Ontdek NDT

Ons verhaal

NDT heeft de ambitie mensen te verbinden en te inspireren. Om met danskunst het leven van mensen te verrijken en ze te helpen zich open te stellen voor nieuwe ervaringen, ideeën en perspectieven. NDT werkt op alle mogelijke manieren samen en creëert, ontwikkelt en vertoont de meest relevante en vernieuwende moderne dans van de hoogste kwaliteit, voor een zo groot en divers mogelijk publiek; in Den Haag, in de rest van Nederland en over de hele wereld.

Kunst is zuurstof voor de geest. Ieder mens heeft behoefte aan het genot en plezier dat verschillende vormen van kunst laten ervaren. NDT gelooft dat kunst mensen helpt elkaar beter te begrijpen. Kunst opent de geest en het hart voor het onbekende en leidt tot meer creativiteit bij het vinden van nieuwe mogelijkheden en oplossingen. Kunst biedt een breder perspectief op de wereld. Daarom gelooft NDT dat kunst onze levens kan verrijken.

NDT is een rolmodel in de wereld van moderne dans door het promoten van diversiteit en inclusie en in alles dat het gezelschap doet. NDT geeft ruimte aan veel verschillende artistieke stemmen en kunstenaars.

Lees meer over de missie en visie van NDT

'Walk the Demon' van Marco Goecke. Foto: Rahi Rezvani.
uhyihyoiugougugugu
'Situation' van Hans van Manen. Foto: Rahi Rezvani.

Over NDt

Nederlands Dans Theater (NDT) is een van de meest toonaangevende hedendaagse dansgezelschappen ter wereld. De groep is gehuisvest in Den Haag, maar treedt op voor een internationaal publiek van 150.000 bezoekers in Europa, Amerika, Azië en Australië. Sinds de oprichting in 1959 door Benjamin Harkarvy, Aart Verstegen en Carel Birnie in samenwerking met achttien dansers van Het Nationale Ballet (toentertijd het Nederlands Ballet genoemd) trachtte NDT zijn eigen weg te banen in het moderne dansveld. Glen Tetley en Hans van Manen hebben daarin prominent een avantgardistisch stempel gedrukt op het artistieke gezicht van NDT. Hun non-conformistische, vooruitstrevende producties zetten het gezelschap nationaal en internationaal op de kaart.

Sindsdien heeft het topgezelschap een rijk repertoire opgebouwd, van ruim 600 balletten van meesterchoreografen Jiří Kylián en Hans van Manen, Sol León & Paul Lightfoot, Crystal Pite en Marco Goecke, Johan Inger, Medhi Walerski, Ohad Naharin, Alexander Ekman, Gabriela Carrizo, Franck Chartier, Hofesh Shechter, Edward Clug en Sharon Eyal & Gai Behar en vele anderen.

Lees meer over de choreografen

Twee gezelschappen

Het eerste gezelschap NDT 1 bestaat uit 28 fenomenale dansers uit alle windstreken, in de leeftijd van 23 tot 40 jaar. De dansers zijn wereldberoemd om hun theatraliteit, verbluffende techniek en ongeëvenaarde expressie. Ieder seizoen staat dit gezelschap garant voor vier Nederlandse programma’s naast talloze grote tours door Azië, de Verenigde Staten, Zuid-Amerika of Australië.

In 1978 richtte het gezelschap onder de bezielende leiding van Jiří Kylián NDT 2 op. Gedurende drie jaar bereidt dit tweede gezelschap zestien recentelijk afgestudeerde, vaak klassiek opgeleide dansers, voor op de wereldtop. Aanvankelijk gold NDT 2 als een talentontwikkelingsprogramma van waaruit de grootste talenten konden doorstromen naar NDT 1. Door de jaren heen, en onder de voormalige leiding van Arlette van Boven, Gerald Tibbs en huidig artistiek leider en voormalig NDT-danser en choreograaf Fernando Hernando Magadan, heeft NDT 2 zich echter ontplooid tot een zelfstandig gezelschap met een geheel eigen repertoire en een uitgebreid nationaal en internationaal tourschema. De samenwerking met veel (aanstormende) choreografen geeft de dansers gelegenheid om zich snel te verhouden tot verschillende danstalen, technieken en werkmethoden.

