Andrew Skeels

Andrew Skeels

Choreograaf

Foto: Damian Siqueiros

Andrew Skeels is een choreograaf uit Montreal. Hij creëerde werk voor het Ballet van het Grand Théâtre de Genève, Les Grands Ballets Canadiens de Montréal, Cirque du Soleil, TanzTheater International Festival Hannover, Théâtre de Suresnes Jean-Villar, Kansas City Ballet, Festival Quartiers Danses Montréal, Festival des Arts de Saint-Sauveur, WestWave Dance Festival San Francisco, Colorado Ballet, en Festival Ballet Providence.

Zijn productie voor het Théâtre de Suresnes, Finding Now won de 2018 Grand Prix de la Critique in Parijs. Hij is de winnaar van de 2015 Hannover Think Big Choreographic Residency Competition en ontving de 2013 Prix Coup de Coeur du Public van het Festival Quartiers Danses Montréal.

Skeels groeide op in Boston, Massachusetts en kreeg zijn danstraining aan de Boston Ballet School onder het mentorschap van Carol Roderick en Anne Tolbert. Hij danste bij Les Grands Ballets Canadiens de Montréal, waar hij optrad in het werk van Jirí Kyliàn, Mats Ek, Ohad Naharin, Marco Goecke, Stijn Celis, Didy Veldman, en Stephan Toss.

Zijn choreografische taal weerspiegelt zijn steeds groeiende nieuwsgierigheid en liefde voor de danskunst. Hij haalt zijn invloed uit zijn opleiding als filmmonteur en past een filmische benadering toe op zijn choreografieën. Hij daagt dansers uit en vraagt hen te bewegen met gewaagde snelheid, adembenemende vloeiendheid en gedurfde loslating. Zijn werk is detail-georiënteerd, en hij werkt geduldig om de bewegingskwaliteit, muzikaliteit en nuance in zijn werk te perfectioneren. Hij zorgt voor een ondersteunende, samenwerkende werkomgeving, die dansers in staat stelt om gewaagde kansen te nemen.

Skeels zal zijn debuut maken bij het gezelschap in seizoen 2022-2023, met een nieuwe creatie voor NDT 2.

The audience is the final element that gives life to a dance.

Andrew Skeels