Bekijk foto's

Met je klas naar NDT!

Welkom

Wat leuk dat jullie deze maand langskomen voor een workshop bij Nederlands Dans Theater (NDT)! Met deze pagina willen wij je alvast van harte welkom heten.

Je kunt hier iets meer vinden over de workshop die je gaat volgen, de voorstelling Traces left within die je gaat kijken, de dansers van NDT 1 en de choreografen. Op die manier ken je ons al een klein beetje en weet je ongeveer wat je te wachten staat voordat je straks naar onze studio komt.

Wij kijken ernaar uit om je volgende week te ontmoeten!

De workshop

Jullie gaan samen een workshop volgen bij NDT. Misschien heb je hier heel veel zin in, maar het kan ook zijn dat je het een beetje spannend vindt. Niet iedereen vindt het gemakkelijk om te dansen. Toch geloven wij dat iedereen een danser is! In alle culturen wordt gedanst, en dat doen we al zolang we ons kunnen herinneren. Je hoeft daarvoor helemaal geen ervaring te hebben. Dat kun je bijvoorbeeld zien in deze video van Kunstlicht. Hoe oud of jong je ook bent: iedereen kan dansen. Dansen doe je namelijk al als je je schouders, je hoofd of je handen meebeweegt op de muziek.

De dansers van NDT zijn professionele sporters: zij dansen zes dagen in de week van ’s ochtends tot ’s avonds. Ze krijgen ’s ochtends balletles, en werken in de middag en avond aan dansstukken van wereldberoemde choreografen. Deze choreografen denken heel lang na over dans. Ze bouwen de bewegingen op door steeds verschillende lagen toe te voegen: tijd, ruimte, kracht en emotie. In de workshop zie je hoe deze danslagen eruitzien, en ervaar je zelf hoe iedere laag voelt. Met behulp van deze lagen maak jij straks in een handomdraai je eigen dans!

Tips om mee te dansen!

Er zijn een aantal tips die jou kunnen helpen om straks op een fijne manier mee te kunnen doen aan de workshop. Om goed voorbereid te zijn, kun je die eens rustig doorlezen. Je weet dan goed wat jou straks te wachten staat, dat kan helpen om de workshop ietsje minder spannend te vinden!

  • Tijdens de workshop gaan we samen veel bewegen. Draag daarom makkelijk zittende kleding die niet te warm is, bijvoorbeeld sportkleding. Let op: in de studio dansen we op sokken of op blote voeten.
  • Neem een flesje water mee, zodat je altijd iets kunt drinken als je dorst krijgt.
  • Let tijdens de workshop niet op de anderen, maar focus je op jezelf. Hoe voelen de bewegingen in jouw lichaam?
  • Ontspan! Je zult zien dat hoe meer ontspannen je bent, hoe gemakkelijker het bewegen gaat. Het helpt om te ontspannen als je tijdens de workshop naast een goede vriend of vriendin gaat staan die je vertrouwt.
  • Heb plezier! Dans is vooral heel leuk. Kijk maar eens naar het filmpje dat de dansers van NDT zelf maakten toen ze in quarantaine zaten: #quarantinecreation.

De dansstukken in de voorstelling

Na de workshop gaan jullie kijken naar de opname van de voorstelling Traces left within. Deze voorstelling wordt vanavond gedanst in Amare door de dansers van NDT 1. Op 3 februari is Traces left within in première gegaan in Amare, dat betekent dat de voorstelling op die dag voor het eerst gedanst is. Daarna is NDT 1 door heel Nederland op tour gegaan met het programma, en hebben zij ermee in verschillende theaters gestaan. Vanavond zijn ze aan het einde gekomen van hun tour. Ze sluiten af met een voorstelling in hun ‘thuistheater’ Amare. We noemen de voorstelling van vanavond daarom een ‘terugkomvoorstelling’.

Voordat een voorstelling in première gaat, hebben de dansers natuurlijk al heel vaak geoefend. Tijdens de voorstelling komt alles samen: het toneel, de kostuums, het licht, het geluid en natuurlijk de choreografie. Je kan je voorstellen dat er heel vaak gerepeteerd moet worden voordat alles gaat zoals de choreograaf dat in gedachten heeft. Alle elementen die samenkomen, moeten perfect op elkaar worden afgestemd. Niet alleen de dansers hebben hier veel oefening voor nodig, maar ook het team achter de schermen. Zo is er namelijk een heel team aan technici die zich bezighoudt met het toneel, licht en geluid en een team kleedsters die ervoor zorgt dat de dansers er prachtig uitzien. Samen met de choreografie moet dit namelijk een mooi geheel worden. Jullie gaan meemaken hoe dit alles tijdens deze voorstelling bij elkaar komt!

