Choreografen 24-25

Choreografen

Bekijk een overzicht van choreografen die werk creëren voor NDT.

Als huis voor creatie hechten we veel waarde aan experimenteren, samenwerken en de ontwikkeling van danskunstenaars. NDT nodigt ieder seizoen veel choreografen uit om grensverleggende dans voor NDT 1 en NDT 2 te creëren. Zowel gevestigde namen zoals Sharon Eyal, Hofesh Shechter en William Forsythe, maar ook opkomende makers zijn regelmatig te gast bij NDT. Als associate choreographers vullen de gerenommeerde Marco Goecke en Crystal Pite het NDT repertoire regelmatig aan met hedendaagse meesterwerken.

Seizoen 2024-2025

In seizoen 2024-2025 brengen de gezelschappen NDT 1 en NDT 2 in vijf grensverleggende producties wereldpremières en favorieten uit het NDT-repertoire van internationaal gerenommeerde choreografen.

Hofesh Shechter

Hofesh Shechter (Israël, 1975) is choreograaf, filmmaker en componist. Hij is oprichter en artistiek leider van de Hofesh Shechter Company, een associate artist bij Sadler’s Wells en Artist-in-Residence bij Gauthier Dance. Zijn werken worden wereldwijd uitgevoerd door gezelschappen als het Alvin Ailey American Dance Theater en Paris Opera Ballet. Daarnaast choreografeert hij voor theater, televisie en opera.

Het werk van Shechter heeft talloze prijzen gewonnen, zoals de Award for Excellence in International Dance van het British Theatre Institute en Beste Dansfilm in Cannes. Hij kreeg ook een ere-OBE voor bewezen diensten aan de dans.

In 2016 maakte Shechter Clowns, zijn eerste creatie voor NDT, dat in seizoen 2024-2025 deel uitmaakt van het programma Architecture of the Invisible. Het werk houdt het publiek een spiegel voor door de waarheid van het leven te onthullen, onder het mom van entertainment.

Lees de volledige biografie

Jiří Kylián

Jiří Kylián (Tsjechoslowakije, 1947) werd opgeleid aan het conservatorium van Praag en de Royal Ballet School in Londen voordat hij aan de slag ging bij het Stuttgart Ballett, waar hij zijn debuut als choreograaf maakte. Na drie balletten voor Nederlands Dans Theater te hebben gemaakt werd hij in 1975 hun artistiek directeur en vervulde deze rol tot 1999. Hij choreografeerde voor het gezelschap tot 2009.

In 1978 zette Kylián NDT op de kaart met Sinfonietta en richtte hij ook nog NDT 2 op, als brug tussen school en de wereld van een professioneel dansgezelschap. In 1991 richtte hij NDT 3 op, het gezelschap voor dansers boven de veertig tot aan hun ‘dood’. Hij heeft meer dan 100 werken gemaakt – waarvan er velen over de hele wereld worden opgevoerd – en heeft internationaal veel lof geoogst. Hij heeft vele prestigieuze internationale prijzen en onderscheidingen ontvangen, waaronder Officier in de Orde van Oranje-Nassau, Eremedaille voor Kunst en Wetenschap van het Huis van Oranje – aan hem uitgereikt door Hare Majesteit Koningin Beatrix, een eredoctoraat van de Juilliard School in New York en de Eremedaille van de president van de Tsjechische republiek. In maart 2019 werd Kylián gehuldigd als lid van de Académie des Beaux Arts in Parijs. Deze zeer prestigieuze erkenning werd nog aangevuld met een besluit van de Academie om haar statuten aan te passen en een speciale zetel toe te voegen voor de dans. Jiří Kylián maakt nu films, foto’s en kunstinstallaties.

Met Vanishing Twin, dat onderdeel uitmaakt van het NDT 1-programma Architecture of the Invisible, laat Kylián ons opnieuw zijn choreografische illustratie van tijdelijkheid, onderdrukte emoties en pogingen om onze stempel op de wereld te drukken ervaren.

Lees de volledige biografie

Christos Papadopoulos

Christos Papadopoulos (Griekenland, 1982) studeerde dans en choreografie aan de School for New Dance Development (SNDO) in Amsterdam, theater aan de Nationale Toneelschool van Griekenland en politicologie in Athene. Hij heeft choreografieën gemaakt voor talloze regisseurs in Griekenland en geeft sinds 2003 les in beweging en improvisatie aan de Toneelschool van het Conservatorium van Athene.

