simple Things (NDT2, 2001) en Monoloog, Dialoog (NDT 1, 2003). Hans van Manen creëerde Situation in 1970 speciaal voor NDT. In 2019 keerde het ballet weer terug in het NDT 1 programma Soir Historique.

Van Manens balletten zijn in het buitenland uitgevoerd door het Stuttgart Ballett, Bayerisches Staatsballett München, Berliner Staatsoper, National Ballet of Canada, het Engels Royal Ballet, het Koninklijk Deens Ballet, Zürich Ballett, San Francisco Ballet, Compañia Nacional de Danza, Paris Opera Ballet, Deutsche Oper am Rhein, Staatsoper Wien en Alvin Ailey’s company.