Bekijk de foto's hier

Soir Historique

NDT 1

Soir Historique

NDT 1
Gabriela Carrizo The missing door
Hans van Manen Situation
Edward Clug APERTURE

In Soir Historique wordt het concept van de kamer als dansthema geponeerd, en hoe dit onderwerp een weg heeft gevonden in NDT’s uitgestrekte zestigjarige oeuvre. Hans van Manen, grootmeester van de Nederlandse dans, creëerde Situation in 1970 speciaal voor NDT. Het werk speelt zich af in een lege ruimte met alleen maar muren, een deur en een klok. Situation wordt vergezeld door Gabriela Carrizo’s The missing door (2013). Deze creatie is puur danstheater, uitgevoerd in een surrealistische kamer op het toneel, waarin spanning, absurditeit, humor en timing subliem samenvallen.

Geïnspireerd op deze omgevingen, deze situations, wordt de avond voltooid met een wereldpremière van Edward Clug, bekend om zijn subtiele en scherp gedefinieerde bewegingstaal. Zijn werk is getiteld APERTURE. Voor NDT staat Clugs creatieve stem voor een nieuwe generatie choreografische krachten in het gezelschap.

Volgorde programma

The missing door – Gabriela Carrizo
Situation – Hans van Manen
APERTURE – Edward Clug

Verwachte duur voorstelling: 2 uur en 15 minuten

Speelperiode

Seizoen 2019-2020 | 29 november – 21 december 2019
Den Haag, Amsterdam, Tilburg, Nijmegen en Heerlen

In deze voorstelling

GABRIELA CARRIZO – THE MISSING DOOR

Gabriela Carrizo creëerde The missing door in 2013 voor het gezelschap. Deze creatie is puur danstheater, uitgevoerd in een surrealistische kamer op het toneel, waarin spanning, absurditeit, humor en timing subliem samenvallen.

Razend knappe timing (…) Carrizo geeft de werkelijkheid een prettige tik.

de Volkskrant over The missing door

SITUATION – HANS VAN MANEN

Hans van Manen, grootmeester van de Nederlandse dans, creëerde Situation vijftig jaar geleden in 1970 speciaal voor dit gezelschap. Het werk speelt zich af in een lege ruimte met alleen maar muren, een deur en een klok. Er is geen muziek, en de dansers worden louter geleid door de ruimte en de geluiden om hen heen.

De ingehouden spanning in Van Manens latere balletten is explosief aanwezig, zijn sobere stijl van bewegen is hier nog rauw en direct.

Trouw over Situation

Clugs heldere danstaal fluctueert tussen sensueel soepel en strak belijnd staccato.

NRC Handelsblad over APERTURE
laden...