Bekijk foto's

NDT 2 in De Grote Kerk Veere ’23

Welkom

Beste scholieren, studenten en docenten, wat leuk dat jullie kennis gaan maken met Nederlands Dans Theater (NDT). De voorstelling wordt gedanst door NDT 2, jonge dansers tussen de 18 en 23 jaar oud. De NDT 2-dansers worden jaarlijks gekozen uit honderden internationale auditanten en zijn bekend over de hele wereld.

Kijk lekker rond op deze webpagina en kom alles te weten over de voorstelling, de dansers en de choreografen!

De dansstukken in de voorstelling

Jullie gaan kijken naar een generale repetitie van twee dansstukken. Dit is een belangrijke laatste repetitie voor de echte voorstelling in de avond. De dansers hebben namelijk al heel vaak geoefend zodat alles gaat zoals de choreograaf in gedachten heeft. Ook zijn er teams achter de schermen die heel hard gewerkt hebben aan toneel, geluid en kostuum. Het voor het eerst samenbrengen van deze aspecten is een spannend moment. Wordt het een mooi geheel? Jullie gaan dit moment meemaken tijdens de generale repetitie zodat daarna alles klaar is voor het grote moment: de voorstelling!

Hieronder vertellen we je kort iets over de dansstukken en de choreografen.

'Ten Duets on a Theme of Rescue' - Crystal Pite. Dansers: Viola Busi, Samuel van der Veer.Foto: Rahi Rezvani
'Cluster' - Edward Clug. Dansers: Annika Verplancke, Kele Roberson. Foto: Rahi Rezvani.
Ten Duets on a theme of rescue – Crystal Pite

In Ten Duets on a Theme of Rescue onderzoekt Crystal Pite door middel van tien duetten wat zich afspeelt tussen twee mensen die in nood zitten. Wat gebeurt er dan? Luisteren we dan wel goed naar elkaar, zien we alles of kijken we weg? Hoe reageren we op hulpeloosheid en wanhoop van een ander en van onszelf?

Bekijk meer foto’s in de fotogalerij

Cluster – Edward Clug

Voor Cluster is choreograaf Edward Clug zonder plan met de dansers de studio in gegaan. Hij is met de dansers in gesprek gegaan, zonder het gebruik van woorden, alleen door samen te bewegen. Je zult in het stuk ook zien dat dansers naar elkaar bewegen en dat ze op elkaar reageren. De ene keer zorgt die aaneenschakeling van bewegingen ervoor dat de dansers wel machines lijken, Het andere moment zijn ze juist weer heel menselijk.

Bekijk meer foto’s in de fotogalerij

Bekijk alvast de trailers!

Choreograaf Edward Clug

Edward Clug komt uit Roemenië en is geboren in 1973. Toen hij jong was, was Ceaușescu daar de grote communistische leider. Edward Clug wilde aan alle communistische regels ontsnappen en schreef zich in bij de balletacademie. Hij had talent! Na zijn studie werd hij al snel solist bij het Sloveense Nationale Theater. Hij begon er met choreograferen en werd op een gegeven moment zelfs artistiek directeur.

Sinds 2015 maakt Edward Clug werk voor NDT, Cluster is het vijfde werk dat hij maakte en ging in 2022 in première in Den Haag.

Lees meer over Edward Clug

Choreograaf Crystal Pite

Crystal Pite is een Canadese choreograaf en danseres en geboren in 1970. Sinds 1990 heeft Crystal Pite wel meer dan 50 werken gemaakt voor gezelschappen over de hele wereld. Bij NDT is ze vaste choreograaf en daarnaast heeft ze ook haar eigen gezelschap: Kidd Pivot. Crystal Pite zet zich in tegen klimaatverandering, haar laatste choreografie voor NDT ging over het uitsterven van diersoorten.

Lees meer over Crystal Pite

Kijkvragen

Om je op weg te helpen met waar je op kunt letten tijdens de generale repetitie vind je hieronder voorbeeldvragen:

  • Luister eens goed naar de muziek: is het live of van tevoren opgenomen? Wat voor gevoel krijg je van de muziek? Komt dat gevoel ook terug in de dans? Dansen de dansers exact op de muziek of gaan ze er juist expres tegen in?
  • Kijk eens goed naar de kostuums: heeft iedereen hetzelfde kostuum aan? Wat zegt het kostuum over het personage? Wisselen de dansers tussendoor van kostuum?
  • Kijk eens goed naar het licht: is er veel of weinig licht? Welke kleur heeft het licht? Waar laat het licht je op focussen? Wat voor sfeer geeft het licht?
  • Kijk eens goed naar het toneel: wordt er gebruik gemaakt van decor? Wat vertelt dat decor voor verhaal? Zijn er decorwisselingen?
  • En tot slot kijk eens aandachtig naar de dansers: zijn alle dansers altijd zichtbaar op toneel? Dansen ze altijd samen of ook alleen? Wat voor verhaal vertelt de danser? Wat voor emotie zie je in het gezicht van de danser? Hoe beweegt de danser? Groot, klein, vloeiend, strak, snel of langzaam?

Tussen de dansstukken door en na afloop van de generale repetitie is er even tijd om vragen te stellen over wat je hebt gezien en beleefd. Speciaal voor jullie zijn daar enkele NDT 2 dansers bij aanwezig.

Tips!

In het theater zijn er altijd een aantal regels hoe je je hoort te gedragen. Anders dan in bijvoorbeeld de bioscoop staan er hier namelijk echte mensen voor je die heel hard hun best doen.

  • Praat niet tijdens de voorstelling
  • Leg je telefoon weg en zet het geluid uit
  • Niet eten en drinken
  • Geniet ervan!