Nieuw in NDT 1

Nieuw in NDT 1

Column | Tess Voelker

Tess Volker is nieuw in NDT 1 – Vijf vragen over haar transitie van NDT 2 naar NDT 1

Gefeliciteerd, een geweldige stap in je carrière! Hoe kijk je terug op de periode bij NDT 2?
Bedankt! Ik kijk uit naar dit volgende hoofdstuk! Terugkijkend is NDT 2 een achtbaan geweest. Terwijl je in de rij wacht voordat je de rit gaat maken, vind je het spannend om die 3 jaar durende rit te gaan maken, vol bochten, pieken en vrije valpartijen; maar je stapt aan boord en maakt je vast. Buiten adem verliet ik NDT 2 en tegelijkertijd was ik klaar voor meer.

Wat ga je het meest missen van NDT 2?
Mijn collega’s! Hun magnetische energie, vastberaden arbeidsethos en absurde vaardigheden maken dit gezelschap echt heel bijzonder. Als dansers zich bij dit gezelschap aansluiten, weten ze dat dat voor een beperkte tijd is. Deze tijdsbeperking maakt de dansers extra dankbaar; voor zowel het werk als voor elkaar. Het verschil tussen vriendschap en duetpartners is altijd een dunne lijn, binnen NDT 2 bestaat die lijn zelden. Het gezelschap is jeugdig op een aanstekelijke manier en heeft me levenslange vriendschappen gegeven waar ik altijd dankbaar voor zal zijn.

Tess in 'IMPASSE' van Johan Inger. Foto: Joris-Jan Bos

Waar kijk je echt naar uit nu je gaat dansen met NDT 1?
Meer collega’s! Het werk, de choreografen en de shows komen en gaan, terwijl de dansers het hele seizoen blijven. We benaderen allemaal ons werk met zo’n persoonlijke toewijding dat het heel makkelijk is om vast te komen zitten. Ik kijk naar de choreografie, ik kopieer. Ik zie mezelf in de spiegel, ik verbeter. “Ik, ik, ik” .. zodra mijn focus alleen naar binnen keert, kan het makkelijk overgaan in afkeuring. Omringd zijn door inspirerende en liefdevolle dansers maakt het bedrijf tot wat het is. Dansen voor NDT is geen eenpersoons gebeuren en daarom komt alles zo mooi samen op het podium. Het is de kracht van wat een grote groep ervaren artiesten samen kan doen. Deze dynamiek begint in de studio en ik wil er heel graag een klein deel van zijn.

Dansen voor NDT is geen eenpersoons gebeuren en daarom komt alles zo mooi samen op het podium.

Tess Voelker

Hoe verwacht je je bij NDT 1 verder te ontwikkelen, zowel op het gebied van dans als persoonlijk?
Ik herinner me dat toen ik voor het eerst bij NDT 2 kwam, het bedrijf werd uitgelegd als een gereedschapskist waar je tools aan kunt blijven toevoegen (technieken, artisticiteit, kwaliteiten, repertoire, enz.). En erop kunt vertrouwen dat diezelfde tools je zullen helpen je carrière te ontwikkelen als je eenmaal het gezelschap hebt verlaten. Ik merk nu dat ik een heleboel tools zie als ik terugkijk in mijn gereedschapskist, maar in wanorde. Vooruitkijkend zie ik NDT 1 als een unieke kans om deze tools niet alleen beter te leren kennen en gebruiken, maar ook te leren hoe ik ze op een andere, meer persoonlijke manier kan gebruiken. Een voorbeeld hiervan is podiumpresentatie. NDT 2 geeft heel veel voorstellingen, waardoor ik me comfortabel voel op het podium. Met NDT 1 kan ik dit gebruiken in creaties waar ik niet zo bekend mee ben. Onderdeel worden van NDT 1 zie ik persoonlijk als in een pool van dansers gegooid worden die hun gereedschapskist van binnen en buiten kennen. Mijn collega’s zorgen ervoor dat ik de waarde van uniciteit blijf zien. In ons allemaal zit de danser en de mens, de kunst is om te ontdekken waar die twee samenkomen.

Dansen bij NDT is superintensief. Wat doe je naast NDT om te ontspannen en los te komen van de dagelijkse routine?
Gelukkig woont mijn partner in Amsterdam, dus daar breng ik veel tijd door. Soms voelt het alsof ik twee aparte levens leid, maar ik ben dankbaar voor de kans om echt uit mijn leven als danser te kunnen stappen en op die manier afstand te nemen. Daarnaast vind ik het heerlijk om de tijd te nemen om te koken terwijl ik op zoek ben naar nieuwe deuntjes op Spotify. Het maakt echter niet uit hoe lang ik probeer te ‘ontspannen’, het eindigt altijd met dansen in de keuken.