Bekijk galerij

The beauty of it all

NDT 2
Jiří Kylián 27'52"
Maxine Doyle Wereldpremière - Fifteen Minutes
Ohad Naharin Minus 16

The beauty of it all is een eerbetoon aan het rijke repertoire van Nederlands Dans Theater (NDT) maar biedt ook een podium aan de nieuwste artistieke stemmen van dit moment. Zo is de voorstelling de ultieme balans tussen klassiek NDT en verrassende nieuwe perspectieven. NDT 2 danst 27’52” (2002) van Jiří Kylián en viert het 25-jarig bestaan van Minus 16 van Ohad Naharin, gemaakt voor NDT 2 in 1999. Ook danst NDT 2 een wereldpremière van nieuw gezicht Maxine Doyle.

Over het programma

Jiří Kylián maakte 27’52” voor NDT 2 in 2002, een werk dat het publiek meeneemt in een spel van zoeken en gezocht worden, van vasthouden en vastgehouden worden, van duwen en trekken. Een spel waarin de danser uiteindelijk alleen het podium moet verlaten. De titel verwijst zowel naar de lengte van het werk, 27 minuten en 52 seconden, als naar de geboortedatum van voormalig artistiek leider van NDT 2 Gerald Tibbs. 27’52” kwam tot stand dankzij een unieke samenwerking met componist Dirk Haubrich. Over 27’52”, zegt Kylián: “Het is een werk dat gaat over minstens vier elementen: tijd, snelheid, liefde en constante veranderingen. […] Elke fractie van een seconde van ons leven is verantwoordelijk voor onze veroudering, en elk moment van ons leven vertegenwoordigt een soort verandering. Voor mij is dit een zeer geruststellende en bevrijdende gedachte. We hoeven niet hetzelfde te blijven van onze geboorte tot onze dood. We veranderen voortdurend.”

Sinds 2002 is Maxine Doyle regisseur en choreograaf bij Punchdrunk, met wie ze onder meer het meervoudig bekroonde Sleep No More, The Drowned Man, The Firebird Ball en Faust co-produceerde. Doyle creëerde voor verschillende dansgezelschappen en voor televisie en film. Haar werk combineert een intense lichamelijkheid met een focus op het construeren van karakters en niet-lineaire verhalen. Haar première voor NDT 2 markeert Doyles debuut bij het gezelschap en wordt een samenwerking met componist Cassie Kinoshi, die een originele compositie voor het werk zal maken.

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Minus 16 dat in 1999 voor NDT 2 werd gecreëerd, is het gezelschap verheugd om dit werk van Ohad Naharin opnieuw te presenteren. Het werk bevat muziek die varieert van Dean Martin tot mambo en van techno tot traditionele Israëlische muziek, en heft op onvoorspelbare manieren de scheiding op tussen de dansers en het publiek. Ohad Naharin is de huidige huischoreograaf en voormalig Artistiek directeur van de gerenommeerde Batsheva Dance Company. Naharin is tevens de grondlegger van Gaga – een onmiskenbare bewegingstaal die dansers in staat stelt om hun grenzen te verleggen, zowel binnen alsook buiten hun werk.

Curtain Call with Lydia Bustinduy & Viola Busi

Speelperiode

Seizoen 2023-2024 | 14 maart t/m 2 mei 2024

Amare, Den Haag
14 (première), 15, 16 maart
25, 26 april

Chassé Theater, Breda
20 maart

Parkstad Limburg Theaters, Heerlen
22 maart

Zwolse Theaters, Zwolle
23 maart

Schouwburg Amstelveen
27 maart

Stadsschouwburg Nijmegen & Concertgebouw De Vereeniging
30 maart

Theater a/h Vrijthof, Maastricht
31 maart

 

Internationaal Theater Amsterdam
3, 4, 5 april

SPOT Groningen
9 april

Flint, Amersfoort
11 april

Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem
12 april

De Harmonie, Leeuwarden
21 april

Schouwburg Concertzaal Tilburg
23 april

Stadsschouwburg Utrecht
30 april, 1 mei

Parktheater Eindhoven 
2 mei

Groepskorting

Tip! Kom je met een grote groep vrienden of collega’s naar een van onze voorstellingen in Amare? Neem contact op met de kassa voor groepskorting. Vanaf groepsgrootte 10 personen als 10% korting per ticket.

Te bereiken via kassa@amare.nl of 070 88 00 333 (di t/m vr, 13:00 – 18:00 uur).

'FIFTEEN MINUTES' - Maxine Doyle. Danser: Maša Anić. Foto: Rahi Rezvani
Foto van 27’52”. Foto: Joris-Jan Bos
FIFTEEN MINUTES - Maxine Doyle. Foto: Rahi Rezvani
'Minus 16' - Ohad Naharin. Foto: Rahi Rezvani

Educatie activiteiten

inleidingen

De afdeling Talentontwikkeling & Educatie verzorgt inleidingen door heel Nederland voorafgaand aan de voorstellingen van NDT 1 en NDT 2. Tijdens onze inleiding van 30 minuten krijg je de kans om persoonlijk kennis te maken met ons gezelschap en je meer te verdiepen in moderne dans en het repertoire van NDT.

Meer informatie lees je in de informatiemail die je daags voor jouw bezoek aan Amare ontvangt of via de website van het desbetreffende theater waar je de NDT-voorstelling bezoekt.

NDT Young Creatives

We zijn gestart met een nieuw dansproject voor kinderen tussen 8 en 14 jaar oud: NDT Young Creatives. Danservaring is niet vereist, wel zin om te maken en op te treden! Benieuwd of er ook een workshop rondom dit programma wordt georganiseerd? Bekijk het via onderstaande link.

Meer informatie

Foto: Sacha Grootjans

laden...