Hoogtepunten uit 2020

Een bijzonder bewogen jaar

Graag kijken we samen met u terug op een bijzonder bewogen jaar.

Voor NDT stond 2020 in het teken van een nieuw begin. Door de coronacrisis zocht het gezelschap noodgedwongen naar nieuwe manieren om zijn geliefde kunstvorm te kunnen blijven uitvoeren: voorstellingen in het theater voor maximaal 30 bezoekers en digitale livestreams boden daarin een succesvol alternatief! Al sinds september jl. keken vele duizenden kijkers uit meer dan 65 landen naar onze livestreams. Verder markeerde 2020 het begin van een nieuwe artistieke directie en nieuwe koers voor de organisatie. We beleven niet het seizoen dat we hadden gepland, maar we omarmen het als het seizoen dat ons op unieke manieren zal herdefiniëren.

Op deze pagina belichten we deze en andere bijzondere gebeurtenissen uit het jaar 2020.

Interview met artistiek directeur Emily Molnar

Sinds augustus 2020 is Emily Molnar de nieuwe artistiek directeur van NDT. In een periode waarin een minuscuul virus immense gevolgen heeft, ook voor de internationale danswereld, heeft zij haar start gemaakt in deze functie.

Maak kennis met Emily Molnar in dit gesprek, waarin ze meer vertelt over waar ze vandaan komt, maar vooral over waar ze heen wil gaan met NDT.

Lees het interview

... en thuis!

Vanaf de eerste overheidsmaatregelen om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan, is het gezelschap actief geweest om de kunst toch naar het publiek te kunnen brengen, met digitale registraties van complete balletten op NDTV, online films waaronder She Remembers en Standby van Sol León en Paul Lightfoot ter gelegenheid van hun afscheid van NDT, improvisatie en repertoire workshops, livestreams van de dansers, etcetera.

Tijdens de eerste golf ontwikkelden we de pagina Stay home and keep on dancing om al deze uitingen bijeen te brengen, met misschien wel als hoogtepunt de video #QUARANTINECREATION.

Bekijk de pagina Stay home and keep on dancing hier

Voorstellingen thuis met de NDT-Livestreams

De livestreams zijn in deze ongekende tijd een uitstekend alternatief gebleken. Met intiem en nauwkeurig camerawerk ambieert het gezelschap zijn publiek van een digitale ervaring te voorzien, die de NDT-creaties dichterbij de kijker brengt. Geen vooraf opgenomen beelden, maar live vanuit het theater, alsof de kijker aanwezig is op hetzelfde moment. De livestreams van Endlessly Free, Dare to Say en I wonder where the dreams I don’t remember go werden door meer dan 15.000 kijkers uit meer dan 65 verschillende landen bekeken!

Lees ook het verhaal Livestreams: hoe Nederlands Dans Theater inzet op fysiek én digitaal publiek

Choreografie: 'I wonder where the dreams I don't remember go' van Yoann Bourgeois. Foto: Rahi Rezvani.

Prijswinnaars

Onze dansers zijn het afgelopen jaar in de prijzen gevallen: Boston Gallacher won de Piket KunstPrijs voor dans, Lydia Bustinduy zal de Prijs van Verdienste 2020 van de Stichting Dansersfonds ’79 ontvangen en Chloé Albaret is genomineerd voor een prestigieuze Zwaan.

Lees de verschillende nieuwsberichten over alle drie de prijzen hieronder. Gefeliciteerd met jullie prestaties, Boston, Lydia en Chloé!

Talentontwikkeling

Helaas konden niet alle projecten rondom talentontwikkeling die NDT organiseert plaatsvinden dit jaar. We zijn erg blij dat we in samenwerking met Koninklijk Conservatorium Den Haag toch het jaarlijkse Young Talent Project hebben kunnen organiseren voor de studenten van de Dansvakopleiding.

Ook de jaarlijkse dansvoorstelling Here we live and now, in samenwerking met Korzoheeft doorgang kunnen vinden. In deze voorstelling worden opkomende choreografen uitgenodigd een korte voorstelling te maken en deze te presenteren op het Korzo-podium. Dit jaar waren de makers onze NDT 1-danser Lea Ved, voormalig NDT-danser Spencer Dickhaus, en Zahira Suliman.

Educatie

De afdeling Talentontwikkeling & Educatie is toegewijd aan het organiseren van evenementen en activiteiten die de beleving van dans op alle mogelijke manieren centraal stellen. Ook in dit bijzondere jaar heeft de afdeling mooie dingen  naar buiten gebracht.

Docent Lenna Schouten vertelt meer over het project Uitblinkers!, een project waarin deelnemers, jonge danstalenten tussen de 7 en 12 jaar oud, de kans krijgen hun eigen unieke talent te ontdekken en te ontwikkelen.

Aan het begin van 2020 lanceerde NDT de tweede succesvolle dans-app Dreamplay voor leerlingen van groep 5 en 6 van het primair onderwijs. De applicatie is, net als de eerste dans-app Parade voor leerlingen uit groep 3 en 4, speciaal ontwikkeld voor toepassing op het digibord in de klas.

Dans thuis mee

Dit jaar presenteerden we ook onze eerste online workshop video’s. Ga zelf aan de slag en dans mee met de NDT-dansers in uw eigen huis!

Laat u inspireren door verschillende online workshop video’s: leer fragmenten uit NDT-repertoire of doe mee met een improvisatie workshop.

Bekijk de workshops hier.

Bijzonder initiatief als start van seizoen 2020-2021

Als aanvang van het seizoen 2020-2021 heeft NDT een nieuw project geïnitieerd, het Shared Platform.  We hebben 18 internationale dans- en theaterkunstenaars uitgenodigd om aan de slag te gaan met alle NDT-dansers. Het initiatief was bedoeld om een kans voor de NDT 1 en NDT 2 dansers te creëren om onderzoek te doen en zichzelf te ontwikkelen met een focus op diverse stemmen, ideeën en benaderingen.

Het Shared Platform was een trainingsplatform van een maand, bedoeld om ons te helpen bij het ontwikkelen van tools voor toekomstige projecten.

Lees meer.

BEDANKT VOOR UW STEUN!

De betrokkenheid en steun van ons publiek is hartverwarmend. In dit ongekende jaar heeft NDT veel nieuwe vrienden en Fonds NDT deelnemers mogen verwelkomen. Ook heeft het gezelschap dit jaar een prachtige nalatenschap mogen ontvangen van Mw. Edmée Muysken, zij heeft na haar vriendschap van meer dan twintig jaar NDT in haar testament opgenomen om talentontwikkeling en vernieuwing te stimuleren voor een nieuwe generatie. Haar nalatenschap komt ten goede aan Open Space. Een nieuw project, dat NDT voor onderzoek en vrije creatieve ontwikkeling van de dansers en andere betrokken kunstenaars ontwikkelt. De eerste editie van Open Space vindt plaats in 2021.

KOM DICHTER BIJ WERELDKLASSE

Het gezelschap is iedereen enorm dankbaar voor alle hulp, groot of klein. Die laat ons vol vertrouwen naar de toekomst kijken en zorgt ervoor dat NDT een stem blijft voor de danskunst, het publiek en de internationale dansgemeenschap nu en in de toekomst. Als u ook overweegt om NDT te steunen kunt u kiezen uit verschillende mogelijkheden: Vriendschap, Deelnemen aan Fonds NDT of Nalaten aan het gezelschap. Welke vorm u ook kiest, u maakt ons heel erg blij met uw verbondenheid bij NDT.

NDT kan niet zonder de steun van zijn fans en bezoekers.

Bekijk alle mogelijkheden.