Bekijk hier de foto's

Standalone

NDT 2

Standalone

NDT 2
Postscript Sol León & Paul Lightfoot
Black Milk Ohad Naharin
George & Zalman Ohad Naharin
IMPASSE Johan Inger

Helaas is de Nederlandse tournee van Standalone vroegtijdig afgelast ten gevolge van de aangekondigde maatregelen van de Rijksoverheid tegen de verspreiding van het coronavirus. Klik hier voor de meest actuele stand van zaken bij NDT.

NDT 2, oorspronkelijk opgericht om het eerste gezelschap van jong talent te voorzien, is uitgegroeid tot een volledig opzichzelfstaand gezelschap met eigen repertoire. Standalone viert makers die zich verhouden tot deze onafhankelijkheid.

De choreograaf Johan Inger creëerde reeds talrijke balletten voor het gezelschap. Voor Standalone maakt Inger een nieuw werk. Daarnaast brengt NDT 2 twee werken van de wereldberoemde choreograaf Ohad Naharin. Black Milk (1985) werd oorspronkelijk voor vijf vrouwen gecreëerd maar wordt tegenwoordig door vijf mannen gedanst. George & Zalman (2006) wordt juist door vijf vrouwelijke dansers gedanst. Tot slot brengt Standalone Postscript (2005) van huischoreografen Sol León en Paul Lightfoot. Postscript wordt gedanst op muziek van Philip Glass, live uitgevoerd op toneel.

Mede mogelijk gemaakt door: KUNSTENISREAL en Stichting Will en Rita Jaeger Fonds.

Speelperiode

Seizoen 2019-2020 | 28 februari – 11 april 2020
Den Haag, Eindhoven, Haarlem, Leeuwarden, Amstelveen, Heerlen, Breda, Amsterdam, Nijmegen, Amersfoort, Rotterdam, Utrecht, Tilburg en Enschede

In deze voorstelling

POSTSCRIPT – SOL LEON & PAUL LIGHTFOOT

Postscript ging in 2005 in première in het Lucent Danstheater. Een pas-de-trois en twee duetten vol innovatief partnerwerk spelen zich af in verschillende werelden die elkaar bijna niet kruisen. Live op het toneel brengen een violist en een pianist de muziek van Philip Glass tot leven.

Fantastisch beeldend partnerwerk, muzikaal, haarscherp en bijna acrobatisch.

de Volkskrant over Postscript

George & Zalman wordt gedanst door vijf working girls die zich verzetten tegen het mantra ‘Ignore…all concepts, all possibilities’ en ‘Don’t smoke too much’, ‘Pay your taxes’. Ze breken eruit los, om even snel weer terug te vallen in gestileerde poses en de schijn van beschaving en vrijheid. Daartegenover staan de mannen in Black Milk die, nadat ze zich ritueel hebben ingesmeerd met klei, al wiegend, wervelend en botsend hun weg vinden in een rituele dans. In deze nieuwe context en met de historie in het achterhoofd, vormen ze contrasten op het vlak van het doorbreken van stereotypes en schijnbare tegenstellingen op gebied van gender en beschaving versus instinctief handelen.

Theaterkrant over George & Zalman en Black Milk

Inger roept boeiende vragen op over enerzijds de esthetiek van kunst, en daarmee verbonden de (on)houdbaarheid van een op ‘steeds méér’ gerichte samenleving.

Theaterkrant over IMPASSE

NDT steunt strijd tegen spierziekten

Tijdens de Nederlandse tournee van Standalone gaat NDT de strijd tegen spierziekten aan met ‘dans tegen spierziekten’. Dansen symboliseert de ultieme vrijheid van bewegen: een vrijheid die voor mensen met een spierziekte niet vanzelfsprekend is. Toch is er één duidelijke overeenkomst: doorzettingsvermogen. Dansers trainen elke dag intensief om hun spieren in topconditie te houden, terwijl mensen met een spierziekte elke dag het uiterste van hun lichaam vragen. Op uitnodiging van het Prinses Beatrix Spierfonds en Holland Dance Festival vraagt NDT met de Nederlandse tournee van Standalone daarom aandacht voor de missie van het Prinses Beatrix Spierfonds. Gezicht van de samenwerking zijn de 18-jarige Nynke Mentink, die dankzij een medicijn voor haar spierziekte goed kan functioneren en zelfs kan dansen, en Toon Lobach, professioneel danser bij NDT 2. Bekijk hiernaast de video, waarin Nynke een bezoek brengt aan de studio’s van NDT.

Kijk voor meer informatie over dit initiatief op de website van het Prinses Beatrix Spierfonds.

Er zijn zo’n 600 spierziekten waar nog geen behandeling voor is. Daarom doet het Prinses Beatrix Spierfonds wetenschappelijk onderzoek naar (de genezing van) spierziekten. Daarbij heeft het uw steun hard nodig. Helpt u mee? Dat kan door op de avond van de voorstelling een donatie te doen bij de collectant of via het digitale donatieformulier.

laden...