Chloé Albaret genomineerd voor Zwaan beste dansprestatie 2020

5 oktober 2020

De VSCD dansprijzen nomineren NDT 1-danser Chloé Albaret voor een Zwaan ‘beste dansprestatie 2020’ voor haar rol in Edward Clugs creatie APERTURE. Dit werk ging op 29 november 2019 in premiere, als onderdeel van de NDT 1 voorstelling Soir Historique.

Juryrapport
Albaret wordt in het juryrapport geroemd om haar unieke combinatie van sensualiteit en extreme beheersing:

“Albaret beheerst de danstalen van verschillende choreografen tot in de finesse en voegt daar een extra mysterieuze, theatrale laag aan toe in haar interpretaties.[…]
[In] APERTURE [schakelt ze] op fenomenale wijze tussen ingehouden emoties en expressief verlangen. Haar beheersing van de danstaal van Edward Clug is overtuigend en fijnzinnig in scherpe, hoekige bewegingen met een zachte menselijke toets.”

Naast Albaret zijn ook Maria Ribas voor haar rol in Sweet like a chocolate van ICK Dans Amsterdam en Christian Yav en Sedrig Verwoert in They/Them genomineerd.

Wel nominaties, geen prijzen
Ieder jaar wordt tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen bekendgemaakt wie de Zwaan voor ‘beste dansprestatie’ wint en welke voorstelling de Zwaan voor ‘beste dansproductie’ ontvangt. De nominaties voor deze prijzen zijn in de maanden daarvoor dan al bekend gemaakt. Dit jaar, tijdens deze online editie van de Nederlandse Dansdagen, reikt de Dansjury van de VSCD voor het eerst en bij hoge uitzondering geen prijzen uit.

Door de sluiting van theaters op 12 maart 2020 hebben veel voorstellingen niet kunnen plaatsvinden, en zijn daardoor veel premières en dansprestaties niet uitgevoerd en ongezien gebleven. De Dansjury heeft er daarom voor gekozen om dit jaar wel dansers en voorstellingen te nomineren voor de bijzondere prestaties die zij hebben geleverd op het gebied van uitvoering en ontwikkeling van de danskunst om het afgebroken seizoen niet ongemerkt en ongezien voorbij te laten gaan. Maar dit jaar worden er geen prijzen uitgereikt. De keuze uit een onvolledig aanbod is geen goede keuze. Tijdens het volgende festival worden de winnaars van de twee voorgaande – sterk gereduceerde – seizoenen bekendgemaakt.

[devlooksy_asset id=17948]

Jury
VSCD Dansjury 2020 bestond dit jaar uit:
Rob van Steen (voorzitter), directeur Theaters Tilburg
Leo Spreksel, voormalig artistiek directeur Korzo, dramaturg/adviseur
Violien Vocks, programmeur Parkstad Limburg Theaters
Brigitte De Goeij, De Goeij Cultuur en Zaken
Jasper Weck, marketing & programmering Theater de Veste
Swantje Schäuble, docent theorie bij LMIPA, NBA en Codarts
Marcelle Schots, danscriticus
Iselle Claassens, Programmeur Parktheater Eindhoven
Geesje Prins, hoofd programma Zuiderstrandtheater