Bekijk hier de foto's

Sometimes, I wonder

NDT 1

Sometimes, I wonder

NDT 1
Vanishing Twin Jiří Kylián
Claude Pascal Jiří Kylián
Bella Figura Jiří Kylián

Het vieren van zestig jaar NDT zonder Kyliáns werk is simpelweg onmogelijk. Sometimes, I wonder is een avond volledig opgedragen aan één van de meest diepzinnige, toonaangevende kunstenaars uit NDT’s geschiedenis, wiens creatieve visies het gezelschap naar ongekende hoogte hebben gebracht.

Bella Figura (1995), één van de klassiekers op het repertoire van NDT, wordt beschouwd als een meesterwerk van Kylián. In Claude Pascal (2002) vertellen vier dansers aan de hand van groteske gebaren en surrealistische teksten een familiegeschiedenis, tegen een achtergrond van enorme spiegeldeuren. Vanishing Twin (2008) staat symbool voor eindigheid, onderdrukte gevoelens en de duistere kant van de mens die velen van ons met zich mee dragen, maar liever niet kenbaar maken.

Volgorde programma

Vanishing Twin – Jiří Kylián
Claude Pascal – Jiří Kylián
Bella Figura – Jiří Kylián

Aantal pauzes: 2
Verwachte duur voorstelling: 2 uur en 15 minuten

Speelperiode

Seizoen 2019-2020 | 6 – 23 februari 2020
Den Haag en Rotterdam

In deze voorstelling

VANISHING TWIN – JIRI KYLIAN

Voor Vanishing Twin (2008) liet Kylian zich inspireren door het gelijknamige medische fenomeen waarbij tijdens de zwangerschap van een tweeling de ene foetus de andere verdringt, totdat deze compleet verdwijnt. Het ballet staat symbool voor eindigheid, onderdrukte gevoelens en de duistere kant die we allemaal hebben, maar liever niet laten zien. Vanishing Twin werd genomineerd voor de Zwaan ‘meest indrukwekkende dansproductie 2008’.

Alleen een grootmeester als Kylián kan zoiets onvoorstelbaars als (on)eindigheid zo tastbaar maken. En alleen een dansensemble als NDT weet dit zo dicht op de huid van het publiek te brengen.

Trouw over Vanishing Twin

CLAUDE PASCAL – JIRI KYLIAN

Less is more and more is less. In Claude Pascal (2002) vertellen vier dansers aan de hand van groteske gebaren en surrealistische teksten een familiegeschiedenis. Tegen een achtergrond van enorme spiegeldeuren poneren zij filosofische stellingen. Dit theaterspel omlijst drie tijdloze, beeldschone duetten, waarin energieke bewegingen subtiel vertraagd worden tot bijna stilstaande beelden.

Dit recentere werk van Jiří Kylián is doorregen van bovenaards kunstenaarschap.

Trouw over Claude Pascal

BELLA FIGURA – JIRI KYLIAN

Bella Figura (1995) wordt beschouwd als een meesterwerk waarin Kylián het podium deconstrueerde met theatrale elementen als metafoor.

Het komt niet vaak voor dat een toeschouwer na een nieuw ballet nog maar één wens heeft: het nog een keer zien.

De Telegraaf (1995) over Bella Figura

Playlists & Podcasts

laden...