Vanuit hun thuisbasis in Den Haag werken beide gezelschappen onafgebroken om een significante bijdrage te leveren aan de toekomst van hedendaagse dans, zowel in Nederland als ver daarbuiten.

Lees meer over de dansers van NDT

Talentontwikkeling & Educatie

Als professioneel dansgezelschap met een rijke geschiedenis en een enorme toewijding aan een betekenisvolle bijdrage aan de danskunst, is het voor NDT van groot belang om aandacht te besteden aan de ondersteuning en cultivering van danstalent.

De afdeling Talentontwikkeling & Educatie organiseert daarom ieder seizoen een grote reeks aan activiteiten waarbij diverse doelgroepen op verschillende manieren kennis maken met NDT.

De Educatie-activiteiten richten zich hoofdzakelijk op leerlingen van het primair onderwijs. Projecten als Danser in de Klas en de recentelijk ontworpen dans-apps zijn daarvan goede voorbeelden. Voor leerlingen van het voortgezet onderwijs wordt graag, in overleg, op maat gemaakt educatief aanbod samengesteld.

De Talentontwikkelingsprojecten zijn gericht op het ontwikkelen van danstalent op zowel amateur- als professioneel niveau. Voorbeelden daarvan betreffen het Young Talent Project (YTP) en de NDT Summer Intensive.

Lees meer over onze activiteiten

Spatzuiver in hybride stijl

Kunstkamer is […] een geweldige etalage voor de ongelooflijk begaafde dansers van Nederlands Dans Theater – die ook verdienstelijke zangers blijken”, schreef de NRC in september 2019 na de première van het jubileumprogramma Kunstkamer ter ere van het 60-jarige bestaan van het gezelschap. Het vervolgt: “Het programma toont hen individueel excellerend of spatzuiver groepsgewijs exercerend, in expressieve soli, kleine formaties of synchrone ensembledelen voor het hele tableau van 37 dansers.”

Kunstkamer gold als eerbetoon aan NDT’s uitzonderlijke betekenis voor de danskunst in de afgelopen zes decennia. De voorstelling onderstreepte tevens de vele stijlen die het gezelschap rijk is, en die gezamenlijk de typische NDT signatuur vormen, gekenschetst door een bijzondere hybride van klassieke balletprincipes en de vrijere, interpreteerbare vorm van moderne dans. 90% van de NDT-dansers zijn is klassiek geschoold, iets wat altijd doorschemert in de werken die het gezelschap presenteert. Een erfenis van een generatie non-conformisten die tot op de dag van vandaag wordt overgedragen.” (Uit: NDT | 60, Uitgeverij Waanders, Leiden, 2019, p. 177.)

Danstalent, choreografische vernieuwing, experiment en een hoge mate van productiviteit – het gezelschap creëert gemiddeld 10 nieuwe werken per seizoen – definiëren NDT als sinds het begin.
NDT is een van de weinige productiehuizen die zoveel externe choreografen een podium biedt en de gelegenheid geeft om creaties te maken met en voor een virtuoos dansgezelschap.

'Black Milk' van Ohad Naharin. Foto: Rahi Rezvani.

NDT 60 jaar: een greep uit het archief

NDT kijkt graag samen met u, ons publiek, terug op haar rijke bestaansgeschiedenis. Sinds geruime tijd werken wij aan de conservering en digitalisering van het beeldarchief. In het najaar van 2019 werd dit materiaal ter gelegenheid van het zestigjarig jubileum feestelijk gepresenteerd en zijn grote delen ervan terug te vinden op Google Arts & Culture wat gratis voor het publiek toegankelijk is.

Kom meer te weten over de geschiedenis van het gezelschap en bekijk de talloze foto’s en filmfragmenten gratis op Google Arts & Culture.