De dansstukken die in de voorstelling worden gedanst zijn Toss of a Dice van Jiří Kylián, How to cope with a sunset when the horizon has been dismantled van Marina Mascarell en I love you, ghosts van Marco Goecke. De laatste twee stukken zijn nieuw gemaakt, en bestaan dus nog maar net een maand. Dit betekent dat jullie een van de eersten zijn die hiernaar mogen kijken. Hieronder vertellen we je kort iets over de drie dansstukken en de choreografen.

‘Toss of a Dice’. Dansers: Aram Hasler, Charlie Skuy. Foto (2022): Joris-Jan Bos.
‘How to cope with a sunset when the horizon has been dismantled’. Dansers: Donnie Duncan Jr., Nicole Ishimaru, Conner Bormann, Tess Voelker, Paxton Ricketts, Boston Gallacher, Lea Ved. Foto: Rahi Rezvani.
‘I love you, ghosts’. Danser: Charlie Skuy. Foto: Rahi Rezvani.
Toss of a Dice

Toss of a Dice betekent ‘worp van een dobbelsteen.’ Dit staat voor het toeval en de onvoorspelbaarheid die in dit stuk een grote rol spelen. Het decor is ook belangrijk: boven de hoofden van de dansers hangt een beeldhouwwerk van messen die met de scherpe punten naar beneden hangen. Kunnen de dansers deze blijven ontwijken?

Choreograaf
Jiří Kylián

Jiří Kylián komt uit Tsjechië en is geboren in 1947. Van 1975 tot 1999 was hij de artistiek directeur van Nederlands Dans Theater. Hij heeft toen heel veel betekent voor het gezelschap. Wist je dat hij al wel 100 stukken heeft gecreëerd? Hiervan waren er 75 speciaal voor NDT. Nu richt Jiří zich meer op films in plaats van stukken voor het toneel.

How to cope with a sunset when the horizon has been dismantled

In How to cope with a sunset when the horizon has been dismantled lijkt het net alsof er een dag voorbij gaat door het veranderende licht. Het is alleen geen realistisch licht: het is dus een sciencefiction dag. Het decor past daar goed bij. Ondertussen zijn de dansers aan het spelen, soms los van elkaar en soms samen. Waar denk jij dat het stuk over gaat?

Choreograaf
Marina Mascarell

Marina Mascarell komt uit Spanje en is hier in 1980 geboren. Nu woont zij in Den Haag. Marina doet altijd uitgebreid onderzoek voordat ze een nieuw stuk creëert. Ze vindt het belangrijk dat de dansers spelen, dat is de basis voor haar stukken.

I love you, ghosts

Het stuk I love you, ghosts gaat over herinneringen aan alle plekken waar je ooit eens bent geweest en alle mensen die je ooit eens hebt ontmoet. Waar gaan die herinneringen heen? In de stukken van Marco maken de dansers altijd hele korte, kleine bewegingen. Dat is zijn kenmerkende ‘bewegingstaal’. Kijk straks eens goed naar de dansers als ze die bewegingen maken. Waar lijken ze op?

Choreograaf
Marco Goecke

Marco Goecke komt uit Duitsland en is geboren in 1972. Sinds 2013 wordt er ieder jaar wel een dansstuk van hem opgevoerd door NDT. In de afgelopen tien jaar heeft Marco meer dan veertig choreografieën gemaakt. Leuk weetje: Marco heeft een hondje, een teckel die Gustav heet. Gustav gaat altijd overal mee naar toe, hij is er zelfs altijd bij in de dansstudio!

Ben je al benieuwd?

Vooraf aan de voorstelling maakt NDT altijd trailers van de stukken. Door die te kijken krijg je een sneak preview van wat je op het podium kunt verwachten. Wil je je alvast een beetje voorbereiden op wat je gaat zien, of ben je gewoon heel benieuwd? Kijk hieronder eens naar de trailers van Toss of a Dice, How to cope with a sunset when the horizon has been dismantled en I love you, ghosts.

