Bekijk foto's

Woven State

NDT 1

Woven State

NDT 1
William Forsythe Of Any If And
William Forsythe One Flat Thing, reproduced
William Forsythe N.N.N.N.

William Forsythe (VS) veroverde de danswereld met zijn innovatieve en dynamische benadering van de kunstvorm wat hem in de internationale schijnwerpers zette. Als maker belichaamt Forsythe een beheersing van de ruimte en heeft hij een meesterlijke greep op de geschiedenis en ontwikkeling van ballet en dans, die beide kenmerkend zijn voor elk werk dat hij maakt: “Als dans alleen doet wat we veronderstellen dat het kan, zal het ophouden te bestaan. Ik zal de grenzen van wat het woord choreografie betekent altijd blijven oprekken.” Woven State markeert een hernieuwing van de relatie met Forsythe in een drieluik van werken. Zo bevat het programma de terugkeer van Of Any if And, voor het laatst uitgevoerd door NDT in 2005, N.N.N.N (2002), en One Flat Thing, reproduced (2000). De werken worden begeleid door muziek gecomponeerd door Thom Willems, een creatief partner van Forsythe.

Alle 9 voorstellingen

Over het programma

In het kwartet N.N.N.N. (2002) komt het geluid rechtstreeks uit de lichamen van de dansers die voortdurend met elkaar in verbinding staan. Alle vier de dansers doen mee aan een ritmisch spel dat de compositie verlevendigt; samen dragen ze de verantwoordelijkheid om de partituur in stand te houden. N.N.N.N. is een prachtig voorbeeld van Forsythe’s iconische stijl, waarbij ambacht en verbeeldingskracht worden gebruikt om de grenzen van dans te verkennen en waarbij het lichaam, verfijnd en nieuwsgierig, de ruimte interpreteert.

Of Any If And, oorspronkelijk gemaakt in 1995, werd voor het eerst uitgevoerd door NDT in 2005. Het intieme en virtuoze duet stimuleert de relatie tussen twee dansers, geleid door een reeks raadselachtige woorden die worden uitgesproken door twee acteurs vanaf de achterkant van het toneel. Dezelfde woorden worden op verschillende schermen op de zwarte achtergrond geprojecteerd. Het duet belichaamt een forensische intensiteit in een poging van de dansers om zich te verhouden tot de klassieke techniek terwijl ze tegelijkertijd het dit kader deconstrueren.

Vanwege de verbazingwekkende nauwkeurigheid en het beeld van dansers die bewegen tussen rechte lijnen van tafels, blijft One Flat Thing, reproduced uit 2000 trouw aan Forsythe’s thema van contrast tussen orde en wanorde. Het werk is opgezet als een contrapunt dat wordt gecreëerd door de interactie van drie organisatiesystemen: bewegingsmateriaal, cueing en afstemming. De dansers worden ingesloten door een doolhof van tafels, maar dit doolhof is tevens de speelplaats waarin ze losbreken. Er worden spelletjes gespeeld waarin zich een domino-effect ontvouwt als de ene danser een andere in beweging zet en zo de ene tafel tegen de andere aan knalt en de ontmoetingen steeds dramatischer worden.

Speelperiode

Seizoen 2021-2022 | 2 t/m 18 dec 2021

Amare, Den Haag
2, 3, 4 dec
16, 17, 18 dec

Parkstad Limburg Theaters, Heerlen
8, 9 dec

Stadsschouwburg Nijmegen
13 dec

Foto: Rahi Rezvani. Danser: Jon Bond.
Foto: Rahi Rezvani. Danser: Aram Hasler
Foto: Rahi Rezvani. Danser: Jianhui Wang

Bekijk meer foto’s in the galerij

Bestel

laden...