Kijk & Luister

Kijk & Luister

Kijk!

Charlie Skuy, danser bij NDT 2: Butterfly Boy Box Brain

De getalenteerde NDT 2-danser Charlie Skuy maakt met regelmaat eigen dansfilms. Recentelijk publiceerde hij zijn nieuwe werk Butterfly Boy Box Brain, gedanst door NDT 2-collega Auguste Palayer.

“Een reactie op Covid-isolatie, de geest van een kunstenaar, het streven naar eerlijke creatie en vlinders. Allemaal in dit kleine kartonnen huis, dat in ons allemaal gloeit.”
Geschreven en geregisseerd door Charlie Skuy
Gefilmd door Linus Kropp (DOP)
Uitgevoerd door Auguste Palayer

Docu Breath made visible over beroemde choreogaaf anna halprin

Onlangs is de Amerikaanse choreograaf en danstherapeut Anna Halprin overleden op 100-jarige leeftijd.

Anna Halprin (13 juli 1920) hielp bij het herdefiniëren van dans in het naoorlogse Amerika en pionierde in de experimentele kunstvorm die bekend staat als postmoderne dans. Ze noemde zichzelf een breker van de regels van de moderne dans. Toen ze begin jaren ‘70 kanker kreeg, gebruikte ze dans om zichzelf te genezen. Daarna ontwikkelde ze innovatieve programma’s en dansvoorstellingen voor mensen met kanker en AIDS.

De documentaire Breath Made Visible is de eerste lange documentaire over het leven en de carrière van deze pionier op het gebied van 20e-eeuwse Amerikaanse dans. De film varieert van Halprins eerste verkenningen van dans tijdens haar jeugd en haar experimentele optredens op een podium onder Californische sequoia’s tot haar spectaculaire Europese tournees, haar terugtrekking wegens ziekte en haar triomfantelijke comeback op 80-jarige leeftijd.

INTERVIEWS OVER SWITCH ’21

In deze video leggen de NDT-dansers Nicole Ward, Donnie Duncan Jr. en Annika Verplancke meer uit over het concept Switch en vertellen ze over hun ervaringen en creatieve proces tijdens de editie van dit jaar.

De livestreams van Switch ’21 vinden plaats op donderdag 3 en vrijdag 4 juni!

Meer info.

Luister!

Altijd al willen weten op welke muziek er gedanst wordt? Op Spotify hebben we een lijst gemaakt waarin we alle muziek van het afgelopen seizoen 2020-2021 hebben verzameld. Beleef deze balletten opnieuw in de lijst:

  • SOON van Medhi Walerski (gedanst door NDT 1 in het eerste programma van het seizoen, Endlessly Free)
  • Four Relations van Alexaner Ekman (NDT 2 bracht dit ballet in hun programma Dare to Say)
  • I wonder where the dreams I don’t remember go van Yoann Bourgeois, gedanst door NDT 1
  • From England with Love van Hofesh Shechter (wat NDT 1 begin 2021 opvoerde in hun programma Shadow’s Whispers)
  • The Big Crying  van Marco Goecke (zijn nieuwste werk voor NDT 2, gedanst in Souls made apparent en We haven’t said enough)
  • Impasse van Johan Inger (gedanst door NDT 2 in de livestreams van We haven’t said enough)

Beluister de playlist op Spotify

ndt 2-DANSER jESSE cALLAERT EN ZIJN PODCASTS FASE ii FASE

Jesse Callaert, danser bij NDT 2, raakte geïnspireerd om zijn eigen podcastserie Fase II Fase te maken. Geïntrigeerd door het idee om met vrienden, collega-artiesten en makers te gaan zitten om oprechte, diepe gesprekken te voeren, bouwde Jesse zijn eigen frame voor een podcast. In de eerste afleveringen nodigde hij bijvoorbeeld choreograaf Yoann Bourgeois uit samen met zijn partner Marie Bourgeois, en praatte hij met voormalig NDT-danser Sebastian Kristensen Haynes.

Inmiddels staan er al een aantal podcasts online. Onlangs publiceerde Jesse zijn nieuwste aflevering met NDT 1-danser Lea Ved.

Luister hier naar de podcasts van Jesse