PARADE

NDT 1

18 mei - 15 juni 2017

Seizoen 2016-2017 sluit af met een voorstelling die volledig gewijd is aan het werk van associate choreographer Crystal Pite. The Statement uit 2016 is gecreëerd als partnerstuk van Parade, een werk dat Crystal Pite drie jaar eerder voor NDT maakte. Voor het programma Parade heeft ze deze balletten samengebracht in een avondvullende voorstelling.

Parade is een allegorie van een escalerend conflict tussen twee culturen. Het schetst een gepolitiseerde en vluchtige grensovergang, waar grenzen verschuiven en mensen worden verplaatst of gedecimeerd, zodat anderen het grondgebied kunnen inwinnen. Hoewel het thema van alle tijden is, speelt Parade zich toch op een comfortabel verwijderd niveau af - alsof de gebeurtenissen lang geleden en in een fictief land plaatsvonden. Parade wordt gepresenteerd als een absurde circusact, waarin het conflict tussen een groep clowns en een fanfareband tot ontploffing komt.

The Statement
daarentegen is uiterst realistisch: meedogenloos en actueel. Zowel de personages als de taal herkennen we als zijnde van deze wereld en tijd. The Statement is een one-act spel, waarin vier personages vastzitten in hun eigen strijd om controle en de moraliteit van hun handelingen: zij hebben de taak om een conflict uit een ver land aan te gaan. Personage "A" verklaart: "Generaties lang is er gevochten. Wij maakten hier alleen maar misbruik van. We hebben de aanvallen benut als een kans voor investering. Voor groei. We hebben ervan geprofiteerd." Nu ze verantwoordelijkheid moeten nemen voor hun daden om zo hun meerderen buitenspel te zetten, ontstaat er een conflict binnen de eigen afdeling.

The Statement zet Parade neer als een geconstrueerd en uitgebuit oorlogstheater. Het streeft ernaar de gekunstelde lagen die Parade zo wereldvreemd maken af te pellen, om ons zo dichterbij de daadwerkelijke inhoud te brengen. Het werk stelt onze eigen mate van distantiëring en schuld ten opzichte van actuele humanitaire crises ter discussie.

Met trots kondigen we aan dat Crystal Pite de prestigieuze 2017 Benois de la Danse heeft gewonnen! Pite won de prijs voor Beste Choreograaf voor The Seasons' Canon, in opdracht van Opéra national de Paris. Van harte gefeliciteerd Crystal!

“Wat Crystal Pite choreografeert is even speels als dreigend, even fantasievol als choreografisch sterk opgebouwd."

- De Volkskrant over Parade


Crystal Pite

The Statement - Crystal Pite

Assistant to the choreographer: Ander Zabala
Music: Owen Belton
Playwright: Jonathon Young
Vocal performance: Meg Roe, Colleen Wheeler, Andrew Wheeler, Jonathon Young
Light: Tom Visser
Decor: Jay Gower Taylor
Costumes: Crystal Pite, Joke Visser
World premiere: February 4 2016, Zuiderstrandtheater The Hague

The Statement - Crystal Pite

Parade - Crystal Pite

Staged by: Eric Beauchesne, Peter Chu
Assistant to the choreographer: Ander Zabala
Music: Owen Belton
Playwright: Jonathon Young
Vocal performance: Craig Erickson, Bill Mondy, Gerard Plunkett, Meg Roe, Jonathon Young
Light: Tom Visser
Additional Lighting: Lisette van der Linden
Decor: Jay Gower Taylor
Costumes: Nancy Bryant
Puppets: Heidi Wilkinson
Puppet costumes: Joke Visser
Video: Wladimiro Woyno
World premiere: February 7 2013, Lucent Danstheater The Hague
Premiere new version: May 18 2017, Zuiderstrandtheater The Hague

Total duration: 70 minutes, without intermission

Rehearsal Parade - Crystal Pite