Young Talent Project 2020

Een bijzondere editie

Het Young Talent Project , een unieke samenwerking tussen de Dansvakopleiding van Koninklijk Conservatorium (KC) en Nederlands Dans Theater (NDT), beleefde in 2020 zijn achtste editie. Met het Young Talent Project pogen NDT en KC een waardevolle bijdrage te leveren aan de overbruggingsperiode tussen het leven als dansstudent en als professionele danser. Vat krijgen op creatieve processen, de samenwerking tussen choreograaf en danser, en de wisseling tussen diverse danstalen bij een gezelschap vereisen begrip en inlevingsvermogen. Het is daarom van essentieel belang dat naast het verder ontwikkelen van de danstechnische vaardigheden ook aandacht wordt besteed aan de professionele ontwikkeling van dansstudenten. Het Young Talent Project speelt een belangrijke rol in het verschaffen van die informatie en ervaring.

Wij zijn trots op de samenwerking tussen het Koninklijk Conservatorium en Nederlands Dans Theater en op dit traject dat de studenten inspireert en een extra aanzet geeft tot artistieke groei. Onze dank gaat uit naar allen – zowel voor als achter de schermen –  die hieraan hebben bijgedragen.

Ondanks dat de voorstellingen dit jaar niet openbaar zijn voor het publiek, willen wij op deze manier toch het verhaal van de bijzondere editie van 2020 met u delen. Op deze pagina leest u waar de studenten aan hebben gewerkt tijdens het project, hoe zij dit hebben ervaren en vindt u foto’s van het project. Veel lees- en kijkplezier!

De 8ste editie van Young Talent Project. Dit jaar is alles anders. Van voorbereidingstijd tot andere locatie tot dansen zonder publiek, we hebben in de afgelopen tijd heel wat veranderingen moeten doorvoeren in het proces. Met trots kijk ik terug op de kracht, het doorzettingsvermogen en de flexibiliteit die de studenten, repetitoren en medewerkers hebben getoond om deze editie in de coronaperiode voor elkaar te krijgen. Mijn dank aan Crystal Pite, Alexander Ekman en Marne van Opstal voor het vertrouwen in ons allen om dit inspirerend project toch te laten plaatsvinden.

Jan Linkens
Directeur Dansvakopleiding Koninklijk Conservatorium

Waar hebben de studenten aan gewerkt?

Het Young Talent Project 2020 vond plaats in de maanden september tot en met november. In deze periode hebben de leerlingen nauw samengewerkt met aan NDT gelieerde dansers, docenten, choreografen en coaches om kennis te maken met de werkwijze van het gezelschap.

Ieder jaar leren de studenten bestaand NDT-repertoire. Tijdens deze editie werd een fragment uit Cacti , dat Alexander Ekman in 2010 voor NDT 2 creëerde, ingestudeerd door de jongste studenten. Door de oudere studenten werd een fragment uit het NDT 1-ballet The Second Person (2007) van Crystal Pite ingestudeerd.

Daarnaast hebben de studenten aan een nieuwe creatie gewerkt met choreograaf en voormalig NDT-danser Marne van Opstal.

Nieuw in deze editie was dat de jonge dansstudenten voor het eerst ook eigen werk hebben gecreëerd, onder begeleiding van coaches. Dit waren voormalig NDT-dansers en choreografen Ève-Marie Dalcourt, Spencer Dickhaus en Lukas Timulak.

Tijdens presentaties voor medestudenten zullen de studenten van de Dansvakopleiding het aangeleerde NDT-repertoire, de nieuwe creatie van Marne van Opstal en hun eigen creaties laten zien.

Foto: Sacha Grootjans.

Eigen creaties van de studenten

Dit onderdeel van het Young Talent Project is opgezet om het creërend vermogen van de studenten aan te spreken. Tijdens dit traject werken de studenten met coaches, van wie zij tools aangereikt krijgen om een eigen werk te creëren. Deze coaches functioneren tijdens het project als klankbord voor de studenten. Door vragen te stellen wordt er in spreekuren gereflecteerd op de keuzes die de studenten voor hun eigen werk hebben gemaakt. Daardoor leren de studenten hun keuzes te onderbouwen, en worden ze tegelijkertijd uitgedaagd om ook andere mogelijkheden voor hun werk te verkennen en kansen te zien.​

Alle studenten hebben een korte tekst geschreven over hun eigen creatie. Daarnaast heeft fotograaf Sacha Grootjans van alle choreograferende studenten mooie portretfoto’s gemaakt.

Bekijk alle portretfoto’s en de verhalen van de dansers hier.

Marne van Opstal over zijn creatie 'Sweet Tooth'

“Na de vele uitdagingen waarmee de studenten onlangs werden geconfronteerd, was het belangrijk voor ons om hen deze nieuwe creatie binnen te laten stappen door opnieuw verbinding te maken met dans door middel van hun plezier en spirit. Tegelijkertijd gaven we ze het gevoel van een echt creatieproces door ze voor te bereiden op het professionele dansveld. Het was een genoegen om in contact te komen met een nieuwe generatie talent, en om inzicht en informatie met hen te kunnen delen. Het was mooi om te zien hoe ontvankelijk, creatief en ruimdenkend ze gedurende het hele proces waren, waardoor er ruimte was voor zowel onzekerheid als vastberadenheid. Sweet Tooth hoopt een gevoel van verbondenheid op te roepen. Een noodzaak om een gedeelde ervaring te ondergaan en de behoefte om te dromen en te verwonderen te ondersteunen.”

