Veelgestelde vragen

Algemene vragen

Hoe kan ik contact opnemen met NDT?

Heeft u een vraag over kaartverkoop, dan kunt u contact opnemen met de kassa van het betreffende theater. In Den Haag bijvoorbeeld bij het Zuiderstrandtheater. Een lijst met alle Nederlandse theaters vindt u hier.

Voor overige vragen kunt u gebruik maken van het contactformulier.

 

Vragen over de situatie i.v.m. de corona-crisis

Corona-virus: Gaan alle voorstellingen van dit seizoen door?

Tot onze grote spijt zijn wij genoodzaakt om alle activiteiten tot 1 juni af te gelasten ten gevolge van de aangekondigde maatregelen van de Rijksoverheid tegen de verspreiding van het coronavirus. Het betreft een deel van de tournee van Standalone door NDT 2 (13 maart t/m 11 april) en de gehele tournee van Schmetterling door NDT 1 (1 t/m 30 mei). De verschillende theaters zullen u op de hoogte houden van de ontwikkelingen, kaartkopers ontvangen van hen zo spoedig mogelijk bericht. Ook de internationale tournees en alle cultuureducatieve activiteiten tot 1 juni zijn afgelast, inclusief de schoolvoorstellingen op 6 en 7 april en verschillende workshops.

Ik heb kaarten gekocht voor voorstellingen die zijn geannuleerd. Hoe gaat dat verder?

NDT volgt de nationale campagne ‘bewaar je ticket, geniet later’, die donderdag 9 april in de media is aangekondigd. Omdat de huidige coronacrisis zorgt voor een grote financiële impact, zeker ook voor de culturele sector, is een regeling opgesteld die oplossingen biedt voor deze uitzonderlijke situatie. Er zijn drie manieren waarop de aankoop van kaarten kan worden afgewikkeld:

  • Doneer uw tickets aan NDT! Maak meer mee als Vriend
    Doneer het aankoopbedrag van uw tickets aan NDT en wij maken u (gratis) een jaar lang met twee personen Vriend van het gezelschap.
  • Theatervoucher
    Zet de aankoopwaarde van uw tickets (incl. transactiekosten) om in een voucher, en bezoek t/m 31 juli 2021 een voorstelling in het Zuiderstrandtheater of de Nieuwe Kerk.
  • Restitutie
    Ontvang het volledige aankoopbedrag van uw tickets (incl. transactiekosten) terug.

De kassa van het Zuiderstrandtheater neemt vanaf eind april contact op met de kaartkopers van de afgelaste voorstellingen van Standalone en Schmetterling.

Ik wil een Première-abonnement voor seizoen 2020-2021 bestellen, maar ik ben bang dat er komend seizoen voorstellingen worden afgelast als gevolg van het coronavirus. Krijg ik mijn geld dan terug?

Mocht het zo zijn dat wegens het coronavirus ook in het nieuwe seizoen voorstellingen worden afgelast, dan krijgt u het aankoopbedrag van uw tickets voor deze voorstellingen gegarandeerd terug.

Ik had voor seizoen 2019-2020 een Première-abonnement. Wegens de huidige omstandigheden als gevolg van het coronavirus, vind ik het nog te onzeker om mijn abonnement op dit moment te verlengen. Is het ook mogelijk om na 1 mei nog een abonnement te bestellen?

Uiteraard is het ook mogelijk om na 1 mei een Première-abonnement te bestellen. In dat geval kunnen we echter niet de mooiste plaatsen in het theater garanderen. Daarnaast profiteert u (indien u bestelt vanaf 14 september) ook niet meer van de 15% vroegboekkorting.

Ik had voor seizoen 2019-2020 een Première-abonnement. Is het nog mogelijk om mijn abonnement te verlengen?

Als gevolg van de ontwikkelingen rondom het coronavirus en de maatregelen die de Rijksoverheid heeft genomen (waaronder de afgelasting van alle evenementen tot 1 juni), willen we huidige abonnementhouders graag langer de tijd geven om hun première-abonnement te verlengen. Ondanks de onzekerheid over de start van de voorverkoop zijn we, vanwege de grote vraag naar mooie plaatsen in het theater, genoodzaakt wel een uiterste verlengdatum aan te houden. U kunt daarom uw huidige abonnement verlengen tot 1 mei aanstaande.

