Veelgestelde vragen

Algemene vragen

Hoe kan ik contact opnemen met NDT?

Heeft u een vraag over kaartverkoop, dan kunt u contact opnemen met de kassa van het betreffende theater. In Den Haag bijvoorbeeld bij het Zuiderstrandtheater. Een lijst met alle Nederlandse theaters vindt u hier.

Voor overige vragen kunt u gebruik maken van het contactformulier.

 

Vragen over seizoen 2020-2021

Kan ik kaarten bestellen voor seizoen 2020-2021?

De reguliere kaartverkoop voor voorstellingen in het Zuiderstrandtheater in Den Haag is gestart op donderdag 9 juli j.l..  Let op: vanwege de COVID-19 maatregelen is er minder capaciteit in de zaal en zullen voorstellingen sneller uitverkocht raken dan gewoonlijk.
De kaartverkoop in andere theaters in Nederland start op een later moment.  Informeer hierover bij het desbetreffende theater of houd de agenda op deze website in de gaten. Deze wordt steeds ge-update als er een theater start met verkoop.

Vanaf 9 juli is het ook mogelijk om kaarten te bestellen voor de livestreams van deze voorstellingen. U bekijkt de voorstelling live vanuit uw eigen huiskamer.

Ik heb een abonnement besteld voor seizoen 2020-2021, is die nog geldig?

Inmiddels is duidelijk hoe de eerste helft van ons aangepaste seizoen eruit gaat zien, waarbij we veel kleinere aantallen publiek in het theater kunnen ontvangen en u geen gebruik kunt maken van uw vaste plaatsen. Hierdoor hebben we helaas moeten besluiten alle abonnementen te annuleren. Uw volledige orderbedrag wordt uiterlijk in september 2020 teruggestort op uw rekening.

Ik heb kaarten gekocht voor voorstellingen die zijn geannuleerd. Hoe gaat dat verder?

NDT volgt de nationale campagne ‘bewaar je ticket, geniet later’, die donderdag 9 april in de media is aangekondigd. Omdat de huidige coronacrisis zorgt voor een grote financiële impact, zeker ook voor de culturele sector, is een regeling opgesteld die oplossingen biedt voor deze uitzonderlijke situatie. Er zijn drie manieren waarop de aankoop van kaarten kan worden afgewikkeld:

 • Doneer uw tickets aan NDT! Maak meer mee als Vriend
  Doneer het aankoopbedrag van uw tickets aan NDT en wij maken u (gratis) een jaar lang met twee personen Vriend van het gezelschap.
 • Theatervoucher
  Zet de aankoopwaarde van uw tickets (incl. transactiekosten) om in een voucher, en bezoek t/m 31 juli 2021 een voorstelling in het Zuiderstrandtheater of de Nieuwe Kerk.
 • Restitutie
  Ontvang het volledige aankoopbedrag van uw tickets (incl. transactiekosten) terug.

De kassa van het Zuiderstrandtheater neemt vanaf eind april contact op met de kaartkopers van de afgelaste voorstellingen van Standalone en Schmetterling.

Wat zijn de richtlijnen rondom COVID-19 in het Zuiderstrandtheater?

In het kort zijn de richtlijnen die gelden tijdens uw bezoek aan een NDT-voorstelling in het Zuiderstrandtheater als volgt:

 • Koop uw kaarten van tevoren online.
 • Bezoek de voorstelling met max. 5 personen uit een gezamenlijke huishouding.
 • Houd anderhalve meter afstand tot andere bezoekers.
 • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten.
 • Neem uw jas en/of drankje mee de zaal in.
 • Volg altijd de aanwijzingen op van het personeel.
 • Na afloop van de voorstelling is de bar gesloten.

Alle richtlijnen die gelden in het Zuiderstrandtheater vindt u hier. 

Kan ik met iemand de voorstelling in het Zuiderstrandtheater bezoeken?

Het Zuiderstrandtheater hanteert de volgende regel: met maximaal vijf mensen uit een gezamenlijke huishouding per voorstelling, tussen huishoudens wordt de anderhalvemeter-regel gehanteerd.

Ik ben slecht ter been, krijg ik een plek toegewezen in het Zuiderstrandtheater?

Indien u slecht ter been bent, wordt u door de medewerkers van het Zuiderstrandtheater in de benedenzaal geplaceerd. Neem voor uw bezoek aan het Zuiderstrandtheater contact op met de kassa zodat ze u kunnen verwachten en rekening kunnen houden met een plek die goed toegankelijk is voor u (070 88 00 333).

Waarom kan ik geen kaarten kopen voor de rest van seizoen 2020-2021?

Helaas is er momenteel nog niks bekend over de programmering van NDT vanaf januari 2021. Zodra er meer bekend wordt over de rest van het seizoen, informeren wij u.

Wat zijn livestreams?

