Sofia Nappi

Sofia Nappi

Foto: Roberto Garziani

De internationale choreografe en danseres uit Italië studeerde af aan het Alvin Ailey American Dance Theater in New York. Het nauwe contact met de Hofesh Shechter Dance Company en haar studies in Gaga van Ohad Naharin speelden een fundamentele rol in haar opleiding.

Sofia Nappi is artistiek directeur en medeoprichter van haar project KOMOCO, waarbij ze werd ondersteund door het hedendaagse danscollectief Sosta Palmizi in Turijn en Adriano Popolo Rubbio en Paolo Piancastelli. Met haar eerste stukken voor KOMOCO 2021 won Nappi meteen de Partner Introdans Award op de Rotterdam International Duet Choreography Competition 2021, evenals de Eerste Prijs, de Critics’ Award en de Production Award van de Tanja-Liedtke-Foundation op de 35. Internationale Wedstrijd voor Choreografie Hannover 2021. KOMOCO maakte gastoptredens in Duitsland, de VS, Italië, Nederland, Israël, Frankrijk, Albanië, Spanje, de Canarische Eilanden, Kosovo, België en Hongarije op talrijke Italiaanse en internationale festivals en dansplatforms, waaronder de Biënnale van Venetië, het Albania Meeting Dance Festival, het RomaEuropa Festival, MASDANZA, het Colours International Dance Festival in Stuttgart en in het Teatro del Canal Madrid.

In januari 2024 gaat haar tweede avondvullende creatie voor KOMOCO in première in Tanz Köln, gecoproduceerd door Canadese, Duitse, Italiaanse, Luxemburgse en Zwitserse theaters.

Sofia vervolgt ook haar weg als freelance choreograaf bij internationale ballet- en dansgezelschappen: in december 2021 bracht ze haar stuk “Holelah”, dat gecreëerd werd voor de Biënnale van Venetië in 2019, op de planken met het ballet van het Nationaltheater Mannheim. Dit jaar bracht ze “Tagadà” in première voor het Staatsballett Hannover en “Moving Cloud” voor het Scottish Dance Theater als onderdeel van de avond “Celtic Connections”, Nappi zal ook een creatie met het Nederlandse gezelschap Introdans in première brengen op 25 mei 2023. In 2024 creëert ze nieuw werk voor Nederlands Dans Theater. Tegelijkertijd werkt Sofia Nappi op internationaal niveau aan onderzoek en professionele training, bijvoorbeeld aan de Tisch School of the Arts van New York University, aan het Micadanses Dance Research Center in Le Carreau du Temple in Parijs, aan de Henny Jurriëns Studio in Amsterdam, aan Elephant in the Black Box en aan Danza180 in Madrid, aan Tanzpunkt Hannover, aan de D. A.F. Dance Arts Faculty in Rome, bij Balletto di Toscana of bij Opus Ballet in Florence, altijd in nauwe samenwerking met haar dansers.