Damien Jalet

Damien Jalet

Choreograaf

Damien Jalet is een onafhankelijke Belgische en Franse choreograaf en danser wiens werk over de hele wereld wordt gepresenteerd. Geïnteresseerd in het vermogen van dans om zichzelf voortdurend opnieuw uit te vinden door in gesprek te gaan met andere media zoals beeldende kunst, muziek, film, theater en mode, zijn zijn werken vaak collaboratief. Hij werkte als choreograaf en danser voor gezelschappen als Ballet C. de la B., Sasha Waltz and guests, Chunky Move, Eastman, NYDC, Hessiches Staatballet, Paris Opera Ballet, Scottish Dance Theatre, Icelandic Dance Company, Gothenburg Dance company en veel meer.

Zijn werken omvatten ‘vessels’ samen met de Japanse beeldend kunstenaar Nawa Kohei, een samenwerking die is gestart tijdens een vier maanden durende residentie in Villa Kujoyama (Japanse medici villa in Kyoto). De voorstelling voor zeven dansers is op veel belangrijke locaties in Japan opgevoerd, zoals Rhom Theatre Kyoto en Naoshima’s Art Site.
Hij is artistiek directeur 2017 van de UK National Youth Dance Company, waarvoor hij ’tarantiseismic’ creëerde, dat in première ging in Sadler’s Wells. Jalet is sinds 2017 ook resident artist bij Theater National de Bretagne (TNB) onder leiding van Arthur Nauzyciel.
In 2017 regisseerde hij “Skid” voor het Gothenburg-dansgezelschap, een stuk met 17 dansers dat volledig werd uitgevoerd op een platform van 10 vierkante meter dat in een hoek van 34 graden stond.
Damien Jalet choreografeerde voor de film “Suspiria” geregisseerd door Luca Guadagnino, met in de hoofdrol o.a. Tilda Swinton, Jessica Harper, Ingrid Caven met een originele score van Thom Yorke.
In februari 2018 regisseerde hij zijn eerste opera “Pelleas en Melissande” samen met Sidi Larbi Cherkaoui met een decor van Marina Abramovic, kostuums van Iris Van Herpen en video’s van Marco Brambilla bij de Antwerpse opera.

Damien Jalet is in 2013 door de Franse regering uitgeroepen tot ridder van de kunsten en letteren.

Zijn debuutcreatie voor NDT, Mist, wordt als film in seizoen 2021-2022 getoond.

Damien Jalet en Aimilios Arapoglou tijdens repetities voor 'Mist'. Foto: Rahi Rezvani