Bekijk foto's

NDT 2 in De Grote Kerk Veere

Welkom

Beste scholieren, studenten en docenten, wat leuk dat jullie kennis gaan maken met Nederlands Dans Theater (NDT). De voorstelling wordt gedanst door NDT 2, jonge dansers tussen de 18 en 23 jaar oud. De NDT 2-dansers worden jaarlijks gekozen uit honderden internationale auditanten en zijn bekend over de hele wereld.

Kijk lekker rond op deze webpagina en kom alles te weten over de voorstelling, de dansers en de choreografen!

De dansstukken in de voorstelling

Jullie gaan kijken naar een generale repetitie van twee dansstukken. Dit is een belangrijke laatste repetitie voor de echte voorstelling in de avond. De dansers hebben natuurlijk al heel vaak geoefend, maar nu komt alles samen: de bijzondere plek (Grote Kerk Veere), de kostuums, het licht, het geluid en natuurlijk de choreografie. Je kan je voorstellen dat er heel vaak gerepeteerd moet worden voordat alles gaat zoals de choreograaf dat in gedachten heeft. Alle elementen die samen komen moeten perfect op elkaar worden afgestemd. Niet alleen de dansers hebben hier veel oefening voor nodig, maar ook het team achter de schermen. Zo is er namelijk een heel team aan technici die zich bezighoudt met het toneel, licht en geluid en een team kleedsters die ervoor zorgt dat de dansers er prachtig uitzien. Samen met de choreografie moet dit namelijk een perfect geheel worden. Jullie gaan meemaken hoe dit alles tijdens deze generale repetitie bij elkaar komt, zodat alles klaar is voor het grote moment: de voorstelling!

De dansstukken die in de voorstelling worden gedanst zijn The Big Crying van Marco Goecke en The Most Fascinating Problem in the World van Tom Weinberger. Met dat tweede stuk is er nog iets bijzonders aan de hand. Het is namelijk de wereldpremière. Dit betekent dat jullie de eersten zijn die hiernaar mogen kijken. Hieronder vertellen we je kort iets over de dansstukken en de choreografen.

'The Big Crying' - Marco Goecke. Dansers: Mikaela Kelly, Jesse Callaert. Foto: Rahi Rezvani.
'The Most Fascinating Problem In The World'. Dansers: Ivo Mateus, Kele Roberson, Auguste Palayer. Foto: Milena Twiehaus / OFFprojects
the big crying – marco goecke

De werken van Marco Goecke zijn altijd persoonlijk: ze hebben altijd met hemzelf te maken en met de tijd waarin ze zijn gemaakt. Misschien isThe Big Crying wel zijn meest persoonlijke werk; hij begon aan het stuk in de herfst van 2020, kort na de dood van zijn vader. Het is een stuk over afscheid nemen en over alles wat we moeten achterlaten. De choreograaf vergelijkt de lichamen van de dansers met kapotte motoren en de kostuums lijken op de gordijnen van een lijkwagen.

Bekijk meer foto’s in de fotogalerij

the most fascinating problem in the world – tom weinberger

De choreograaf Tom Weinberger werkte in begin 2021 samen met de NDT 2-dansers aan een nieuw stuk, die speciaal gemaakt werd voor andere locaties dan een traditioneel theater. The Most Fascinating Problem In The World is gebaseerd op een tekst, ‘Myth of myself’ van de filosoof Alan Watts. De dansers brengen de ideeën van Watts tot leven met hun lichamen, en proberen een verbinding te maken tussen deze tekst en de toeschouwers in de zaal.

Bekijk meer foto’s in de fotogalerij

Marco Goecke

Marco Goecke komt uit Duitsland en is geboren in 1972. Sinds 2013 wordt er ieder jaar wel een dansstuk van hem opgevoerd door NDT. In de afgelopen tien jaar heeft Marco meer dan veertig choreografieën gemaakt en worden veel van zijn werken wereldwijd door gezelschappen opgevoerd. Leuk weetje: Marco heeft een hondje, een teckel die Gustav heet. Gustav gaat altijd overal mee naar toe, hij is er zelfs altijd bij in de dansstudio!

Lees meer over Marco Goecke

Tom Weinberger

Tom Weinberger is een Israëlische choreograaf die bij veel verschillende dansgezelschappen heeft gedanst. Toen hij danser was bij het gezelschap Batsheva Dance Company in Israël, begon hij met choreograferen. Voor gezelschappen wereldwijd heeft hij werk gemaakt. The Most Fascinating Problem In The World voor NDT 2 is zijn eerste werk voor Nederlands Dans Theater.

Lees meer over Tom Weinberger

Tips voor het kijken!

In het theater zijn er altijd een aantal regels hoe je je hoort te gedragen. Anders dan in bijvoorbeeld de bioscoop staan er hier namelijk echte mensen voor je die heel hard hun best doen. Hieronder staan dus wat tips om zo goed mogelijk naar deze generale repetitie te kijken:

  • Ga niet praten tijdens de generale repetitie– wanneer er gedanst wordt, willen we graag dat het stil is. Dit zodat de dansers niet uit hun concentratie raken en iedereen de voorstelling zo optimaal mogelijk kan beleven.
  • Leg je telefoon weg en zet het geluid uit – je telefoon heb je natuurlijk helemaal niet nodig tijdens de voorstelling, want er is op het toneel al genoeg om naar te kijken!
  • Niet eten en drinken – ook hiervoor geldt weer dat je de dansers en het publiek niet wil storen met geluid, maar daarnaast is het belangrijk dat de Grote Kerk zo schoon mogelijk blijft.
  • Het applaus – aan het eind van de voorstelling mag je wel geluid maken, namelijk een groot applaus om de dansers te bedanken voor hun optreden. Hoe lang en hard het applaus is, hangt af van hoe goed je de voorstelling vond. Als je echt hebt genoten, is dit zelfs een moment dat je mag gaan staan. Je geeft de dansers dan een staande ovatie!
  • Geniet ervan – tot slot de belangrijkste regel: ga er vooral lekker van genieten en laat je meeslepen in de voorstelling!

Kijkvragen

Om je op weg te helpen met waar je op kunt letten tijdens de generale repetitie vind je hieronder voorbeeldvragen:

  • Luister eens goed naar de muziek: is het live of van tevoren opgenomen? Wat voor gevoel krijg je van de muziek? Komt dat gevoel ook terug in de dans? Dansen de dansers exact op de muziek of gaan ze er juist expres tegen in?
  • Kijk eens goed naar de kostuums: heeft iedereen hetzelfde kostuum aan? Wat zegt het kostuum over het personage? Wisselen de dansers tussendoor van kostuum?
  • Kijk eens goed naar het licht: is er veel of weinig licht? Welke kleur heeft het licht? Waar laat het licht je op focussen? Wat voor sfeer geeft het licht?
  • Kijk eens goed naar het toneel: wordt er gebruik gemaakt van decor? Wat vertelt dat decor voor verhaal? Zijn er decorwisselingen?
  • En tot slot kijk eens aandachtig naar de dansers: zijn alle dansers altijd zichtbaar op toneel? Dansen ze altijd samen of ook alleen? Wat voor verhaal vertelt de danser? Wat voor emotie zie je in het gezicht van de danser? Hoe beweegt de danser? Groot, klein, vloeiend, strak, snel of langzaam?

Tussen de dansstukken door en na afloop van de generale repetitie is er even tijd om vragen te stellen over wat je hebt gezien en beleefd. Speciaal voor jullie zijn daar enkele NDT 2 dansers bij aanwezig.