Marcos Morau

Marcos Morau

Choreograaf

Foto: Rita Antonioli

In Barcelona en New York studeerde Marcos Morau fotografie, beweging en theater. Hij bouwt werelden en imaginaire landschappen waar beweging en beeld elkaar ontmoeten. Al meer dan tien jaar runt Marcos zijn gezelschap La Veronal, als regisseur, choreograaf en decor-, licht- en kostuumontwerper. Hij heeft de wereld rondgereisd om zijn stukken te presenteren op festivals, in theaters en internationale contexten.

Naast zijn werk bij La Veronal wordt Marcos Morau als kunstenaar uitgenodigd door verschillende gezelschappen en theaters om nieuwe creaties te ontwikkelen, altijd halverwege tussen scenische kunst en dans, met speciale aandacht voor dramaturgie.

Als jongste winnaar van de Nationale Dansprijs in Spanje maakt zijn taal deel uit van een erfgoed, van abstracte beweging en fysiek theater, versmolten tot een surrealistisch en duister amalgaam. Een krachtige lichaamstaal gebaseerd op de vernietiging van elke organische logica, die beweging ontleedt en er een unieke identiteit van maakt.

Zijn werk is hedendaags en wordt ondersteund door grote theaters en internationale festivals, zoals Avignon Festival, Sadler’s Wells, Rome Europe, Tanz imAugust en vele anderen. Marcos Morau is ook een gastchoreogaaf bij vele internationale topgezelschappen: NDT, Les Grands Ballets Canadiens, Göteborgs Operans Danskompani en vele anderen. In Nederland maakte Marcos eerder werken bij Scapino Ballet Rotterdam.

Zijn laatste stukken voor La Veronal, Opening Night (2021), Sonoma (2020) of Pasionaria (2018), weerspiegelen de mens van vandaag, voor hun angsten, die de wereld en hun lot in vraag stellen.

In seizoen 2021-2022 creëerde Marcos zijn debuut voor het gezelschap met de NDT 2-dansers, Folkå. In seizoen 2023-2024 keert hij terug om een nieuw werk te maken met NDT 1.