OPUS en ELVEDON, de eerste werken van de choreograaf, werden goed ontvangen en respectievelijk in 2016 en 2018 geselecteerd door Aerowaves. Papadopoulos heeft sindsdien werken gemaakt voor onder andere Dance On en Lyon Opera Ballet. Hij werkt momenteel aan een solocreatie voor Georgios Kotsifakis van LAC Lugano Arte e Cultura en aan een nieuw werk voor zijn gezelschap Onassis Stegi Athens, dat in mei 2025 in première gaat.

Voor het NDT 1-programma Architecture of the Invisible zal Papadopoulos een nieuw werk maken dat subtiele alledaagse connecties en de prachtige eenvoud van gedeelde momenten onderzoekt.

Lees de volledige biografie

Marcos Morau

Choreograaf en theaterregisseur Marcos Morau (Spanje, 1982) studeerde fotografie, beweging en theater. Hij werkt al meer dan tien jaar samen met La Veronal, als regisseur, choreograaf en ontwerper van sets, kostuums en licht. Daarnaast werkt hij als gastartiest bij gezelschappen en theaters over de hele wereld, waarbij hij altijd nauwkeurig de balans zoekt tussen podiumkunsten en de dans.

Morau was de jongste winnaar van de Nationale Dansprijs in Spanje en zijn werken zijn onderscheiden met talloze prijzen, zowel in Spanje als daarbuiten. Hij is een associate artist bij het Staatsballett in Berlijn, waar ieder jaar bij een van de grootste gezelschappen van Europa een stuk van hem in première zal gaan.

Folkå – gemaakt in samenwerking met de dansers van NDT 2 – maakt deel uit van het NDT 2-programma Lucid Variations en laat ons opnieuw dit indringende verhaal over community en haar gebruiken en tradities ervaren in een pulserend visueel en auditief landschap.

Lees de volledige biografie

Nadav Zelner

Geboren in Ramla, Israël, ontdekte Nadav Zelner (1992) zijn liefde voor dans en luisteren naar muziek al op vroege leeftijd. Op de middelbare school kwam daar zijn passie voor choreografie bij. Sinds zijn opleiding aan de Kibbutz Contemporary Dance Company heeft hij onvermoeibaar gewerkt aan het vormen en ontwikkelen van zijn eigen unieke danstaal en -techniek.

Zelner heeft werken gemaakt voor dansgezelschappen over de hele wereld, zoals de Staatsoper Hannover, Batsheva Dance Company, Introdans en Gauthier Dance Company. Behalve zijn liefde voor dans heeft hij een passie voor film. Hij creëerde verschillende korte dansfilms, waarvan één de inspiratiebron vormde voor de directeur van Eurovisie Israël in 2019. Zelner werkte mee aan een groot deel van de choreografie voor het concept van dat jaar.

In zijn tweede werk voor NDT 2, dat onderdeel uitmaakt van het progamma Lucid Variations, onderzoekt Zelner het grensgebied tussen opinie en stigma en viert hij het leven, terwijl het publiek de rijke, percussieve bewegingstaal ervaart die hij heeft ontwikkeld en verfijnd.

Lees de volledige biografie

Crystal Pite

Choreograaf en artiest Crystal Pite (Canada, 1970) is begonnen bij Ballet British Columbia en het Ballett Frankfurt van William Forsythe. Sinds haar debuut als professioneel choreograaf in 1990 heeft ze meer dan 50 werken gemaakt voor gezelschappen over de hele wereld, zoals het Paris Opera Ballet en Les Ballets Jazz de Montréal. Ze werkte onder andere samen met de Electric Company Theatre en Robert Lepage.

Pite is sinds 2008 associate choreograaf bij Nederlands Dans Theater. Daarnaast is ze een Associate Dance Artist bij het Canadese National Arts Centre en een Associate Artist bij Sadler’s Wells in Londen. In 2002 richtte ze haar eigen gezelschap op in Vancouver: Kidd Pivot, dat zowel in Canada als daarbuiten optreedt.

Samen met Simon McBurney heeft Crystal Pite in vier jaar tijd drie werken gecreëerd voor NDT 1. De drie delen van Figures in Extinction draaien om hun angsten en voorzichtige hoop voor onze tijd, ontstaan uit een unieke multidisciplinaire uitwisseling. In februari 2025 gaat het derde deel in Manchester in première, alvorens op tournee te gaan door Nederland.

