Young Talent Project 2023

Dit jaar beleefde Young Talent Project, een unieke samenwerking tussen Koninklijk Conservatorium Dans (KC) en Nederlands Dans Theater (NDT), zijn elfde editie.

Young Talent Project is een tweeledig talentontwikkelingsproject. Enerzijds geeft het project jonge dansstudenten de kans om in contact te komen met de werkwijze van NDT en om tijdens het project hun talent als veelzijdig danser te ontwikkelen. Anderzijds biedt het project de mogelijkheid aan (oud-)NDT dansers om ervaring op te doen als docent, repetitor of choreograaf binnen een professionele dansvakopleiding.

Young Talent Project gaat verder dan alleen het aanleren van NDT-repertoire; gedurende drie maanden worden de studenten iedere dag meegenomen in het proces van de totstandkoming van een choreografie bij NDT.

In dit verhaal kun je meer lezen over de ervaringen van de deelnemers.

 

– Alle foto’s door Sacha Grootjans

 

Fay van Baar

NDT 1-danser Fay van Baar werkte met de studenten van HBO 4 en het Royal Conservatoire Dance Ensemble aan een geheel nieuwe creatie:

One Way or Another

Fay studeerde zelf aan het Koninklijk Conservatorium en deed destijds ook mee aan Young Talent Project. In onderstaande video vertelt ze meer over hoe dat voor haar is en wat ze door die ervaring te bieden heeft aan de studenten. Ook studenten Alessia Vogelzang en Noah Prins delen hun ervaring.

Studenten repeteren 'One Way or Another' van Fay van Baar.

Ervaringen van de studenten

Young Talent Project (YTP) betekent veel voor mij want het is een heel leerzaam proces en je verbreed je dans vocabulaire.

Dit is mijn vierde keer dat ik meedoe. Ik dans in Todayful, de nieuwe creatie van Aya Misaki. Dit is de tweede keer dat ik deelneem aan een new creation maar omdat de communicatie tussen mij en de choreograaf zo goed was, werd het een betere ervaring dan de laatste keer. Ook werden wij als groep heel erg betrokken in het proces van de creatie wat zorgde voor een heel fijne ervaring waar we veel van kunnen meenemen in onze verdere professionele danscarrière.

Daarnaast dans ik in een fragment van Frontier, een stuk van Crystal Pite waar ik zelf mijn partnering skills heb kunnen ontwikkelen door de coaching van César Faria Fernandes. Tenslotte wil ik graag Aya Misaki bedanken voor de goeie communicatie die het gehele proces een goede ervaring maakte, César Faria Fernandes voor het ontwikkelen in mijn partnering skills en NDT voor het mogelijk maken van het Young Talent Project.

Max de Graaf

Ik heb het geluk gehad om de afgelopen twee maanden deel uit te maken van Young Talent Project dankzij het Koninklijk Conservatorium. De kans om deel te nemen heeft me geïntroduceerd in de professionele danswereld.

Ik heb geleerd hoe het creatieproces van een stuk in zijn werk gaat en welke eisen er gesteld worden aan een goed resultaat. Het was een geweldige ervaring om voormalige NDT-dansers als choreografen en mentoren te hebben terwijl we in hun repertoire doken en ik ben zo dankbaar dat ik hier deel van mocht uitmaken. Ik heb zoveel geleerd over lichaamsbewustzijn en mezelf kunnen uitdrukken op het podium. Bedankt!

Iria Diaz Muñoz

Young Talent Project (YTP) geeft mij de kans om nieuwe/andere ervaringen op te doen. Daarnaast heb ik nieuwe inzichten gekregen in de mogelijkheden die de danswereld mij kan aanbieden. Mede dankzij de betrokkenen van NDT en het Koninklijk Conservatorium, die dit project begeleiden, krijg ik bovendien meer besef van de verschillende manieren van dansen.

Voor mij gaat YTP vooral over het leerproces. Vanaf de dag dat we begonnen tot de laatste voorstelling leer ik dingen die ik nooit zal vergeten en die in mijn verdere danscarrière een belangrijke rol kunnen krijgen. Dit jaar heeft YTP mij bijvoorbeeld geholpen om mijn eigen visie op dans flink te verbreden en om mijn lichaam bewuster te gebruiken als danser. Daarom ben ik zeer dankbaar voor het realiseren van deze samenwerking tussen mijn school en NDT.

Aaron de Lamotte

Aya Misaki

Studenten repeteren 'Todayful' van Aya Misaki.

Ik herinner me nog heel goed alle dansstukken die ik in mijn tienerjaren heb gedanst. Niet alleen het stuk zelf, ook het proces en de mensen die erbij waren. Ik realiseer me steeds meer dat alles zo’n grote impact op me heeft gehad, artistiek, fysiek, mentaal en emotioneel. De ervaringen die ik via dans heb opgedaan, hebben mijn persoonlijkheid gemaakt en het leven dat ik nu heb.

Ik ben me ervan bewust dat ik nu betrokken ben bij een belangrijk deel van de toekomst van alle studenten.
Mijn belangrijkste doel was om dit proces zo vreugdevol mogelijk te maken, zo intiem mogelijk. Want dat is waar ik het meest van genoten heb en wat me dankbaar maakt, zelfs na vele jaren. Ik hoop dat ze deze herinnering en ervaring op verschillende manieren kunnen meenemen naar hun toekomst.

Aya Misaki

Yvan Dubreuil over werken aan Dissolve in This

Het Young Talent Project van dit jaar was een kans om een artistiek avontuur aan te gaan met de jongste groep die deelnam aan het project.

Zoals alle avonturen waren er verrassingen en onvoorziene uitdagingen, waren er confrontaties en vragen, en werden ze geconfronteerd met grenzen en onbekenden, maar deze veelbelovende dansers kregen nieuwe kwaliteiten zoals moed, durf, vastberadenheid en hopelijk ontdekkingen!

Laten we wensen dat ze de resonanties van dit avontuur gebruiken en ervan genieten door dit werk van Johan Inger dat van hen een hoge lichamelijkheid, snelheid en precisie, improvisatie en samenwerking vroeg! Wat een avontuur!!!

Yvan Dubreuil

César Faria Fernandes over het werken aan Frontier

Frontier is een prachtig stuk dat weerspiegelt hoe de onbekende grens tussen het zichtbare en onzichtbare ons beïnvloedt, waarbij dansers zich kunnen verdiepen in de ingewikkelde taal van Crystal Pite.

Het was prachtig om dit werk te delen met Young Talent Project, aangezien het werk 5 zichtbare dansers heeft met zeer verschillende kwaliteiten was het een perfecte gelegenheid om dit werk te delen en de dansers deze kwaliteiten in zichzelf te zien vinden.

Ik wil graag een vraag achterlaten: Hoe zijn we ons bewust van wat niet gezien wordt, maar net zoveel deel van ons uitmaakt als wat gezien wordt?

César Faria Fernandes

Wil je meer weten over de voorstellingen van dit jaar?

Bekijk het digitale programmaboek en lees meer over de voorstellingen, de balletcredits en teksten van choreografen en studenten.

De voorstellingen vonden plaats op 23, 24 en 25 november.

Bekijk het hier

Fotografie van Sacha Grootjans

Tijdens Young Talent Project heeft fotograaf Sacha Grootjans prachtige foto’s gemaakt van de deelnemers.

Bekijk meerdere foto’s in onze galerij (zie rechts in beeld)

 

Heeft u interesse in de aankoop van een foto of bent u nieuwsgierig geworden naar het werk van Sacha Grootjans? Klik dan hier.