Ervaringen van de dansstudenten

Hoe was het voor de studenten om zich gedurende 2 maanden onder te dompelen in de werkwijze van NDT?

Elaine (rechts) in 'The Second Person' van Crystal Pite. Foto: Sacha Grootjans.
Jelle-Johannes (links) in 'Sweet Tooth' van Marne van Opstal. Foto: Sacha Grootjans.
Annamarie (voor) in 'Cacti' van Alexander Ekman. Foto: Sacha Grootjans.
Elaine Meijerink:

“Dit jaar staat het Young Talent Project meer in het teken van zelfontplooiing in creativiteit en persoonlijkheid van de studenten zelf. Met als extra onderdeel dat oudere medestudenten choreografieën voor ons hebben gemaakt. Bij aanvang van het project kregen we daarom meer workshops van aangewezen NDT-coaches. Dit was voor mij zo inspirerend, omdat ik juist door de diversiteit van dit jaar nog meer geleerd heb over bepaalde dansinstrumenten en danskwaliteiten. Tevens vind ik het heel gaaf en gedenkwaardig om met Marne en Xanthe te mogen werken. Marne heeft ons veel handigheden kunnen leren over het leven als danser en de dynamiek binnen een gezelschap. Hij heeft het Young Talent Project echt naar een nieuw niveau gebracht waar wij als jonge dansers in de coronatijd toch nog dichter staan bij het echte dansersleven.”

Jelle-Johannes Hendrix:

“Het Young Talent Project is het meest interessante en spannendste evenement van het jaar! We komen samen met zoveel getalenteerde docenten en studenten om te werken aan de meest verbazingwekkende dansstukken. Dit project is ontzettend belangrijk voor ons, bachelorstudenten, omdat we twee maanden lang kunnen proeven van hoe het is om een professionele danser te zijn. Dit bracht ons dichter bij elkaar, we leerden van elkaar en we groeiden nog meer in onze danservaring. Persoonlijk zorgde het YTP ervoor dat ik nieuwe hoogten bereikte, emotioneel en fysiek. Wat een geweldig avontuur om deel van uit te maken!”

Annamarie Westrik:

“Repeteren met dansers van NDT vind ik geweldig. Ik werk nu met Toon Lobach en Fernando Troya, en Marne van Opstal als repetitoren. Het is zo interessant te horen hoe zij de bewegingen beschrijven en ervaren. Ik heb geleerd dat een paar woorden al verschil kunnen maken in de manier waarop jij de beweging uitvoert. Tijdens de repetities probeer ik hun informatie zoveel mogelijk in me op te nemen en mee te nemen in mijn dans. Dit is niet alleen van belang voor het stuk waarmee we bezig zijn, maar ook voor mijn eigen ontwikkeling.”

Lees het hele interview op de website van KC 

Fotografie door Sacha Grootjans

Foto: Sacha Grootjans.

Tijdens de repetities heeft fotograaf Sacha Grootjans prachtige foto’s gemaakt van de studenten in actie.

Bekijk meer foto’s in de fotogalerij.

 

Heeft u als ouder van een van de studenten interesse in de foto’s of bent u nieuwsgierig geworden naar het werk van Sacha Grootjans? Klik dan hier.

Foto: Sacha Grootjans.
Foto: Sacha Grootjans.
Foto: Sacha Grootjans.

Het team

Het team van het Young Talent Project 2020 is opgebouwd uit dansers en oud-dansers van NDT en choreografen die gelieerd zijn aan NDT. Gedurende twee maanden zijn zij meerdere keren per week in de studio’s van het KC intensief aan het werk geweest met de studenten.

Hieronder volgt een overzicht van iedereen die mee gewerkt heeft aan deze editie van Young Talent Project:

Ève-Marie Dalcourt

coach

Yvan Dubreuil

assisteren instuderen 'The Second Person'

Toon Lobach

assisteren instuderen 'Cacti'

Xanthe van Opstal

assistent Marne van Opstal

Mariëtte Redel

assisteren instuderen 'The Second Person'

Jiří Pokorný

instuderen 'The Second Person'

Lukas Timulak

coach

Fernando Troya

instuderen 'Cacti'

Support

ABN AMRO sponsort gamechangers. Mensen die iets willen bereiken, doorzetters. Zij zien deze mensen als de drijvende kracht achter onze maatschappij, omdat ze ook anderen weer inspireren tot grensverleggende prestaties.

ABN AMRO neemt als Founding Partner van NDT verantwoordelijkheid om de gedrevenheid van jonge dansers én het gezelschap aan te moedigen, te stimuleren en te vieren. Naast de algemene steun aan de twee pijlers van NDT, creatie en talentontwikkeling, steunt ABN AMRO daarom ook specifiek het Young Talent Project.

NDT hecht veel waarde aan de samenwerking en betrokkenheid van alle partijen die het gezelschap ondersteunen en bijdragen aan de ontwikkeling van jong talent en dankt daarom ABN AMRO voor hun steun.