Lees de volledige biografie

Simon McBurney

Simon McBurney (Engeland, 1957) is acteur, schrijver, theaterregisseur en medeoprichter en artistiek directeur van theatergezelschap Complicité. Al zijn werk is gegrond in uitgebreid onderzoek, berust op een sterk samenwerkingsproces en gaat uit van de vaste overtuiging dat ieder aspect van theater de theatrale vorm zou moeten uitdagen.

Naast het schrijven en creëren van eigen werken heeft McBurney gerenommeerde toneelstukken van onder andere Beckett en Shakespeare ten tonele gebracht, vele opera’s geproduceerd en talloze literaire bewerkingen opgeleverd. Hij is veelvuldig in de prijzen gevallen en ontving onder meer de Berlijnse Konrad Woolf Prijs voor Outstanding Multi-Disciplinary Artists in Europa en de prestigieuze Yomiuri Prize in Japan, die hij als eerste buitenlander won.

Samen met Crystal Pite heeft Simon McBurney in vier jaar tijd drie werken gecreëerd voor NDT 1. De drie delen van Figures in Extinction draaien om hun angsten en voorzichtige hoop voor onze tijd, ontstaan uit een unieke multidisciplinaire uitwisseling. In februari 2025 gaat het derde deel in Manchester in première, alvorens op tournee te gaan door Nederland.

Lees de volledige biografie

Johan Inger

Choreograaf Johan Inger (Zweden, 1967) studeerde aan de Koninklijke Zweedse Balletschool en de National Ballet School in Canada. Na gedanst te hebben bij het Zweedse Koninklijke Ballet voegde hij zich bij Nederlands Dans Theater waar hij van 1990 tot 2002 optrad. Hij vertrok om artistiek leiding te geven aan het Cullberg Ballet in Stockholm.

Sinds 2008 is Inger freelance choreograaf en maakt hij werken voor gerenommeerde gezelschappen over de hele wereld, zoals GöteborgsOperans Danskompani, Ballet Basel en Ballets de Monte Carlo. Hij was van 2009 tot 2016 associate choreograaf bij NDT. Zijn werk krijgt lovende kritieken en heeft onder meer de Benois de la Danse Prijs gewonnen voor zijn Carmen met Compania Nacional de Danza en voor One on ONE, gemaakt voor NDT 2 in 2015. Sinds 2022 is Inger ook artistiek directeur bij Take Off Dance, een trainingsprogramma voor pre-professionele dansers in Sevilla.

Voor het programma Falling Into Shadow brengt Inger Walking Mad terug op het toneel, een studie naar de ingewikkelde relatie tussen mannen en vrouwen en de afdaling van de gezonde geest naar waanzin. Oorspronkelijk gemaakt voor NDT 1 is dit de eerste keer dat NDT 2 het werk zal uitvoeren.

Lees de volledige biografie

Botis Seva

De met een Olivier bekroonde danskunstenaar, choreograaf en regisseur Botis Seva (Verenigd Koninkrijk) maakte kennis met dans toen hij 15 jaar oud was. Hij trad korte tijd als danser op met Avant Garde Dance voordat hij op zijn zeventiende aan een carrière als choreograaf begon. Hij koos ervoor om dit buiten de gebaande paden te doen. Hij richtte zijn eigen gezelschap op, Far From the Norm, maakte onder meer werken voor Scottish Dance Theatre en Sadler’s Wells en won verschillende prijzen.

Seva werkt binnen het domein van hiphop, fysiek theater en hedendaagse dans en vindt zijn benadering van dans en creativiteit steeds opnieuw uit – zowel live als in digitale voorstellingen. Hij streeft ernaar om een bijdrage te leveren aan de maatschappij en zijn autobiografische ervaringen te gebruiken om zijn verhalen kracht bij te zetten.

Voor NDT 2 maakt Seva een beeldend nieuw werk dat draait om de onbewuste geest, te zien in het NDT 2-programma Falling into Shadow.

Lees de volledige biografie

Marco Goecke

Marco Goecke (Duitsland, 1972) volgde zijn dansopleiding aan de Heinz-Bosl-Stiftung balletacademie in München en aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Hij maakte zijn eerste choreografie in 2000 en heeft sindsdien meer dan 90 werken gemaakt, waarvan er vele worden uitgevoerd door gezelschappen over de hele wereld.

