NDT Creation House

Een huis voor

CREATIE

Als huis voor creatie hechten we veel waarde aan experimenteren, samenwerken en de ontwikkeling van danskunstenaars. Om de daad bij het woord te voegen hebben we een serie programma’s gecreëerd – elk verbonden met een andere fase in de carrière van danser en maker. Door nieuwe stemmen en perspectieven aan te moedigen, te begeleiden en te promoten, bouwen we aan een sterke toekomst voor zowel NDT als voor onze sector.

We bieden kansen op maat voor iedere stap in de carrière van een danskunstenaar. We willen nieuwe makers zo snel mogelijk leren kennen, zodat we hen kunnen helpen hun creativiteit te benutten, te groeien en tot bloei te komen. Door middel van choreografische labs, workshops, stages en residencies hebben we een talentontwikkelingspad gecreëerd, samen met lokale danscommunities en partners zoals Korzo. En dit seizoen breiden we onze activiteiten uit. We willen nieuwe samenwerkingen en uitwisselingen aangaan, een grotere en meer diverse doelgroep van aanstormende makers bereiken en multidisciplinair en innovatief werk mogelijk maken.

Samen met Korzo steunen we nieuwe stemmen en choreografen met kansen op het gebied van productie, creatie en uitvoering. Bijvoorbeeld met Here we live and now, een programma waarin dansers en makers uit Den Haag worden uitgenodigd om nieuw werk te maken. En met Up & Coming Choreographers, waarin opkomend talent de kans krijgt om nieuw werk te maken voor NDT 2.

Imre en Marne van Opstal debuteerden als choreografenduo voor 'Up & Coming Choreographers' in 2014. In 2023 creëerden zij hun 6e creatie voor NDT. Foto: Sacha Grootjans

In seizoen 2024-2025 introduceren we twee nieuwe initiatieven: Micro Residencies en Up & Coming Lab. Met coaching en steun op maat bieden we makers de kans hun grenzen te verleggen in Micro Residencies. In onze Up & Coming Lab krijgen vier opkomende makers de kans om samen met dansers van NDT 2 gedurende twee weken een kort werk te verkennen en te ontwikkelen, dat uiteindelijk op informele wijze zal worden gedeeld in de NDT Black Box.

Up & Coming Lab

Voor de eerste editie van Up & Coming Lab hebben we Anat Oz en duo’s Sarah Baltzinger & Isaiah Wilson en Eliana Stragapede & Borna Babić uitgenodigd. De vierde maker zal worden geselecteerd uit ons uitwisselingsproject met GöteborgsOperans Danskompani. Een NDT-danser krijgt hierin de kans om een werk te maken voor hun seizoen en wij nodigen op onze beurt een van hun dansers uit om met ons te werken.

Meer informatie

“In mijn visie voor NDT als huis voor creatie zijn onderzoek, creativiteit en nieuwsgierigheid prioriteit. Het proces is net zo belangrijk als het resultaat. Samenwerking en nieuwsgierigheid zijn onmisbaar in dat proces, en het proces kost tijd. Om creatief te zijn moeten we onszelf de vrijheid blijven gunnen om te experimenteren en uit te proberen wat we nog niet begrijpen. Alleen dan komen we tot de kern van ons potentieel. We steunen de volgende generatie professionele dansers en makers door creativiteit te stimuleren en uitzonderlijke kansen te bieden voor talentontwikkeling. Zo fungeren wij als katalysator voor de toekomst van de dans.”

– Emily Molnar
Artistiek directeur

Foto: Sacha Grootjans

Talentontwikkeling Dansers

We willen jonge dansers helpen door hen de instrumenten te geven die ze nodig hebben voor een succesvolle carrière in de danswereld. Dit doen we door hen de kans te geven om deel te nemen aan verschillende projecten en door hen begeleiding en ondersteuning te bieden via workshops en trainingen, zodat ze kunnen groeien en zich kunnen ontwikkelen.

Om hun vaardigheden uit te breiden, begeleiden en ondersteunen we de NDT-dansers als docenten en facilitators in verschillende projecten. De dansers leiden workshops over ons repertoire voor jonge (pre)professionals, bijvoorbeeld tijdens internationale tournees en de Summer Intensive. Daarnaast krijgen onze dansers de kans om nieuw werk te creëren voor Young Talent Project en de Summer Intensive. Op deze manier vindt talentontwikkeling plaats in verschillende richtingen.

Talentontwikkeling Makers

Bij NDT hebben we een reeks programma’s gecreëerd die NDT-dansers, freelancer makers en gastartiesten veel mogelijkheden bieden om zich te ontwikkelen op het gebied van choreografie en nieuw werk. We koesteren choreografen, zowel binnen als buiten het gezelschap, en bouwen zo aan nieuwe stemmen en perspectieven voor NDT en voor onze sector.

Een belangrijk aspect van onze benadering is het bieden van steun op maat aan lokale, nationale en internationale makers in alle stadia van hun carrière. We breiden de ladder van choreografische ontwikkelingsondersteuning uit om nieuwe samenwerkingen en uitwisselingen te kunnen bewerkstelligen, om makers eerder in hun carrière te ontmoeten door middel van choreografische labs, workshops en stages, of speciale projecten.

Een maker kan met NDT in contact komen via:

Internship
Micro residencies
Switch
Creatie voor NDT Summer Intensive 
Creatie voor Young Talent Project 
Up & Coming Lab 
Up & Coming Choreographers
Here we live and now
Korzo / NDT Maker
NDT 2-programmering
NDT 1-programmering
Special Project
Choreograaf Jermaine Spivey creëerde in seizoen 2021-2022 voor Up & Coming Choreographers. In 2023 maakte hij nieuw werk voor de reguliere NDT 2-programmering. Foto: Sacha Grootjans
laden...