We streven ernaar om van alle voorstellingen uit seizoen 2020-2021 een aantal live vanuit het Zuiderstrandtheater in Den Haag uit te zenden via ndt.nl. De voorstelling die gedanst wordt door de dansers van NDT op het podium in het Zuiderstrandtheater wordt live gefilmd en vervolgens gestreamd. Dit betekent dat u thuis, in uw eigen huiskamer, live de voorstelling kunt bijwonen op een scherm. Er is allerminst sprake van een verdunde theaterervaring. De dansers en ondersteunende teams stellen alles in het werk om uw bezoek aan onze online 'theaterzaal' zo bijzonder en inspirerend mogelijk te maken.

Kaarten voor de livestreams kosten €15 per stuk.

Ik heb een ticket gekocht voor een livestream. Wat nu?

Zodra uw betaling bij ons is ontvangen, ontvangt u automatisch en direct een e-mail met een toegangslink. Met deze link kunt u de livestream bekijken. Het is een unieke en persoonlijke link, wij adviseren deze niet te delen met iemand anders. De stream kan namelijk slechts op 1 device tegelijkertijd worden bekeken. Bewaar de mail goed!

Waar kan ik de livestream bekijken?

De livestream is in principe op ieder scherm af te spelen: op uw PC, laptop, telefoon of iPad/tablet. Voor de meest optimale theaterervaring raden wij u aan om een zo'n groot mogelijk scherm te gebruiken, of bijvoorbeeld door uw laptop op een televisie aan te sluiten (lees hier hoe u dat doet).

Vragen over voorstellingen en kaartverkoop

Waar kan ik terecht met vragen over mijn toegangskaarten?

NDT verkoopt zelf géén kaarten maar verwijst u hiervoor altijd naar de kassa van het betreffende theater. Een overzicht van Nederlandse theaters vindt u hier.

Wat zijn de prijzen voor een NDT voorstelling?

NDT treedt op in verschillende theaters in Nederland die verschillende rangen en prijzen rekenen voor NDT-voorstellingen. Om die reden publiceren wij zelf geen prijzen op de NDT- website. Meer informatie over prijzen van toegangskaarten vindt u op de websites van de betreffende theaters.

Mag ik fotograferen in de zaal?

Het is niet toegestaan tijdens de voorstelling om foto's te maken in de zaal.

Moet ik mijn telefoon uitschakelen?

Wij verzoeken u uw smartphone uit of op 'stil' te zetten tijdens de voorstelling.

Vragen over NDT Vrienden

Hoe word ik Vriend van Nederlands Dans Theater?

Vriend worden is heel eenvoudig. Met dit formulier kunt u zich aanmelden. Na ontvangst van uw aanmelding ontvangt u zo snel mogelijk een bevestiging van ons.

Is mijn Vriendenbijdrage aftrekbaar van de belasting?

Ja, de fiscus beschouwt uw Vriendenbijdrage als een gift. Als u schenkt aan een culturele instelling geniet u bovendien extra belastingvoordeel in het kader van de geefwet. Eenmalige giften zijn aftrekbaar als ze op jaarbasis in totaal hoger zijn dan 1% van uw verzamelinkomen met een minimum van 60 euro. Er geldt ook een maximum: het totaal van uw giften mag niet hoger zijn dan 10% van uw verzamelinkomen.

Als u maximaal wilt profiteren van de fiscale voordelen dan adviseren wij u om uw gift vast te leggen in een periodieke schenking. Voor een periodieke gift geldt geen drempel of plafond. Voorwaarde is dat u minimaal 5 jaar achtereen eenzelfde bedrag  schenkt en uw gift heeft laten vastleggen in een schenkingsovereenkomst. Sinds 2014 kan dat zonder tussenkomst van een notaris. U kunt hier de overeenkomst downloaden. Geeft u de voorkeur aan notariële akte? Download dan hier de volmacht. Voor schenkingen vanaf 250 euro vergoedt NDT de notariskosten.

U kunt hier zelf uw belastingvoordeel berekenen. Meer informatie vind u ook op www.belastingdienst.nl.

Ik heb geen vaste partner maar wil wel graag iemand mee kunnen nemen. Kan ik dan duo-Vriend worden?

Ja, dat kan. Met een duo-Vriendschap kunt u altijd iemand meenemen. De Vriendschap staat wel op uw naam en (e-mail)adres.

Hoe kan ik deelnemen aan een Vriendenactiviteit?

Voor alle Vriendenactiviteiten ontvangt u per mail een uitnodiging. In de uitnodiging staat hoe u zich kunt aanmelden voor een activiteit.

Hoe zeg ik mijn Vriendschap op?

Opzeggen kan per brief of e-mail. Van uw opzegging ontvangt u een bevestiging. Uw Vriendschap eindigt dan per de eerstvolgende vervaldatum (deze hangt af van de datum waarop u Vriend bent geworden). NDT hanteert een opzegtermijn van 1 maand. Er kan geen gehele of gedeeltelijke restitutie plaatsvinden van een reeds betaalde Vriendenbijdrage.

Vragen over audities

Hoe kan ik inschrijven voor de NDT Summer Intensive?

De NDT Summer Intensive vindt plaats in augustus. Inschrijving start in januari. Er zijn slechts 60 plekken beschikbaar.

Wanneer zijn de NDT 2 audities?

De audities voor NDT vinden jaarlijks plaats in januari. Inschrijven voor de audities is meestal mogelijk vanaf september in het jaar ervoor.