Ik heb een abonnement besteld, krijg ik mijn geld terug als de voorstellingen niet doorgaan?

Vragen over voorstellingen en kaartverkoop

Waar kan ik terecht met vragen over mijn toegangskaarten?

NDT verkoopt zelf géén kaarten maar verwijst u hiervoor altijd naar de kassa van het betreffende theater. Een overzicht van Nederlandse theaters vindt u hier.

Wat zijn de prijzen voor een NDT voorstelling?

NDT treedt op in verschillende theaters in Nederland die verschillende rangen en prijzen rekenen voor NDT-voorstellingen. Om die reden publiceren wij zelf geen prijzen op de NDT- website. Meer informatie over prijzen van toegangskaarten vindt u op de websites van de betreffende theaters.

Mag ik fotograferen in de zaal?

Het is niet toegestaan tijdens de voorstelling om foto's te maken in de zaal.

Moet ik mijn telefoon uitschakelen?

Wij verzoeken u uw smartphone uit of op 'stil' te zetten tijdens de voorstelling.

Vragen over NDT Vrienden

Hoe word ik Vriend van Nederlands Dans Theater?

Vriend worden is heel eenvoudig. Met dit formulier kunt u zich aanmelden. Na ontvangst van uw aanmelding ontvangt u zo snel mogelijk een bevestiging van ons.

Is mijn Vriendenbijdrage aftrekbaar van de belasting?

Ja, de fiscus beschouwt uw Vriendenbijdrage als een gift. Als u schenkt aan een culturele instelling geniet u bovendien extra belastingvoordeel in het kader van de geefwet. Eenmalige giften zijn aftrekbaar als ze op jaarbasis in totaal hoger zijn dan 1% van uw verzamelinkomen met een minimum van 60 euro. Er geldt ook een maximum: het totaal van uw giften mag niet hoger zijn dan 10% van uw verzamelinkomen.

Als u maximaal wilt profiteren van de fiscale voordelen dan adviseren wij u om uw gift vast te leggen in een periodieke schenking. Voor een periodieke gift geldt geen drempel of plafond. Voorwaarde is dat u minimaal 5 jaar achtereen eenzelfde bedrag  schenkt en uw gift heeft laten vastleggen in een schenkingsovereenkomst. Sinds 2014 kan dat zonder tussenkomst van een notaris. U kunt hier de overeenkomst downloaden. Geeft u de voorkeur aan notariële akte? Download dan hier de volmacht. Voor schenkingen vanaf 250 euro vergoedt NDT de notariskosten.

U kunt hier zelf uw belastingvoordeel berekenen. Meer informatie vind u ook op www.belastingdienst.nl.

Ik heb geen vaste partner maar wil wel graag iemand mee kunnen nemen. Kan ik dan duo-Vriend worden?

Ja, dat kan. Met een duo-Vriendschap kunt u altijd iemand meenemen. De Vriendschap staat wel op uw naam en (e-mail)adres.

Hoe kan ik deelnemen aan een Vriendenactiviteit?

Voor alle Vriendenactiviteiten ontvangt u per mail een uitnodiging. In de uitnodiging staat hoe u zich kunt aanmelden voor een activiteit.

Hoe zeg ik mijn Vriendschap op?

Opzeggen kan per brief of e-mail. Van uw opzegging ontvangt u een bevestiging. Uw Vriendschap eindigt dan per de eerstvolgende vervaldatum (deze hangt af van de datum waarop u Vriend bent geworden). NDT hanteert een opzegtermijn van 1 maand. Er kan geen gehele of gedeeltelijke restitutie plaatsvinden van een reeds betaalde Vriendenbijdrage.

Vragen over audities

Hoe kan ik inschrijven voor de NDT Summer Intensive?

De NDT Summer Intensive vindt plaats in augustus. Inschrijving start in januari. Er zijn slechts 60 plekken beschikbaar.

Wanneer zijn de NDT 2 audities?

De audities voor NDT vinden jaarlijks plaats in januari. Inschrijven voor de audities is meestal mogelijk vanaf september in het jaar ervoor.