  • Lees de titels goed. Waar denk je dat de stukken over gaan?
  • Kijk naar de trailers. Wat verwacht je van de stukken?
  • Wat valt je op aan licht, geluid, kostuums en decor in de trailers?

Tips voor het kijken van de voorstelling!

In het theater zijn er altijd een aantal regels hoe je je hoort te gedragen. Hoewel we straks niet echt in de zaal zitten maar de voorstelling op een scherm zullen zien, is het nog steeds belangrijk dat je op bepaalde dingen let. Hieronder staan wat tips om zo goed mogelijk naar de voorstelling te kijken:

  • Ga niet praten tijdens de voorstelling – wanneer er gedanst wordt, willen we graag dat het stil is. Dit zodat iedereen de voorstelling zo optimaal mogelijk en op zijn eigen manier kan beleven.
  • Leg je telefoon weg en zet het geluid uit – je telefoon heb je natuurlijk helemaal niet nodig tijdens de voorstelling, want er is op het scherm al genoeg om naar te kijken!
  • Het applaus – aan het eind van de voorstelling geef je een groot applaus om de dansers te bedanken voor hun optreden. Hoe lang en hard het applaus is, hangt af van hoe goed je de voorstelling vond. Als je echt hebt genoten, is dit zelfs een moment dat je mag gaan staan. Je geeft de dansers dan een staande ovatie! Ook als we de voorstelling op het scherm kijken, mag je een applaus geven aan het einde van een stuk.
  • Geniet ervan – tot slot de belangrijkste regel: ga er vooral lekker van genieten en laat je meeslepen in de voorstelling!

Kijkvragen

Om je op weg te helpen met waar je op kunt letten tijdens de voorstelling vind je hieronder voorbeeldvragen:

  • Luister eens goed naar de muziek: is het live of van tevoren opgenomen? Wat voor gevoel krijg je van de muziek? Komt dat gevoel ook terug in de dans? Dansen de dansers exact op de muziek of gaan ze er juist expres tegen in?
  • Kijk eens goed naar de kostuums: heeft iedereen hetzelfde kostuum aan? Wat zegt het kostuum over het personage? Wisselen de dansers tussendoor van kostuum?
  • Kijk eens goed naar het licht: is er veel of weinig licht? Welke kleur heeft het licht? Waar laat het licht je op focussen? Wat voor sfeer geeft het licht?
  • Kijk eens goed naar het toneel: wordt er gebruik gemaakt van decor? Wat vertelt dat decor voor verhaal? Zijn er decorwisselingen?
  • Kijk eens aandachtig naar de dansers: zijn alle dansers altijd zichtbaar op toneel? Dansen ze altijd samen of ook alleen? Wat voor verhaal vertelt de danser? Wat voor emotie zie je in het gezicht van de danser? Hoe beweegt de danser? Groot, klein, vloeiend, strak, snel of langzaam?
  • Reflecteer: zijn je verwachtingen over de stukken uitgekomen? Wat was er anders dan je had verwacht? Passen de titels bij de stukken? Welk stuk zou je nog wel eens willen zien?

Tussen de dansstukken door en na afloop van de voorstelling is er even tijd om vragen te stellen en te praten over wat je hebt gezien en beleefd. Er komt speciaal voor jullie ook iemand van NDT langs om vragen te beantwoorden, dus schrijf die op en stel ze straks vooral!

Na je bezoek aan NDT

Ben je straks weer terug op school? Dan zijn wij natuurlijk heel benieuwd hoe je terugkijkt op jouw dag bij NDT. Misschien heb je alleen de workshop gevolgd, misschien heb je ook de voorstelling gezien. In beide gevallen vinden we jouw mening heel belangrijk! Zou je daarom deze korte vragenlijst willen invullen? Het zou niet meer dan 10 minuten moeten duren om de vragen in te vullen.

Alvast heel erg bedankt voor je mening, en hopelijk tot een andere keer in ons theater!

Ontmoet de dansers van NDT 1

Benieuwd wie de dansers zijn die je straks in de voorstelling kunt zien? Hieronder zie je hun foto’s en hun namen. Als je op de foto’s klikt, lees je meer over de achtergrond van de dansers en waarom dans zo belangrijk voor hen is. Welke kijk op dans spreekt jou het meest aan? Waarom?