Goecke was een Choreographer in Residence bij het Stuttgart Ballet en Scapino Ballet in Rotterdam, Artist in Residence bij Gauthier Dance Stuttgart, Artistic Director bij het Staatsballett in Hannover, en is sinds 2013 associate choreograaf bij Nederlands Dans Theater. Zijn werk wordt internationaal geprezen en hij ontving onder meer een Zwaan, een Danzadanza prijs en de Jiří Kylián Ring.

Dit jaar maakt zijn Wir sagen uns Dunkles deel uit van het NDT 2-programma Falling Into Shadow. Het werk straalt een rusteloosheid uit en neemt het publiek mee in gevoelens van aantrekking en onbehagen.

Lees de volledige biografie

Sharon Eyal

Choreograaf Sharon Eyal (Israël, 1971) danste van 1990 tot 2009 voor Batsheva Dance Company, diende als hun Associate Art Director in seizoen 2003-2004 en als huischoreograaf van 2005 tot 2012. Ze creëerde 12 nieuwe werken voor het gezelschap.

In 2005 ging Eyal samenwerken met producent Gai Behar en heeft dat sindsdien voor al haar creaties en het L-E-V gezelschap – opgericht in 2013 – gedaan. Naast hun L-E-V-repertoire hebben Eyal en Behar werken gemaakt voor gezelschappen als NDT, het Berlijnse Staatsballett, het Zweedse Koninklijke Ballet en nog vele anderen.

Dit komende seizoen hebben Eyals L-E-V en NDT de handen ineengeslagen voor een uitgebreide interpretatie van Into the Hairy. De cast van meer dan 20 dansers onderzoekt een nieuw perspectief op de eigenzinnige wereld van het krachtige werk.

Lees de volledige biografie

Anat Oz

Danser en choreograaf Anat Oz (Israël, 1990) studeerde ballet en zette haar opleiding voort in het Maslool Dansprogramma voor professionele hedendaagse dansers. Ze heeft tijdens haar carrière voor gerenommeerde Israëlische dansgezelschappen opgetreden, zoals het Israel Ballet en Roy Assaf Dance. Oz maakte de overstap naar choreografie in 2019 en richtte het jaar erna dansgezelschap ANA op.

Haar choreografieën zijn lovend ontvangen en in de prijzen gevallen bij onder andere de 24e Internationale Solo Tanz Theater Stuttgart 2020, de 35e Hannover International Choreography Competition en RIDCC 2022. Oz deelt haar passie voor het lichaam in beweging ook door het geven van repertoire- en bewegingsworkshops. Ze is daarnaast gecertificeerd in holistische reflexologie.

Voor seizoen 2024-2025 van NDT maakt ze deel uit van het Up & Coming Lab programma. Haar werk verkent de functie van het menselijk oog, waarbij ze aandacht besteedt aan zowel de fysieke als symbolische betekenis ervan.

Lees de volledige biografie

Sarah Baltzinger & Isaiah Wilson

Sinds 2022 vormen Sarah Baltzinger en Isaiah Wilson een team. Ze hebben samen verscheidene projecten geregisseerd en meerdere prijzen gewonnen, waaronder de RIDCC XL Production Award in 2023. Dit stelde hen in staat om een productie te maken voor Scapino Ballet Rotterdam, die in februari 2025 op tournee gaat.

Voor het NDT-seizoen 2024-2025 maken ze deel uit van het Up & Coming Lab programma. Hun werk richt zich op de manipulatie en verkenning van het lichaam, waarbij ze de eindeloze mogelijkheden ervan onthullen door op te zoek te gaan naar grenzen en extremen.

Lees de volledige biografie

Eliana Stragapede & Borna Babić

Eliana Stragapede (Italië, 1996) is een freelance performer, choreograaf en docent, gevestigd in Brussel. Borna Babić (Kroatië, 1994), gevestigd in Brussel, is een freelance performer, choreograaf en docent. In 2022 won het duo met  hun creatie AMAE ­de eerste prijs in de Copenhagen International Choreography Competition. Het stuk won daarna nog meerdere prijzen.

Voor het seizoen 2024-2025 van NDT maken Stragapede en Babić deel uit van het Up & Coming Lab programma. Samen maken ze een kort werk dat gestoeld is op fysiek theater en de tegenstelling tussen onze verwachtingen en onvoorziene uitkomsten onderzoekt.

Lees de volledige biografie

laden...