Bekijk galerij

Raw are the roots

NDT 1
Felix Landerer I contain multitudes - Wereldpremière
Sharon Eyal & Gai Behar Jakie - Wereldpremière

Raw are the roots presenteert twee bijzondere wereldpremières van internationaal geprezen kunstenaars Felix Landerer, en choreografenduo Sharon Eyal & Gai Behar.

Over het programma

“Met zijn innemende en originele manier om beweging uit het menselijk lichaam te houwen, blijft Landerer een naam om in de gaten te houden”, schreef Dance Europe in 2012 over Felix Landerer. Tien jaar later wordt Landerer nog steeds geprezen om zijn virtuoze en organische bewegingstaal. Met een toon die reflecteert op de menselijke conditie, creëert Landerer poëtische composities die geworteld zijn in weerstand en veerkracht en gevormd worden door helderheid en intentie. Over zijn creatieve proces vertelt de choreograaf: “Het begint met een gevoel van creatieve vrijheid (…) wat  rationeler wordt zodra het brein op zoek gaat naar dramaturgische helderheid en alles in een kader begint te plaatsen. Het is mooi om te zien dat het materiaal al zoveel informatie bevat, simpelweg omdat het is geïnspireerd op een bepaald idee of onderwerp.”
Landerer maakte werken voor verschillende internationale dansgezelschappen. Zijn gezelschap LANDERER&COMPANY ontving in 2017 de Stadtkulturpreis Hannover voor outstanding civic engagement in kunst en cultuur. In seizoen 2018-2019 creëerde de choreograaf The whys and wherefores are elusive voor NDT 2. Dit nieuwe werk wordt Landerers debuutcreatie voor NDT 1.

In de afgelopen tien jaar hebben Sharon Eyal & Gai Behar een essentiële stem gevormd binnen het repertoire van NDT. Met werk dat gekenmerkt wordt door een krachtige sensualiteit en kwetsbaarheid, fascineert het duo zijn publiek met een wereld die ze zelf hebben gecreëerd, een wereld die vooropgezette noties over beweging en de expressie van het lichaam tart. “Voor mij is dans primitief, het gaat over vreugde”, zegt Eyal. “Als ik een idee heb, voelt het alsof het er altijd al was, en ook alsof het er nooit is geweest. Elk werk is een voortzetting van het vorige en biedt een unieke kans om steeds dieper te gaan.”
Eyal & Behar leiden sinds 2013 hun gezelschap L-E-V en creëerden voor NDT verschillende wereldpremières, zoals Salt Womb (2016) dat in 2016 werd bekroond met een Zwaan voor ‘Beste Dansproductie’. Na zeven jaar is NDT verheugd om opnieuw samen te werken met Eyal & Behar en ons publiek hun frisse kijk op dans te brengen.

De nieuwe productie van Felix Landerer wordt mede mogelijk gemaakt door Ammodo.

'I contain multitudes' - Felix Landerer. Dansers: Emmitt Cawley, Genevieve O'Keeffe, Kele Roberson. Foto: Rahi Rezvani

Speelperiode

Seizoen 2022-2023 | 11 mei t/m 6 juni 2023

Amare, Den Haag
11, 12, 13 mei
1, 2, 3 jun

Schouwburg Concertzaal Tilburg
17 mei

Internationaal Theater Amsterdam
19, 20, 21 mei

 

Nieuwe Luxor Theater, Rotterdam
24 & 25 mei

Parktheater Eindhoven
28 mei

Stadsschouwburg Nijmegen & Concertgebouw De Vereeniging
6 jun

'Jakie' - Sharon Eyal & Gai Behar. Dansers: Anna Bekirova, Scott Fowler, artists NDT 1. Foto: Rahi Rezvani
Rehearsal new Felix Landerer. Photo: Sacha Grootjans
Rehearsal new Sharon Eyal & Gai Behar. Photo: Sacha Grootjans

Bekijk meer foto’s

Inleidingen

De afdeling Talentontwikkeling & Educatie verzorgt inleidingen door heel Nederland voorafgaand aan de voorstellingen van NDT 1 en NDT 2. Tijdens onze inleiding van 30 minuten krijg je de kans om persoonlijk kennis te maken met ons gezelschap en je meer te verdiepen in moderne dans en het repertoire van NDT.

Meer informatie lees je in de informatiemail die je daags voor jouw bezoek aan Amare ontvangt of via de website van het desbetreffende theater waar je de NDT-voorstelling bezoekt.

NDT Young Creatives

Wist je dat we op zondag 14 mei een workshop organiseren die gekoppeld is aan deze voorstelling? We zijn gestart met een nieuw dansproject voor kinderen tussen 8 en 14 jaar oud: NDT Young Creatives. Danservaring is niet vereist, wel zin om te maken en op te treden!

Meer informatie

laden...