Chloé Albaret wint Zwaan beste dansprestatie seizoen 2019-2020 en 2020-2021

Met trots delen we mede dat NDT 1-danser Chloé Albaret de Zwaan voor beste dansprestatie 2020 heeft gewonnen voor haar rol in Edward Clugs creatie APERTURE, dat op 29 november 2019 in première ging als onderdeel van de NDT 1 voorstelling Soir Historique.

Chloé Albaret in 'APERTURE' (2019) van Edward Clug. Foto: Rahi Rezvani
Juryrapport

Albaret wordt in het juryrapport geroemd om haar unieke combinatie van sensualiteit en extreme beheersing: “Albaret beheerst de danstalen van verschillende choreografen tot in de finesse en voegt daar een extra mysterieuze, theatrale laag aan toe in haar interpretaties.[…]
[In] Aperture [schakelt ze] op fenomenale wijze tussen ingehouden emoties en expressief verlangen. Haar beheersing van de danstaal van Edward Clug is overtuigend en fijnzinnig in scherpe, hoekige bewegingen met een zachte menselijke toets.”

Naast Albaret werden ook Maria Ribas voor haar rol in Sweet like a chocolate van ICK Dans Amsterdam, Anna Ol van het Nationale Ballet in Metamorphosis van David Dawson, Karolina Szymura in Arise van Astrid Boons van De Châtel sur Place en Korzo, en Christian Yav en Sedrig Verwoert in They/Them genomineerd.

It was my first time working with Edward. I really enjoyed his openness and honesty throughout the creation as well as his specific choreographic language. He often comes up with unexpected ideas that make the process alive and fun creating the particular atmosphere of the piece. I like the way Edward creates a unique world on stage that reflects his personality and he invites us to be a part of it.

Chloé
over APERTURE
Wel nominaties, geen prijzen

Ieder jaar wordt tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen bekendgemaakt wie de Zwaan voor ‘beste dansprestatie’ wint en welke voorstelling de Zwaan voor ‘beste dansproductie’ ontvangt. De nominaties voor deze prijzen zijn in de maanden daarvoor al bekend gemaakt. Dit jaar zwaren er meer genomineerden dan ooit tevoren. In totaal maakten 10 dansers en choreografen kans om een van de dansprijzen in de wacht te slepen.

Door de sluiting van theaters op 12 maart 2020 hebben veel voorstellingen niet kunnen plaatsvinden, en zijn daardoor veel premières en dansprestaties niet uitgevoerd en ongezien gebleven in seizoen 2019-2020. De Dansjury heeft er daarom voor gekozen om vorig jaar wel dansers en voorstellingen te nomineren voor de bijzondere prestaties die zij hebben geleverd op het gebied van uitvoering en ontwikkeling van de danskunst om het afgebroken seizoen niet ongemerkt en ongezien voorbij te laten gaan. Voor het seizoen 2020-2021 zijn er genomineerden toegevoegd. In 2020 werden er daarom geen prijzen uitgereikt, maar vond de uitreiking plaats tijdens het openingsprogramma van de Nederlandse Dansdagen 2021 op 1 oktober jl. waar de winnaars van de twee voorgaande – sterk gereduceerde – seizoenen bekend werden gemaakt.

Video interview met Chloé

Bekijk ook dit interview met Chloé over haar nominatie voor de Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansprestatie’ 2019:

[devlooksy_asset id=17948]

Jury

VSCD Dansjury 2019-2020 en 2020-2021 bestond dit jaar uit:

Rob van Steen (voorzitter), directeur Theaters Tilburg
Leo Spreksel, voormalig artistiek directeur Korzo, dramaturg/adviseur
Violien Vocks, programmeur Parkstad Limburg Theaters
Brigitte De Goeij, De Goeij Cultuur en Zaken
Jasper Weck, marketing & programmering Theater de Veste
Swantje Schäuble, docent theorie bij LMIPA, NBA en Codarts
Marcelle Schots, danscriticus
Iselle Claassens, Programmeur Parktheater Eindhoven
Geesje Prins, hoofd programma Zuiderstrandtheater (nu Amare)