Hofesh Shechter

Hofesh Shechter

Choreograaf

Foto: Hugo Glendinning

De Brits-Israëlische Hofesh Shechter (Jeruzalem, 1975) is één van Engelands meest geprezen artiesten. In 2008 richtte hij zijn internationaal toerende Hofesh Shechter Company op en hij is als associate artist verbonden aan Sadler’s Wells in Londen. Shechters werk staat inmiddels op het repertoire van vele Britse en internationale gezelschappen zoals Cedar Lake Contemporary Ballet (New York), Carte Blanche Dance Company (Noorwegen), Bern Ballett (Zwitserland), Scottish Dance Theatre (UK) en CandoCo (UK). In seizoen 2013-2014 danste NDT 1 zijn avondvullende double bill Uprising/In Your Rooms (2009). Dit leidde tot het maken van een eerste, nieuwe creatie voor het gezelschap, Clowns genaamd (2016).

Shechter volgde zijn opleiding aan de Jerusalem Academy for Dance and Music waarna hij tot de Batsheva Dance Company in Tel Aviv toetrad. Hier werkte hij met artistiek directeur Ohad Naharin. In Tel Aviv begon hij aan een studie drum en percussie, waarna hij begon te experimenteren met eigen muziek en deelnam aan verschillende projecten met dans, theater en body-percussion. In 2002 verhuisde Shechter naar de UK.

Hier trok zijn choreografische debuut Fragments onmiddellijk de aandacht en in 2004 ontving hij met zijn werk Cult de Audience Choice Award. Van 2004 tot 2006 was Shechter associate artist bij The Place en werd hij aangesteld door de Robin Howard Foundation om Uprising te maken. De drie werken vormden samen de triple bill deGENERATION, zijn eerste avondvullende werk.

Shechters In your rooms werd genomineerd voor een South Bank Show Award en won de Critics’ Circle Award 2008 voor beste moderne choreografie. Zijn double bill Uprising/In your rooms bewerkte Shechter voor een band van 20 musici met 17 dansers. In 2010 oogstte het avondvullende werk Political Mother voor het Brighton Festival juichende kritieken en ging vervolgens op tournee en in 2013 werkte Shechter samen met de Metropolitan Opera in New York. In 2014 en 2015 creëerde Shechter de trilogie Barbarians.