Crossings 2024

Na een succesvolle eerste editie van het bijzondere project Crossings vorig jaar stond ook dit jaar de eerste week van juni in het teken van ontmoeten en verbinden. Met 25 jonge deelnemers uit alle windstreken is er intensief gewerkt om samen een performance te maken met de Grote Kerk in Veere als decor.

Onder de deelnemers; studenten van MBO Dans Zuid West, bewoners van het AZC Middelburg en deelnemers van vorig jaar.

Voor deze editie van Crossings hebben NDT en OFF-Projects hun krachten gebundeld. Hoe maak je als mens contact? Wat heb je nodig om elkaar te vertrouwen? Hoe werk je samen als je elkaar niet kent, elkaars taal niet spreekt?

Onder begeleiding van Linda van Dijk, Amos Ben Tal en Yvan Dubreuil hebben de dansers deze thema’s onderzocht. Vol overgave, puur en eerlijk zijn zij het creatieve proces aangegaan wat resulteerde in een ontroerende voorstelling.

Crossings is een samenwerking van NDT, stichting de Vrolijkheid en Grote Kerk Veere.

Linda van Dijk

Foto: Kevin van der Kleij

Het was zo mooi en leerzaam. Dansen brengt echt connectie en heb ontzettend genoten van de mooie mensen en het prachtige project.

Febe Snoep, deelnemer 'Crossings'
Foto: Kevin van der Kleij

“Het Crossings project was een bijzondere ervaring voor mij. Voordat we naar Zeeland gingen wist ik niet zeker wat ik kon verwachten, er waren zoveel onbekende factoren; verschillende achtergronden, verschillende talen, verschillende niveaus van ervaring en ieders relatie tot dans. Wat me uiteindelijk het meest opviel was hoe goed de groep samenwerkte. De bewoners van het AZC en de dansstudenten namen het werk heel serieus, vertrouwden elkaar en stonden open om alles te proberen. Het was zo fijn voor het creatieve team om dit te zien, omdat het ons in staat stelde om de deelnemers eigenaar te laten worden van de choreografie. Ze maakten veel van de onderdelen zelf en wij faciliteerden hun proces en hielpen hen het in elkaar te zetten. Ik denk dat dit de ervaring voor iedereen krachtiger maakte, ook voor het publiek.”

Amos Bent -Tal, choreograaf ‘Crossings’

Foto: Kevin van der Kleij
Foto: Kevin van der Kleij

“Omdat ik vorig jaar aan dit project heb meegedaan, was ik benieuwd wat het me dit jaar zou brengen. Ik hou van dansen. Ik heb nieuwe mensen ontmoet, nieuwe paden bewandeld, nieuwe dingen over dans geleerd en mooie nieuwe herinneringen vastgelegd. Dit jaar voelde het heel anders. Om de emoties van mensen te raken zonder woorden te gebruiken.

Iemand kwam naar me toe en vroeg me of ik een danser was. ‘Je bewegingen hebben diepe indruk op me gemaakt’. Ik wist niet wat ik moest zeggen.”

Mo Mollakulee, deelnemer ‘Crossings’

Foto: Kevin van der Kleij