Bekijk galerij

From Here Now Far

NDT 1
Simon McBurney in samenwerking met Crystal Pite Wereldpremière - Figures in Extinction [2.0] But then you come to the humans
Sharon Eyal & Gai Behar Jakie
Gabriela Carrizo La Ruta

From Here Now Far is een zoektocht naar kruisbestuivingen tussen dans, theater, kunst en leven waarin de toeschouwer wordt uitgenodigd om zijn ideeën over dans- en danstheater op te rekken. NDT 1 brengt La Ruta (2022) van Gabriela Carrizo terug, evenals Jakie (2023) van Sharon Eyal & Gai Behar. Daarnaast creëert Simon McBurney in samenwerking met Crystal Pite een nieuwe creatie, onderdeel van de langere samenwerking met Complicité.

Over het programma

Nederlands Dans Theater (NDT) en Complicité presenteren een nieuw werk van de bekroonde theaterregisseur Simon McBurney in samenwerking met Crystal Pite, associate choreograaf van NDT. Dit is het tweede werk uit een drieluik van samenwerkingen tussen deze wereldberoemde kunstenaars dat NDT tussen 2022 en 2025 presenteert, en de eerste keer dat McBurney een werk voor een dansgezelschap maakt. In zijn werk, neemt McBurney vaak afstand van lineaire verhalen en laat hij narratieven uit heden en verleden, feit en fictie door elkaar heen lopen. “Ik voel me van nature aangetrokken tot iets wat ik niet begrijp, want als je daarmee probeert om te gaan, opent dat een deur naar een andere wereld”, zegt McBurney.

Voor dit programma brengen we met genoegen Jakie van Sharon Eyal en Gai Behar terug, dat oorspronkelijk in mei 2023 bij NDT in première ging. Deze fascinerende en virtuoze choreografie voor een grote cast wordt begeleid door een soundscape gecomponeerd door Ori Lichtik. Het choreografenduo belichaamt een unieke bewegingsstijl die diepgeworteld is in de expressie van het lichaam. Hun werk wordt gekenmerkt door pulserende en hypnotiserende ritmes die werelden creëren die schijnbaar zowel ver in de toekomst alsook diep in het verleden bestaan. Samen hebben ze werk gecreëerd voor gezelschappen wereldwijd. In 2013 richtten ze hun eigen dansgezelschap L-E-V op.

In een constante zoektocht naar kruisbestuivingen tussen dans, theater, kunst en leven, ensceneert Gabriela Carrizo krachtige, filmische werken waarin dansers worden uitgedaagd om zich in te leven in personages, wat een grote kwetsbaarheid van expressie vereist. In La Ruta (2022), Carrizo’s tweede werk voor NDT, worden ruimte en tijd opgeschort en de toeschouwer uitgenodigd om een eigen verhaal te fabriceren uit een wereld van beelden. Bij het beschrijven van La Ruta citeerde Carrizo de dirigent T. Currentzis: “Het is heel moeilijk om een droom te beheersen, want als je hem beheerst, word je wakker. Wanneer je een droom onder controle krijgt, begrijp je dat je slaapt. Daarom moet je, om te dromen, onbeschermd zijn.”

'Figures in Extinction [2.0] - But then you come to the humans' - Simon McBurney in collaboration with Crystal Pite. Dansers: Artists NDT 1. Foto: Rahi Rezvani

Het nieuwe werk van Simon McBurney en Crystal Pite is een coproductie met Complicité.

Speelperiode

Seizoen 2023-2024 | 8 februari t/m 9 maart 2024

Amare, Den Haag
8 (première), 9, 10 februari
27, 28, 29 februari

Internationaal Theater Amsterdam
14, 15, 16 februari

Theater a/h Vrijthof, Maastricht
21 februari

 

Theater a/d Parade, Den Bosch
24 februari

Schouwburg Concertzaal Tilburg
5 maart

Nieuwe Luxor Theater, Rotterdam
7, 8, 9 maart

De voorstellingen in Den Haag op 8, 9 en 10 februari maken deel uit van het Holland Dance Festival 2024

'Figures in Extinction [2.0] - But then you come to the humans' - Simon McBurney in collaboration with Crystal Pite. Dansers: Artists NDT 1. Foto: Rahi Rezvani
'Jakie' van Sharon Eyal & Gai Behar. Dansers: Anna Bekirova, NDT 1. Foto: Rahi Rezvani.
'La Ruta' van Gabriela Carrizo. Afgebeeld: dansers NDT 1. Foto: Rahi Rezvani.

Educatie activiteiten

inleidingen

De afdeling Talentontwikkeling & Educatie verzorgt inleidingen door heel Nederland voorafgaand aan de voorstellingen van NDT 1 en NDT 2. Tijdens onze inleiding van 30 minuten krijg je de kans om persoonlijk kennis te maken met ons gezelschap en je meer te verdiepen in moderne dans en het repertoire van NDT.

Meer informatie lees je in de informatiemail die je daags voor jouw bezoek aan Amare ontvangt of via de website van het desbetreffende theater waar je de NDT-voorstelling bezoekt.

NDT Young Creatives

We zijn gestart met een nieuw dansproject voor kinderen tussen 8 en 14 jaar oud: NDT Young Creatives. Danservaring is niet vereist, wel zin om te maken en op te treden! Benieuwd of er ook een workshop rondom dit programma wordt georganiseerd? Bekijk het via onderstaande link.

Meer informatie

Foto: Sacha Grootjans

laden...