Emilie Leriche

Emilie Leriche

Choreograaf

Foto: Alana DaSilva

De Frans-Amerikaanse Emilie Leriche (VS) is een danser en maker, gevestigd in Zweden en danser bij GöteborgsOperans Danskompani. Tijdens haar tijd bij het gezelschap heeft ze gedanst in nieuw werk van Yoann Bourgeois, Paul and Christine Blackman, Sharon Eyal, Club Guy and Roni, Roy Assaf, Marina Mascarell en Damien Jalet. Haar carrière heeft haar naar vele plaatsen gebracht.

Leriche begon haar carrière als danser bij Hubbard Street Dance Chicago; na twee jaar in hun tweede gezelschap, danste ze nog vier jaar in het hoofdgezelschap voordat ze naar Zweden verhuisde. Tijdens haar jaren bij GöteborgsOperan voelde ze zich aangetrokken tot creatie, tot de tedere plek waar we als kunstenaars naartoe gaan als we besluiten iets nieuws te bouwen en te verkennen. Ze heeft werk gemaakt voor Scapino Ballet Rotterdam en genereerde haar eigen onderzoek samen met haar collega’s bij GöteborgsOperan. In 2021 werd haar project, On Mending (een samenwerking met Shawn Fitzgerald Ahern), geselecteerd als onderdeel van Orsolina 28’s “Call for Creation” fellowship en residency-initiatief. Met de steun van de Princess Grace Foundation zal het werk in 2022 zijn ontwikkeling voortzetten in residentie in het Baryshnikov Arts Center in New York City.

In het seizoen 2021-2022 maakt Emilie haar debuut als choreograaf voor NDT en maakt ze in 2022 nieuw werk voor Up & Coming Choreographers.