Ontdek NDT

Ons verhaal

“The performers of Nederlands Dans Theater fuse exacting execution and creative ambition to create grotesque, haunting, and sublime images” klonk de openingszin van Broadway World’s recensie in maart 2020, een dag na de eerste voorstelling van NDT 1 in New York City Center. Het citaat is tekenend voor een gezelschap dat wereldwijd wordt geroemd om dansers die zowel technisch begaafd zijn alsook over een uitzonderlijke virtuositeit beschikken.

uhyihyoiugougugugu
'Situation'- Hans van Manen (foto: Rahi Rezvani)

Over NDt

Nederlands Dans Theater (NDT) is een van de meest toonaangevende hedendaagse dansgezelschappen ter wereld. De groep is gehuisvest in Den Haag, maar treedt op voor een internationaal publiek van 150.000 bezoekers in Europa, Amerika, Azië en Australië. Sinds de oprichting in 1959 door Benjamin Harkarvy, Aart Verstegen en Carel Birnie in samenwerking met achttien dansers van Het Nationale Ballet (toentertijd het Nederlands Ballet genoemd) trachtte NDT zijn eigen weg te banen in het moderne dansveld. Glen Tetley en Hans van Manen hebben daarin prominent een avantgardistisch stempel gedrukt op het artistieke gezicht van NDT. Hun non-conformistische, vooruitstrevende producties zetten het gezelschap nationaal en internationaal op de kaart.

Sindsdien heeft het topgezelschap een rijk repertoire opgebouwd, van ruim 600 balletten van meesterchoreografen Jiří Kylián en Hans van Manen, Sol León & Paul Lightfoot, Crystal Pite en Marco Goecke, Johan Inger, Medhi Walerski, Ohad Naharin, Alexander Ekman, Gabriela Carrizo, Franck Chartier, Hofesh Shechter, Edward Clug en Sharon Eyal & Gai Behar en vele anderen.

Lees meer over de missie en visie van NDT

Lees meer over de choreografen

Twee gezelschappen

Het eerste gezelschap NDT 1 bestaat uit 28 fenomenale dansers uit alle windstreken, in de leeftijd van 23 tot 40 jaar. De dansers zijn wereldberoemd om hun theatraliteit, verbluffende techniek en ongeëvenaarde expressie. Ieder seizoen staat dit gezelschap garant voor vier Nederlandse programma’s naast talloze grote tours door Azië, de Verenigde Staten, Zuid-Amerika of Australië.

In 1978 richtte het gezelschap onder de bezielende leiding van Jiří Kylián NDT 2 op. Gedurende drie jaar bereidt dit tweede gezelschap zestien recentelijk afgestudeerde, vaak klassiek opgeleide dansers, voor op de wereldtop. Aanvankelijk gold NDT 2 als een talentontwikkelingsprogramma van waaruit de grootste talenten konden doorstromen naar NDT 1. Door de jaren heen, en onder de voormalige leiding van Arlette van Boven, Gerald Tibbs en huidig artistiek leider en voormalig NDT-danser en choreograaf Fernando Hernando Magadan, heeft NDT 2 zich echter ontplooid tot een zelfstandig gezelschap met een geheel eigen repertoire en een uitgebreid nationaal en internationaal tourschema. De samenwerking met veel (aanstormende) choreografen geeft de dansers gelegenheid om zich snel te verhouden tot verschillende danstalen, technieken en werkmethoden.

Vanuit hun thuisbasis in Den Haag werken beide gezelschappen onafgebroken om een significante bijdrage te leveren aan de toekomst van hedendaagse dans, zowel in Nederland als ver daarbuiten.

Lees meer over de dansers van NDT

Talentontwikkeling & Educatie

Als professioneel dansgezelschap met een rijke geschiedenis en een enorme toewijding aan een betekenisvolle bijdrage aan de danskunst, is het voor NDT van groot belang om aandacht te besteden aan de ondersteuning en cultivering van danstalent.

De afdeling Talentontwikkeling & Educatie organiseert daarom ieder seizoen een grote reeks aan activiteiten waarbij diverse doelgroepen op verschillende manieren kennis maken met NDT.

De Educatie-activiteiten richten zich hoofdzakelijk op leerlingen van het primair onderwijs. Projecten als Danser in de Klas en de recentelijk ontworpen dans-apps zijn daarvan goede voorbeelden. Voor leerlingen van het voortgezet onderwijs wordt graag, in overleg, op maat gemaakt educatief aanbod samengesteld.

De Talentontwikkelingsprojecten zijn gericht op het ontwikkelen van danstalent op zowel amateur- als professioneel niveau. Voorbeelden daarvan betreffen het Young Talent Project (YTP) en de NDT Summer Intensive.

Lees meer over onze activiteiten

Spatzuiver in hybride stijl

Kunstkamer is […] een geweldige etalage voor de ongelooflijk begaafde dansers van Nederlands Dans Theater – die ook verdienstelijke zangers blijken”, schreef de NRC in september 2019 na de première van het jubileumprogramma Kunstkamer ter ere van het 60-jarige bestaan van het gezelschap. Het vervolgt: “Het programma toont hen individueel excellerend of spatzuiver groepsgewijs exercerend, in expressieve soli, kleine formaties of synchrone ensembledelen voor het hele tableau van 37 dansers.”

Kunstkamer gold als eerbetoon aan NDT’s uitzonderlijke betekenis voor de danskunst in de afgelopen zes decennia. De voorstelling onderstreepte tevens de vele stijlen die het gezelschap rijk is, en die gezamenlijk de typische NDT signatuur vormen, gekenschetst door een bijzondere hybride van klassieke balletprincipes en de vrijere, interpreteerbare vorm van moderne dans. 90% van de NDT-dansers zijn is klassiek geschoold, iets wat altijd doorschemert in de werken die het gezelschap presenteert. Een erfenis van een generatie non-conformisten die tot op de dag van vandaag wordt overgedragen.” (Uit: NDT | 60, Uitgeverij Waanders, Leiden, 2019, p. 177.)

'Kunstkamer' (foto: Rahi Rezvani)

Klassiekers

Danstalent, choreografische vernieuwing, experiment en een hoge mate van productiviteit – het gezelschap creëert gemiddeld 10 nieuwe werken per seizoen – definiëren NDT als sinds het begin.
NDT is een van de weinige productiehuizen die zoveel externe choreografen een podium biedt en de gelegenheid geeft om creaties te maken met en voor een virtuoos dansgezelschap.

'Thin Skin' - Marco Goecke (Foto: Rahi Rezvani)

NDT 60 jaar: een greep uit het archief

NDT kijkt graag samen met u, ons publiek, terug op haar rijke bestaansgeschiedenis. Sinds geruime tijd werken wij aan de conservering en digitalisering van het beeldarchief. In het najaar van 2019 werd dit materiaal ter gelegenheid van het zestigjarig jubileum feestelijk gepresenteerd en zijn grote delen ervan terug te vinden op Google Arts & Culture wat gratis voor het publiek toegankelijk is.

Kom meer te weten over de geschiedenis van het gezelschap en bekijk de talloze foto’s en filmfragmenten gratis op Google Arts & Culture.