Bekijk hier de foto's

Straight Around

NDT 2
Hans van Manen Two
Hans van Manen Solo
Sharon Eyal & Gai Behar FEELINGS
Edward Clug Handman

De voorstellingen in dit programma vonden plaats in seizoen 2015-2016.

In een combinatie van oud en nieuw, van modern klassiek tot mysterieus en verleidelijk laat Straight Around een combinatie van werken zien die de enorme artistieke reikwijdte van de NDT 2 dansers voor het voetlicht brengen. Grootmeester Hans van Manen danste bij NDT van 1960 tot 1971 en gold vanaf 1971 als artistiek leider van het gezelschap. Roemeense choreograaf Edward Clug is directeur van het Sloveense Maribor Ballet. In seizoen 2014/2015 creëerde hij voor het eerst een stuk voor NDT 2. Het Israëlisch duo Sharon Eyal en Gai Behar maakt na het succes van Sara in 2013 wederom nieuw werk voor NDT 2 (FEELINGS). Straight Around presenteert daarmee twee nieuwe wereldpremières voor het gezelschap.

Bekijk hier de foto’s van Straight Around.

In samenwerking met

Holland Dance Festival

Volgorde programma

Two – Hans van Manen
Solo – Hans van Manen
FEELINGS – Sharon Eyal & Gai Behar
Handman – Edward Clug

Duur voorstelling: 1 uur en 20 minuten, incl. 1 pauze

Speeldata

Seizoen 2015-2016 | 18 februari – 21 maart 2016
Den Haag (Theater aan het Spui), Lelystad, Tilburg, Zaandam, Zwolle, Venlo, Drachten, Dordrecht, Haarlem, Amersfoort, Amsterdam, Maastricht, Rotterdam

In deze voorstelling

TWO – HANS VAN MANEN

In Two vinden twee partners letterlijk en figuurlijk steun en tegenwicht bij elkaar. Hun verhouding wordt gekenmerkt door respect en acceptatie, waarin aanvaarding van het noodlot onvermijdelijk lijkt. Voor dit werk ontving Van Manen de choreografieprijs van de VSCD (Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties).

De balletten van Hans van Manen (Amsterdam, 1932) worden gekenmerkt door risico, vitaliteit en swing. Van Manen was van 1960 tot 1971 verbonden aan NDT als danser (tot 1963), choreograaf en vanaf 1961 tevens als artistiek leider. Van 1988 tot 2003 gold hij als huischoreograaf van het gezelschap.

Foto: Joris-Jan Bos. Choreografie: 'Two' van Hans van Manen.
Foto: Joris-Jan Bos. Choreografie: 'Solo' van Hans van Manen.
SOLO – HANS VAN MANEN

Hans van Manen creëerde Solo voor drie mannelijke NDT 2 dansers die gezamenlijk één personage portretteren. De in hoog tempo uitgevoerde bewegingen onder begeleiding van Bachs vioolpartita stellen uitzonderlijk hoge eisen en vergen een dusdanige timing dat het ballet alleen kan worden uitgevoerd door de dansers afwisselend te laten bewegen.

Solo spettert, sputtert en swingt en doet je gniffelen om de dribbelende voeten, de als uitroeptekens opgeworpen armen, de flitsende draaien, de dreigende gebogen knieen en het plezier , de kwajongensachtigheid, de vaart en het groete kunnen waarmee de dansers van NDT 2 deze choreografie brengen.

NRC Handelsblad
over Solo
FEELINGS – SHARON EYAL & GAI BEHAR

Sharon Eyal en Gai Behar vormen al jaren een innovatief duo in de hedendaagse danswereld. Hun multidisciplinaire aanpak leidt tot creaties waarin beweging, geluid en verlichting naast elkaar staan, en daarmee de grenzen van ’traditionele’ hedendaagse dans overschrijden. Met hun werk scheppen Eyal en Behar werelden waarin lichamelijkheid ritualistische, hypnotiserende en uiterst indrukwekkende vormen aanneemt. In Eyal en Behar’s nieuwste stuk voor NDT 2, FEELINGS, voert een vrouwelijke danser breekbare en abrupte bewegingen uit terwijl een groep van negen dansers haar tegemoet komt als een verende, gebogen massa. FEELINGS wordt op een donkere, jazzy klanken en ritmische drums gedanst en eindigt abrupt, met een nauwkeurig mannelijk duet.

Foto: Joris-Jan Bos. Choreografie: 'FEELINGS' van Sharon Eyal & Gai Behar.

Sharon Eyal (1971, Jeruzalem) creëerde haar eerste choreografieën bij Batsheva Dance Company, waarvoor ze in 2003/2004 werkzaam was als associate artistiek directeur. Van 2005 tot 2012 was ze huischoreograaf van het gezelschap. In oktober 2012 ging van Eyal en haar creatief partner Gai Behar (Jeruzalem, 1977) United Black in première. In mei 2013 creëerde het duo het buitenaardse Sara voor NDT 2. Voor NDT 1 maakten zij Bedroom Folk op hypnotiserende muziek van Ori Lichtik. Dit stuk ging op 16 april 2015 in première.

Indrukwekkend mysterieus is danseres Alice Godfrey in de wereldpremiere van het hippe Israelische duo sharon Eyal & Gai Behar. (…) Haar bleke gezicht en ijle bewegingen ogen haast tragisch, als een breekbare, hippende kraanvogel met geknakte polsjes.

de Volkskrant
over FEELINGS
Foto: Joris-Jan Bos. Choreografie: 'Handman' van Edward Clug.
HANDMAN – EDWARD CLUG

Handman neemt u mee op een reis die u buiten de gebaande paden voert. Korte ontmoetingen ontvouwen zich tussen man en vrouw, vrouwen en vrouwen, vrouwen en mannen, mannen en mannen en man en Handman. De titel verwijst naar een specifiek moment in het stuk, dat mogelijk onopgemerkt aan u voorbij gaat. De danssituaties zijn sterk geïnspireerd op de muzikale compositie van Milko Lazar en door de ervaringen die we deelden met de dansers tijdens het creatieproces van dit stuk.

Met zijn vorige creatie mutual comfort (2015) voor NDT 2 maakte choreograaf Edward Clug (1973, Roemenië) zijn debuut bij het gezelschap. Clug is artistiek directeur van het Sloveense Maribor Ballet en als choregraaf brak hij internationaal door met zijn opzienbarende Radio and Juliet (2005), een nieuwe interpretatie van Romeo & Julia op muziek van Radiohead.

Programmaboek

Programmaboek (NDT 2 | Straight Around)

laden...