Bekijk galerij

Illuminate

NDT 2
Micaela Taylor Wereldpremière - Lights, Camera, Dismantled
Jermaine Spivey Wereldpremière - Codes Of Conduct
Nadav Zelner Bedtime Story

Illuminate richt de schijnwerpers op drie jonge choreografen en vormt voor de NDT 2-dansers de ultieme kans om blootgesteld te worden aan verschillende bewegingsstijlen. Micaela Taylor creëert een nieuw werk, en Jermaine Spivey maakt een uitgebreidere versie van zijn Code of Conduct – oorspronkelijk gemaakt voor Up & Coming Choreographers 2022. Ook danst NDT 2 Bedtime story (2021) van Nadav Zelner. 

Over het programma

Bedtime story (2021), dat Nadav Zelner te midden van de COVID-19 pandemie maakte, komt terug naar het NDT-toneel. “In dit werk was het belangrijk voor mij om mijn dromen een podium te geven, en de dromen die ik had als kind in iets tastbaars uit te drukken. Naarmate we ouder worden, hebben we de neiging om onze dromen in de steek te laten. We moeten opnieuw kennismaken met het kind in ons”, zegt Zelner. Bij de première kreeg het werk lovende kritieken: “Zelners danstaal is driftig, razendsnel en totaal, gedetailleerd tot aan de duim toe”, schreef NRC.  

Micaela Taylor is choreograaf en Artistiek directeur van haar gezelschap TL Collective. Met een achtergrond in hiphop en ballet, heeft ze haar eigen dansstijl gecreëerd, dat ze Expand Practice noemt. Hierin staat emotie centraal, en worden variaties in lichamelijkheid en texturen gecreëerd als een expressie van iemands authenticiteit. Taylors bewegingstaal is door de Los Angeles Times omschreven als “atletisch en sierlijk, precies en vloeiend”, en een die “zich nestelt in tweedelingen”. Deze première is Taylors eerste creatie voor het gezelschap.  

 Hoe voelt, klinkt en ziet participatie eruit? Hoe kan onze perceptie van ‘vooruitgang’ collectieve betrokkenheid stimuleren? Vanuit de wens om nieuwe makers te ondersteunen, heeft NDT Jermaine Spivey uitgenodigd om een uitgebreide versie van Code of Conduct (2022) te creëren voor het Amare-toneel, dat hij oorspronkelijk maakte voor Up & Coming Choreographers 2022. “Met Code of Conduct was ik geïnteresseerd in het definiëren van lichamelijkheid door middel van choreografische en geïmproviseerde structuren die de dansers in verschillende staten van zijn, niets, iets, plaatsen”, zegt Spivey. “De structuren vragen om nauwkeurigheid, gevoeligheid en reactievermogen. Op deze manier kan het werk gezien worden als een uitwerking van dit gemeenschappelijke proces.” 

Het stralende hoogtepunt van een avant-gardistische premièreavond

Backtrack
Over Bedtime story van Nadav Zelner
'Lights, Camera, Dismantled' - Micaela Taylor. Dancers: Casper Mott, Conner Chew, Demi Bawon, Ricardo Harley III, Omani Ormskirk. Photo: Sacha Grootjans

Speelperiode

Seizoen 2023-2024 | 2 november t/m 21 december 2023

Amare, Den Haag
2 (première), 3, 4 november
24, 25 november

Schouwburg Concertzaal Tilburg
8 november

Wilminktheater en Muziekcentrum
11 november

Internationaal Theater Amsterdam
14, 15, 16 november

De Goudse Schouwburg
18 november

Stadsschouwburg Utrecht
21, 22 november

Theater de Maaspoort, Venlo
28 november

Schouwburg Amstelveen
30 november

 

Parkstad Limburg Theaters, Heerlen
3 december

Theater Rotterdam
7, 8 december

Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem
9 december

Theater aan het Vrijthof, Maastricht
12 december

TAQA Theater de Vest, Alkmaar
16 december

SPOT Groningen
19 december

Stadsschouwburg Nijmegen & Concertgebouw De Vereeniging
21 december

Digitaal Theater als Video On Demand
29 en 30 december

Bekijk Illuminate online

Kijk tijdens de feestdagen vanuit je luie stoel naar NDT!

Op 29 & 30 december bekijk je Illuminate online. Een unieke kans om deze voorstelling te bekijken als het je niet lukt om naar het theater te komen, of als je het nog een keer wil zien. Een kaartje kost €15. De online voorstelling is beschikbaar als video on demand, dus gedurende deze 2 dagen kun je de voorstelling bekijken wanneer je wilt.

Meer informatie

'Codes Of Conduct' - Jermaine Spivey. Dancer: Nova Valkenhoff. Photo: Sacha Grootjans
'Lights, Camera, Dismantled' - Micaela Taylor. Dancer: Ruth Lee. Photo: Sacha Grootjans

Educatie activiteiten

inleidingen

De afdeling Talentontwikkeling & Educatie verzorgt inleidingen door heel Nederland voorafgaand aan de voorstellingen van NDT 1 en NDT 2. Tijdens onze inleiding van 30 minuten krijg je de kans om persoonlijk kennis te maken met ons gezelschap en je meer te verdiepen in moderne dans en het repertoire van NDT.

Meer informatie lees je in de informatiemail die je daags voor jouw bezoek aan Amare ontvangt of via de website van het desbetreffende theater waar je de NDT-voorstelling bezoekt.

NDT Young Creatives

We zijn gestart met een nieuw dansproject voor kinderen tussen 8 en 14 jaar oud: NDT Young Creatives. Danservaring is niet vereist, wel zin om te maken en op te treden! Benieuwd of er ook een workshop rondom dit programma wordt georganiseerd? Bekijk het via onderstaande link.

Meer informatie

Foto: Sacha Grootjans

laden...