Jiří Kylián

Jiří Kylián

Choreograaf

Foto: Anton Corbijn

De wereldberoemde choreograaf Jiří Kylián (Tsjechië, 1947) was bijna een kwarteeuw artistiek directeur van Nederlands Dans Theater. Na drie balletten voor NDT te hebben gemaakt (Viewers, Stoolgame en La Cathédrale Engloutie), werd Kylián samen met Hans Knill in 1975 artistiek leider van het gezelschap. In 1978 richtte hij samen met Carel Birnie NDT 2 op, bedoeld om jonge dansers de kans te geven hun vaardigheden en talenten te ontwikkelen en hun artistieke persoonlijkheden te ontplooien. In 1991 initieerde hij NDT 3, waarin juist ruimte geboden werd aan ‘oudere’ dansers. Zo werd NDT het eerste gezelschap ter wereld dat de drie dimensies van het leven van een danser liet zien. Na een bijzondere staat van dienst droeg Kylián in 1999 de artistieke leiding over, maar bleef tot 2009 als huischoreograaf verbonden aan het gezelschap.

Na zijn laatste choreografie Mémoires d’Oubliettes voor NDT in 2009 is de artistieke focus van Jiří Kylián steeds meer op kleinschaliger projecten en films komen te liggen. Kyliáns gehele oeuvre omvat 100 creaties, waarvan 77 door NDT opgevoerd en maar liefst 75 speciaal voor het gezelschap gecreëerd. Daarnaast maakte Kylián werken voor gezelschappen wereldwijd zoals Stuttgart Ballet, Opéra de Paris, Bayerisches Staatsballett in München en het Tokyo Ballet.

In 2020 presenteerde NDT 1 het programma Sometimes, I wonder, wat de terugkeer van Kyliáns werk markeerde.

Kylián ontving door de jaren heen uitzonderlijke internationale onderscheidingen. Zo is hij onder meer benoemd tot Officier van de Orde van Oranje-Nassau, onderscheidde toenmalig koningin Beatrix hem met de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap, ontving hij een eredoctoraat van de Juilliard School in New York en de Eremedaille van de president in Tsjechië. In 2011 ontving Kylián een Lifetime Achievement Award op het gebied van dans en theater van het Tsjechische Ministerie van Cultuur. Wereldwijd worden Kyliáns meesterwerken uitgevoerd door tal van scholen en gezelschappen.