Shared Platform

Nieuw initiatief van Emily Molnar en Fernando Hernando Magadan voor NDT-dansers

Als aanvang van het seizoen 2020-2021 heeft NDT een nieuw project geïnitieerd, het Shared Platform.  We hebben 18 internationale dans- en theaterkunstenaars uitgenodigd om aan de slag te gaan met alle NDT-dansers. Het initiatief was bedoeld om een kans voor de NDT 1 en NDT 2 dansers te creëren om onderzoek te doen en zichzelf te ontwikkelen met een focus op diverse stemmen, ideeën en benaderingen.

Het Shared Platform was een trainingsplatform van een maand, bedoeld om ons te helpen bij het ontwikkelen van tools voor toekomstige projecten.

Een van de choreografen die met onze dansers werkte was breakdancer Redouan Ait Chitt, winnaar van de Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansprestatie’ in 2019:

“Het was super inspirerend om te werken met zulke bekwame en getalenteerde dansers. Ik heb ze op zo’n manier kennis laten maken met Breaking dat ze het vloerwerk, de dynamiek en het niveau van deze dansstijl kunnen gebruiken in hun eigen vocabulaire.

Het spelen met een compleet nieuw arsenaal aan bewegingen daagde de dansers uit om nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Hun vastberadenheid, nieuwsgierigheid en enthousiasme brachten een geweldige sfeer die van deze sessies een creatieve speeltuin maakte. “

Redouan Ait Chitt. Foto: Mikaela Kelly.

18 internationale kunstenaars

In totaal hebben 18 theater- en dansartiesten met onze NDT dansers samengewerkt, dat waren: Michael Schumacher, Guilherme Miotto, Spencer Dickhaus, Kenzo Kusuda, Lea Ved, Anouk van Dijk, Amos Ben Tal, Redouan Ait Chitt, Amy Raymond, Samir Calixto, Dunja Jocic, Ander Zabala, Astrid Boons, Conner Schumacher, Alesya Dobysh, Antonin Comestasz, Min Li en Heidi Vierthaler.

Lea Ved. Foto: Rahi Rezvani.

Lea Ved, zowel danser bij NDT 1 als een van de choreografen die workshops gaven, over het Shared Platform:

“Ondanks de wereldwijde verschuivingen en ongewone tijden heeft NDT een bijzondere start van het seizoen weten te realiseren en zijn we in volle vaart van start gegaan. We hebben het geluk dat onze schema’s nog steeds gevuld zijn met zoveel aandacht voor onze kunstvorm, en om deze tijd samen te kunnen besteden aan ontwikkeling.

Het Shared Platform is een rijke uitwisseling geweest die aanvoelt als een groot buffet van smaken en ideeën die een verscheidenheid aan eetlust opwekken. Tweemaal per dag, steeds ongeveer twee uur, wakkerde elke workshop een andere vorm van betrokkenheid en nieuwsgierigheid aan, specifiek voor een fysieke, cerebrale, theatrale, gevoelige of onderzoekswereld.

Binnen het platform had ik ook het genoegen om een ​​reeks workshops te leiden in de Rubberbandance-methode, een hybride techniek gecreëerd door choreograaf Victor Quijada die classicisme en breakdance samenvoegt; werk wat ik drie jaar van mijn carrière bestudeerd heb in Montreal, Canada.

Ik vond het geweldig om dit te delen met onze ongelooflijke dansers bij NDT, wetende hoe deze methode kan helpen om jezelf als danser te ontwikkelen en om creativiteit op te roepen. Met alles wat ik heb willen delen, ben ik geïnspireerd door te zien hoe mijn collega’s de wereld van Rubberbandance betreden, wortels van hiphop kanaliseren door hun individualiteit en zelfexpressie te uiten, en ikzelf hen kon ondersteunen door de juiste ruimte en omgeving te bieden.
Ik sta te popelen om de dialoog tussen deze ontmoetingen van werelden voort te zetten, en ik ben erg dankbaar voor deze uitwisseling! “