Sol León ontvangt Spaanse Nationale Dansprijs

Prijs voor 35-jarige carrière bij NDT

Foto: Joris-Jan Bos. Choreografie: Sigue (1993) van Sol León & Paul Lightfoot.

Sol León, voormalig huischoreograaf van NDT en daarvoor jarenlang als danser verbonden aan het gezelschap, heeft een bijzondere prijs ontvangen in haar thuisland Spanje. Het Ministerie van Cultuur en Sport heeft haar de Spaanse Nationale Dansprijs toegekend om haar te bedanken voor de internationale invloed die zij gehad heeft op het gebied van hedendaagse dans, en om haar te prijzen met haar 35-jarige carrière bij Nederlands Dans Theater (NDT).

Gefeliciteerd met deze mooie prijs, Sol!

Sol León

Tijdens haar 35-jarige carrière bij het gezelschap heeft Sol veel betekend en verschillende rollen bekleed. In 1987 trad ze toe als danser bij NDT 2, waarna ze in 1989 doorstroomde tot NDT 1 en in meesterwerken danste van Jiří Kylián, Hans van Manen, Mats Ek en Ohad Naharin. Tijdens haar tijd als danser – Sol danste uiteindelijk 16 jaar lang bij het gezelschap – begon ze samen met Paul Lightfoot te choreograferen. Vanaf 2003 richtte ze zich volledig op choreograferen. Samen met Paul Lightfoot was Sol huischoreograaf van 2002 t/m 2020.

Lees de volledige biografie

Sol León samen met Paul Lightfoot in 'Two Gold Variations (1999) van Hans van Manen. Foto: Joris-Jan Bos

Als choreografenpaar werken Sol León en Paul Lightfoot samen sinds 1989 en zij creëerden sindsdien ruim zestig choreografieën voor het gezelschap. Hun werk is meermaals onderscheiden met dansprijzen en wordt wereldwijd uitgevoerd.

Zo werd hun Signing Off in 2005 bekroond met een Benois de la Danse, een van de meest prestigieuze dansprijzen ter wereld.

Sol León & Paul Lightfoot. Foto: Rahi Rezvani