Bekijk de foto's

The Hole

NDT 1
Ohad Naharin The Hole

Ohad Naharin wordt wereldwijd erkend als een van de meest innovatieve dansmakers van zijn generatie door zijn meeslepende choreografisch vakmanschap en inventieve vocabulaire. NDT kijkt er enorm naar uit om Naharins monumentale werk The Hole (2013) voor de tweede keer te presenteren, ditmaal in onze NDT Black Box, een intieme setting voor een klein publiek.

Bekijk onze veelgestelde vragen voor meer informatie over The Hole 

 

Een avond met Ohad Naharin

Als de grondlegger van de bewegingstaal Gaga, wat zich ontpopte als een groeiende kracht binnen het grotere veld van bewegingspraktijken voor zowel dansers als niet-dansers, verrijkte en revolutioneerde Naharin de danswereld. Daarnaast is Naharin na 28 jaar nog steeds nauw betrokken bij de Batsheva Dance Company in Tel Aviv, waar zijn avontuurlijke, artistieke visie het repertoire blijft definiëren.

Het was nooit de bedoeling dat The Hole, oorspronkelijk gecreëerd voor Batsheva Dance Company,  buiten Tel Aviv zou worden opgevoerd: “Toen ik The Hole creëerde, vertelde ik mijn team dat ze zich moesten voorbereiden op een werk dat nooit op tournee zou gaan, dat het nooit onze studio (waar we het opvoerden) zou verlaten”, zegt Naharin. “Het is productioneel te ingewikkeld, dacht ik. NDT bewees mijn ongelijk. Zij hebben voor elkaar gekregen wat voor ons onmogelijk was.” Het werk vereist een volledige transformatie van de ruimte, met in het midden een verhoogd podium, opgetrokken muren achter het publiek, en zelfs een metalen rooster dat aan het plafond wordt gehangen waarop dansers klimmen en waaraan ze hangen. Naharins spel met verschillende perspectieven grenst aan het filmische, waarbij alle dimensies van de ruimte worden benut. Naharin: “Als mij wordt gevraagd waar The Hole over gaat, is mijn eerste antwoord dat het werk over zichzelf gaat; over hoe alle elementen samenkomen om een collectief verhaal te creëren over de vluchtigheid van de waanzin, passie en fantasie van elke danser. (…) The Hole nodigt je uit om onderdeel te zijn van een bijzondere ruimte met zijn eigen codes.”

Beluister ook de inleiding om meer te weten te komen over de voorstelling:

Foto: Rahi Rezvani.

Speelperiode

Seizoen 2022-2023 | 22 juni t/m 8 juli 2023

Amare, NDT Black Box, Den Haag
22 (19.00 uur), 23, 24, 27, 28, 30 jun
1, 4, 5, 7, 8 jul

22 juni (21.00 uur) – Deze première is alleen toegankelijk voor genodigden.

Er zijn twee voorstellingen per avond, om 19.00 en om 21.00 uur.
Alle voorstellingen vinden plaats in de NDT Black Box in Amare.

Choreograaf

Ohad Naharin (Israël) is choreograaf en was artistiek directeur van het Batsheva Dance Company. Hij is mondiaal geroemd als een van de meest vooraanstaande choreografen voor hedendaagse dans. Sinds 1990, toen hij artistiek directeur van Batsheva Dance Company werd, leidt hij het gezelschap met een avontuurlijke artistieke visie en blies hij het repertoire nieuw leven in met zijn fascinerende danstaal. Naharin is ook de grondlegger van de innovatieve bewegingstaal Gaga waarmee hij zijn uitzonderlijke arsenaal aan bewegingstaal verrijkte en die voor een revolutie zorgde in de training van het gezelschap. Gaga is uitgegroeid tot een belangrijke stroming in trainingen voor dansers en niet-dansers.

Foto: Rahi Rezvani

Na een uur verlaat de toeschouwer enigszins duizelig het pand. (…) Het is, ingeklemd tussen dansers voor en achter, een ongekend fysieke kijkervaring waar niemand ongevoelig onder kan blijven.  

NRC Next
over The Hole in 2018
Dancers: Nicole Ishimaru, Pamela Campos, Thalia Crymble, Yukino Takaura. Foto: Rahi Rezvani

NDT Young Creatives

Wist je dat we op zondag 2 juli een workshop organiseren die gekoppeld is aan deze voorstelling? We zijn gestart met een nieuw dansproject voor kinderen tussen 8 en 14 jaar oud: NDT Young Creatives. Danservaring is niet vereist, wel zin om te maken en op te treden!

Meer informatie

laden...