Zoë Greten over haar eerste week bij NDT

Een hele mooie start

Vandaag is de grote dag: de start van mijn stage bij NDT 2. Door alle excitement heb ik vannacht geen oog dichtgedaan. Voor de wekker mijn bed uit, rustig ontbijten en m’n tas pakken. Danskleren, wat eten, m’n waterfles, massagebal voor m’n spieren en een notitieboekje voor aantekeningen. Ik was ruim van tevoren aanwezig om m’n spieren warm te maken en kwam de eerste mensen tegen. Mijn zenuwen waren voor niets geweest: iedereen was zo open en aardig! In totaal zijn er zeven nieuwe dansers bij, inclusief een andere stagiair en ik.

We begonnen de dag met een balletles. Een mooie eerste indruk hoe iedereen danst. Na de les volgde een introductie-bijeenkomst voor het nieuwe jaar, met artistiek leider Emily Molnar en haar team en zakelijk directeur Willemijn Maas. Wat verwachten zij van ons en wat kunnen wij van hen verwachten? Een open gesprek, waarin meteen duidelijk werd dat NDT een veilige omgeving is waar je mening wordt gewaardeerd en je als persoon en danser de ruimte krijgt om te groeien. Het was ook heel fijn om te horen dat wij als stagiaires helemaal worden betrokken bij de repetities. Wij zijn de understudies en moeten zoveel mogelijk rollen instuderen. Wat voor nu al een ontzettend leuk vooruitzicht is, is dat ook de stagiaires meegaan op de eerste tournee van het seizoen. Volgende maand naar Duitsland, Cyprus en Italië. Echt een hele mooie start!

Tijdens een rondleiding door het gebouw leerde ik mensen van andere afdelingen kennen. Mijn maten zijn opgenomen op de kostuumafdeling en ik kreeg een fysiocheck bij het Health Team. Je begrijpt: ik kwam erg moe van alle indrukken thuis. Ik heb gelukkig een kamer in Den Haag. Hier kan ik me terugtrekken en bijkomen. Ik woon er nog maar net, in de vakantie ben ik verhuisd van Amsterdam naar Den Haag.

Foto Zoë Greten : Sacha Grootjans
Foto 'Bedtime story': Rahi Rezvani

Na zo’n overweldigende dag heb ik geslapen als een roos. De tweede dag ben ik lekker fris begonnen aan de repetities voor de tournee. Eerst Bedtime Story van Nadav Zelner. Mijn hiphop-achtergrond komt in dit stuk goed van pas! De dagen erna werkten we ook aan drie andere stukken: The Big Crying van Marco Goecke, Fathoms van Tiffany Tregarthen en David Raymond en Cacti van Alexander Ekman. Het is zwaar zoveel stukken in zo’n korte tijd in te studeren, maar het is precies wat ik hier wil doen: heel hard werken en met iedereen mijn passie delen.

Na deze dagen is mijn brein overvol. Ik droom ’s nachts zelfs van de choreografieën. Toch blijkt er meer in mijn hoofd te passen dan ik dacht. Ik kan niet wachten tot ik alle choreografieën helemaal heb ingestudeerd en m’n gevoelens erin kan gooien. Ik verheug me ook al op later dit jaar, als NDT2 voor het eerst een stuk mag instuderen van Crystal Pite, een van mijn favoriete choreografen.

De eerste week telde zes dagen, met aan het eind een BBQ met het hele gezelschap op het strand van Scheveningen. Een mooie kans om nog meer NDT-mensen te leren kennen. Als jong meisje ging ik vaak met mijn ouders naar voorstellingen van NDT. Het was altijd al mijn favoriete gezelschap. Dat ik daar nu echt bij hoor had ik nooit durven dromen.

Zoë Greten

Als tweejarige staat Zoë Greten (20) al in de hoek van de dansschool van haar ouders mee te springen. Ze volgt als ze iets ouder is allerlei danslessen: klassiek en modern ballet en hiphop en doet zelfs in alle dansvormen mee met wereldkampioenschappen. Vanaf haar 11e krijgt het idee vorm dat ze van dansen haar beroep wil maken. Op haar twaalfde wordt ze aangenomen op de Dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Na haar eindexamen volgt de Nationale Balletacademie in Amsterdam. Als onderdeel van haar afstuderen is ze dit seizoen begonnen aan haar felbegeerde stage bij NDT2.

Lees hier haar biografie