Bekijk hier de foto's

Seizoen 2019-2020

Afgelasting Standalone & Schmetterling

Tot onze grote spijt zijn wij genoodzaakt om alle activiteiten tot 1 juni af te gelasten ten gevolge van de aangekondigde maatregelen van de Rijksoverheid tegen de verspreiding van het coronavirus. Het betreft een deel van de tournee van Standalone door NDT 2 (13 maart t/m 11 april) en de gehele tournee van Schmetterling door NDT 1 (1 t/m 30 mei). De verschillende theaters zullen u op de hoogte houden van de ontwikkelingen, kaartkopers ontvangen van hen zo spoedig mogelijk bericht. Ook de internationale tournees en alle cultuureducatieve activiteiten tot 1 juni zijn afgelast, inclusief de schoolvoorstellingen op 6 en 7 april en verschillende workshops. Lees meer.

Over het seizoen

In seizoen 2019/2020 viert Nederlands Dans Theater (NDT) zijn zestigste verjaardag! Voor het gezelschap is dit het ultieme moment om te reflecteren op zijn bescheiden begin, rijke verleden en indrukwekkende heden en toekomst. Daarom viert NDT in seizoen 2019/2020 het werk van de grote makers die het gezelschap van zijn creatieve signatuur hebben voorzien, en presenteert het met trots een reeks aan (nieuwe) hedendaagse choreografische stemmen die het gezelschap maken tot wat het vandaag de dag is.

Het eerste programma Kunstkamer is een unieke samenwerking tussen NDT’s huischoreografen Sol León en Paul Lightfoot, en beide associate choreographers Crystal Pite en Marco Goecke, die voor álle dansers van het gezelschap, NDT 1 en NDT 2, één werk zullen creëren dat na een première en voorstellingenreeks in Den Haag en Amsterdam op Europese tournee gaat naar Londen, Parijs, Madrid, Baden-Baden en Berlijn!

De voorstelling Soir Historique neemt ons mee terug naar 1970 toen Hans van Manen Situation creëerde, een werk dat de toon zette voor de meer baanbrekende, innovatieve choreografische stemmen die in de daarop volgende decennia werk maakten voor het gezelschap. Sterke voorbeelden van dergelijke innovatieve stemmen zijn, naast vele anderen, Gabriela Carrizo wier werk The missing door (2010) ten tonele wordt gevoerd, en Edward Clug die in Soir Historique een wereldpremière presenteert.

Het zou het geen feestelijk jubileumseizoen zijn als het werk van Jiři Kylián na een vijfjarige onderbreking niet opnieuw door NDT werd gedanst. Sometimes, I wonder is een avondvullend programma volledig gewijd aan een choreograaf, die in zijn vele jaren als artistiek directeur en choreograaf een onuitwisbare stempel op het gezelschap heeft gedrukt. Sometimes, I wonder presenteert Bella Figura (1995), Claude Pascal (2002), en Vanishing Twin (2008).

Het programma Schmetterling voert het ballet van Sol León en Paul Lightfoot van dezelfde titel ten tonele. De vlinder staat symbool voor de transformatie die het gezelschap continu ondergaat, en die ook Paul Lightfoot, voor wie dit programma als het laatste in zijn aanstelling als artistiek directeur van het gezelschap geldt, en Sol León ondergaan nu zij terugkeren in de rol van huischoreografen. Die rol vullen ze in dit programma ook in met een nieuwe creatie. Een nieuw creatief gezicht bij NDT is de Franse choreograaf Damien Jalet, die ook voor het eerst een wereldpremière voor NDT presenteert.

De dansers van NDT 2 gaan een overvol seizoen tegemoet. Naast het jubileumprogramma Kunstkamer presenteren zij nog twee voorstellingen. Sierra Oscar Foxtrot Tango biedt een verrassende mix van vier contrasterende werken: een nieuwe creatie van Medhi Walerksi, het gevierde Wir Sagen uns Dunkles (2017) van Marco Goecke, Sara (2013) van Sharon Eyal & Gai Behar, en een nieuwe versie van Fugue Table van Yoann Bourgeois, die voor het eerst werk presenteert bij NDT. De tweede voorstelling, Standalone, verbindt vier werken van drie uitgesproken en onafhankelijke creatieve stemmen: Johan Inger presenteert een nieuwe creatie, die in het programma gecombineerd wordt met Black Milk (1992) en George and Zalman 2006) van Ohad Naharin, en Postscript (2005) van Sol León en Paul Lightfoot.

Ter illustratie van dit seizoen, lieten Sol León en Paul Lightfoot zich inspireren door het boek van Albertus Seba “Naaukeurige beschryving van het schatryke kabinet der voornaamste seldzaamheden der natuur” (Rariteitenkabinet) uit 1734. Een baanbrekende geschilderde thesaurus van schelpen, planten, insecten, reptielen, bloemen en vlinders van over de hele wereld. Een originele kopie van het boek ligt in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, thuisstad van ons eigen ‘Rariteitengezelschap’.

Het nieuwe seizoen biedt verder een reeks aan prachtige projecten in het kader van NDT’s zestig jarige bestaan. Zo ontsluit het gezelschap in september haar digitale archief en presenteert het tevens een prachtige publicatie ter gelegenheid van NDT’s zestigste verjaardag.

Seizoenstrailer