Clowns

door Hofesh Shechter, choreograaf

choreografie: Clowns van Hofesh Shechter
foto: rahi rezvani

“In 1992 had ik als jonge danser aan de dansacademie in Jeruzalem het ongelooflijke geluk mee te mogen doen aan een choreografiewedstrijd in Groningen. Onze groep had zelfs nog meer geluk, omdat ons faculteitshoofd via via iemand kende bij NDT… En dus werd er een uitstapje geregeld, zodat wij de repetities in de dansstudio van NDT konden bijwonen.

Ik kan mij die dag nog levendig herinneren – de onopvallende ingang van het gebouw, de enorme artiestenfoyer, de ruime studio. We gingen zitten en keken naar de dansles, en opeens zagen we Jiří Kylián door de gang lopen (net als mijn klasgenoten, allemaal tieners, slaakte ik een hoge gil terwijl hij wegliep…), daarna gingen we terug naar de studio om verder naar de repetities te kijken.

Wat er toen werd geoefend of wie de dansers waren, weet ik niet meer precies… Maar er was één danser bij, gekleed in een bordeauxkleurige trainingsbroek, naar wie ik gebiologeerd zat te kijken. Het vakmanschap, de passie, de toewijding – het maakte enorme indruk op me. Dat ene moment heeft mij veel inspiratie gebracht, het was zo krachtig dat het me de lucht in slingerde en me wel een jaar lang voortdreef als een innerlijke motor. Het leek wel een chemische reactie die ik in al mijn vezels voelde – al die gedrevenheid en passie, die levensdrang en euforie en het gevoel van openheid dat ervan uitging, was enorm krachtig. Daarom is NDT voor mij altijd een inspiratiebron gebleven. Die dag heeft letterlijk mijn leven veranderd en heeft mij in een oogwenk iets heel krachtigs gegeven.

In 2014 zette ik opnieuw voet in het NDT-gebouw, door diezelfde onopvallende ingang… Ditmaal voor de creatie van mijn eerste werk alhier… En – niet verwonderlijk – die vonk van inspiratie sprong opnieuw over. Ik had toen het voorrecht kennis te maken met al die eindeloos getalenteerde dansers, die in de jaren die volgden hun talent deelden in onze gezamenlijke creaties.”

Uit: Nederlands Dans Theater | 60 – EAN 9789462622425