Boston Gallacher wint Piket Kunstprijs 2020

17 november 2020

Gefeliciteerd Boston!

Nederlands Dans Theater (NDT) deelt met trots dat NDT 1-danser Boston Gallacher op 16 november jl. werd uitgeroepen tot de winnaar van de Piket Kunstprijs voor Dans 2020. De Piket Kunstprijzen voor Schilderkunst en Toneel werden respectievelijk gewonnen door Lorena van Bunningen en Tessa Jonge Poerink. Zij ontvangen allen een geldbedrag van 8.000 euro en een kunstwerk dat werd gemaakt en ontworpen door oud-genomineerde Suzie van Staaveren.

Foto Boston met Piket Kunstprijs: Janneke van Beek

Over Boston

Boston Gallacher (1996, Glasgow, Schotland), werd opgeleid op de Dance School of Scotland en Rambert School of Ballet and Contemporary Dance. In 2016 werkten zij samen met Mark Baldwin en Itzik Galili bij de Rambert Company. In augustus 2016 deden zij een succesvolle auditie voor NDT 2, en stroomden ze in augustus 2019 door naar NDT 1. In hun tijd bij het gezelschap hebben ze onder andere in werken gedanst van Marina Mascarell, Medhi Walerski, Sharon Eyal & Gai Behar, en Sol Leόn & Paul Lightfoot.

Juryrapport

Toen de jury Boston twee jaar geleden voor het eerst nomineerde, was deze nominatie gebaseerd op de belofte die sprak uit Bostons onmiskenbare talent. Zij hebben sindsdien een spectaculaire creatieve ontwikkeling doorgemaakt en deze belofte in alle opzichten ingelost. Boston ‘just blows us away’, las het juryrapport.

 

Uitreiking

In verband met de coronamaatregelen was het niet mogelijk om een uitreikingsevenement te organiseren en moest de organisatie op zoek naar een alternatief. Met inachtneming van de coronamaatregelen werden de winnaars onlangs een-voor-een verrast met hulp van familieleden en vakprofessionals. Hiervan zijn afzonderlijk opnames gemaakt die vanaf vrijdag 20 november naar buiten worden gebracht via alle social mediakanalen van de Piket Kunstprijzen.

Boston met Donnie Duncan Jr. in 'A Hefty Flood' van Marina Mascarell
De jury

De vakjury van 2020, die beziet welke jonge talenten eruit springen per discipline, bestaat uit dit jaar uit voorzitter Winnie Sorgdrager (oud-minister, voormalig voorzitter Raad voor Cultuur), Suzanne Swarts (directeur Museum Voorlinden), beeldend kunstenaar Joncquil de Vries, Stacz Wilhelm (voormalig artistiek leider productiehuis Korzo), Isabelle Chaffaud (MEYER-CHAFFAUD), John de Weerd (programmeur Zaal 3 en de Parade) en Antoinette Jelgersma (actrice Het Nationale Theater).  

 

Over de Piket Kunstprijzen

De Piket Kunstprijzen worden sinds 2014 uitgereikt aan jonge kunstenaars die een binding hebben met Den Haag, omdat zij daar tot ontplooiing zijn gekomen of omdat zij met hun werk een stimulerende bijdrage leveren aan het Haagse culturele klimaat. Naamgever Frederik Hendrik Piket (1927-2011), advocaat en lid van de Eerste Kamer voor de CHU (later CDA), was een groot liefhebber van kunst en cultuur. Na zijn overlijden ontstond een stichting die jaarlijks drie kunstenaars onder de 30 jaar wil stimuleren met een prijs.

Boston met Meng-ke Wu in 'APERTURE' van Edward Clug