Up & Coming Lab

NDT 2
Anat Oz
Sarah Baltzinger & Isaiah Wilson
Eliana Stragapede & Borna Babić

In ons Up & Coming Lab programma krijgen vier opkomende makers de kans om samen met dansers van NDT 2 gedurende twee weken een kort werk te verkennen en te ontwikkelen, dat uiteindelijk op informele wijze zal worden gedeeld in de NDT Black Box.

Voor deze eerste editie hebben we Anat Oz en duo’s Sarah Baltzinger & Isaiah Wilson en Eliana Stragapede & Borna Babić uitgenodigd. De vierde maker zal worden geselecteerd uit ons uitwisselings­project met GöteborgsOperans Danskompani. Een NDT-danser krijgt hierin de kans om een werk te maken voor hun seizoen en wij nodigen op onze beurt een van hun dansers uit om met ons te werken.

Over het programma

Anat Oz

In haar nieuwe werk voor Up & Coming Lab verkent Anat Oz de rol van het menselijk oog in communicatie, bewustzijn en de verbinding met ons innerlijke zelf. Door zowel te kijken naar het samenspel tussen zicht en blindheid als naar het intrigerende idee van perceptie zonder te zien, onderzoekt ze het fysieke én het symbolische belang van onze ogen. Met een mix van danstechnieken en holistische reflexologieprincipes vertaalt Oz de kleinste verroeringen van het oog naar bewegingen met het hele lichaam.

"Ik bouw op een speelse manier aan de compositie van mijn werk door bewegingszinnen op natuurlijke structuren te plaatsen, waarbij ik inspiratie opdoe uit organische composities in de natuur." - Anat Oz

Sarah Baltzinger & Isaiah Wilson

Wat kunnen we doen met het lichaam waar we over beschikken? Door het te behandelen als een anatomisch studieobject hebben Isaiah Wilson en Sarah Baltzinger een ongetemd onderzoek naar de grenzen en extremen van het menselijk lichaam gecreëerd. Vrij van maatschappelijke verwachtingen kunnen de dansers bewegingen en sensaties onderzoeken die de eindeloze mogelijkheden van het lichaam onthullen.

"We hebben een denkbeeldige wereld gecreëerd waarin we identiteiten observeren in een zoektocht naar controle over ons zelf, om betekenis te vinden in het lichaam dat ons is toegekend, en dat alles terwijl we worden ondergedompeld in een incoherente en absurde wereld." - Sarah Baltzinger & Isaiah Wison

Eliana Stragapede & Borna Babić

Voor Up & Coming Lab richten Eliana Stragapede en Borna Babić zich op het concept van verwachting, waarbij de ze de connectie tussen intentie en emotie aan de ene kant en beweging aan de andere kant onderzoeken. Wat gebeurt er wanneer onze voorspellingen niet overeenkomen met de realiteit die we uiteindelijk tegenkomen?Het choreografische duo neemt ons mee op een reis die gestoeld is op fysiek theater en de tegenstelling tussen onze verwachtingen en onvoorziene uitkomsten onderzoekt.

"Door ons allerlei dagelijkse situaties en realiteiten voor te stellen, of emoties en herinneringen op te roepen, verlangen we ernaar om waarachtig menselijk gedrag op het podium te laten zien." - Eliana Stragapede & Borna Babić

NDT Creation House

Als huis voor creatie hechten we veel waarde aan experimenteren, samenwerken en de ontwikkeling van danskunstenaars. Om de daad bij het woord te voegen hebben we een serie programma’s gecreëerd – elk verbonden met een andere fase in de carrière van danser en maker. Door nieuwe stemmen en perspectieven aan te moedigen, te begeleiden en te promoten, bouwen we aan een sterke toekomst voor zowel NDT als voor onze sector.

Lees meer

laden...