Bekijk galerij

Now here, Now always

NDT 2
Andrew Skeels Wereldpremière - Brocken Spectre
Marco Goecke The Big Crying
Alexander Ekman Cacti

Now here, Now always is een drieluik dat om een virtuositeit aan expressie vraagt van de NDT 2-dansers, met werken van Marco Goecke en Alexander Ekman, bekende gezichten van NDT, en Andrew Skeels, een nieuwe stem binnen het gezelschap.

Duur van het programma: circa 2 uur 20 min.

Over het programma

The Big Crying is misschien wel Marco Goecke’s meest persoonlijke werk waar hij in de herfst van 2020 aan begon, kort na de dood van zijn vader. “Het is een stuk over afscheid nemen en over alles wat we achter moeten laten”, zegt Goecke. De bewegingstaal van The Big Crying is hoekig, pulserend en explosief in een overweldigend kruisvuur op muziek van Tori Amos; nerveuze, trillende armbewegingen als fladderende vlindervleugels vangen de onpeilbare emotie van rouw. Vanwege COVID-beperkingen is dit werk nauwelijks live uitgevoerd of op tournee geweest in Nederland en was het voornamelijk digitaal te zien ten tijde van de première in maart 2021. NDT is erg enthousiast om The Big Crying dit seizoen te hernemen en een groter publiek de kans te geven om dit krachtige werk in levende lijve te ervaren.

Met veel plezier introduceren we met dit programma een nieuw gezicht bij NDT: Andrew Skeels. Geïnspireerd door Johannes Brahms’ Alto Rhapsody en Winter Journey in the Harz van Johann Wolfgang von Goethe, is Brocken Spectre, met een nieuwe compositie van Julien Tarride, een intieme reflectie op verdriet, transcendentie en de paradox van de menselijke ervaring.

Toen Alexander Ekman in 2010 Cacti maakte, was het voor de choreograaf belangrijk dat het werk zowel een grote dosis humor als een kritische noot zou bevatten. Met Cacti daagt Ekman op amusante wijze het publiek uit om na te denken over moderne dans als hogere kunstvorm, en geeft hij commentaar op de ervaring van wat als ‘hoge kunst’ kan worden bestempeld. Zestien dansers staan gevangen op enorme tegels, terwijl ze rennen, vallen, kronkelen en proberen te ontsnappen aan hun onzichtbare gevangenissen, om uiteindelijk elk een cactus te bemachtigen. Wat betekent dit allemaal? Cacti is een vrolijke parodie op de grotere excessen van de danskunst. Een strijkkwartet op het podium speelt muziek van Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven en Franz Schubert, terwijl de dansers de instrumenten van het kwartet worden, wat resulteert in een ritmisch geheel. In 2010 werd Cacti genomineerd voor een Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansproductie’.

Minidocumentaire Dans en Live Muziek - Hoe werkt dat?

Bekijk de voorbereidingen

Neem een kijkje in de studio hoe dansers zich voorbereiden op The Big Crying, een intens en krachtige stuk van Marco Goecke waarin gekeken wordt naar afscheid en tegelijk het leven en levensdrift gevierd wordt.

Bekijk hoe de dansers zich voorbereiden op Cacti van Alexander Ekman. Hoe vinden ze de balans tussen humor en kunst?

For Brocken Spectre werden dansers gevraagd om echt in zichzelf te keren en de vaak verborgen en genegeerde emoties te vinden. Bekijk de voorbereidingen.

Dit programma wordt live begeleid door musici van Het Balletorkest.

Speelperiode

Seizoen 2022-2023 | 27 oktober t/m 20 december 2022

Amare, Den Haag
27, 28, 29 okt
15, 16, 17 dec

Stadsschouwburg Nijmegen & Concertgebouw De Vereeniging
2 nov

Schouwburg Concertzaal Tilburg
9 nov

Schouwburg Amstelveen
13 nov

Theater aan het Vrijthof, Maastricht
15 nov

Theater de Maaspoort, Venlo
16 nov

Musis & Stadstheater Arnhem 
19 nov

 

Stadsschouwburg Utrecht
21 nov

Wilminktheater, Enschede
24 nov

Flint, Amersfoort 
27 nov

Parktheater Eindhoven
29 nov

Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem
2 dec

Chassé Theater, Breda
4 dec

Internationaal Theater Amsterdam
7, 8, 9 dec

SPOT Groningen
13 dec

Theater Rotterdam
20 dec

Choreogafen

Andrew Skeels (Verenigde Staten) danste vroeger bij Les Grands Ballets Canadiens de Montréal en is sinds 2015 de artistiek directeur van zijn gezelschap Skeels Danse Montréal. Hij heeft werk gecreëerd voor onder andere Cirque du Soleil, Ballet of the Grand théâtre de Genève, en TanzTheater International Festival Hannover. Skeels maakt zijn debuut bij het gezelschap dit seizoen en creëert een nieuw werk voor NDT 2.

Marco Goecke

Sinds seizoen 2013-2014 is Marco Goecke (Duitsland) aan NDT verbonden als associate choreographer. Voor beide gezelschappen, NDT 1 en NDT 2, heeft Goecke in deze jaren al veel choreografieën gemaakt. Zijn Midnight Raga voor NDT 2 was winnaar van de Zwaan ‘meest indrukwekkende dansproductie’ in 2017. Sinds seizoen 2019-2020 is Goecke balletdirecteur bij Staatsoper Hannover.

Alexander Ekman (Zweden) begon zijn carrière als choreograaf toen hij nog danste bij NDT 2. Eerder danste hij ook bij het Koninklijk Ballet van Zweden en het Cullberg Ballet. Voor NDT creëerde hij o.a. de balletten Cacti (2010), Left Right Left Right (2012), Maybe Two (2013), Definitely Two (2013) en FIT (2018). Ekman is een wereldwijd veelgeprezen choreograaf en maakte werk voor vele andere gezelschappen waaronder het Göteberg Ballet en het Ballet de l’Ópera de Paris.

Inleidingen

De afdeling Talentontwikkeling & Educatie verzorgt inleidingen door heel Nederland voorafgaand aan de voorstellingen van NDT 1 en NDT 2. Tijdens onze inleiding van 30 minuten krijg je de kans om persoonlijk kennis te maken met ons gezelschap en je meer te verdiepen in moderne dans en het repertoire van NDT.

Meer informatie lees je in de informatiemail die je daags voor jouw bezoek aan Amare ontvangt of via de website van het desbetreffende theater waar je de NDT-voorstelling bezoekt.

NDT Young Creatives

Wist je dat je gekoppeld aan deze voorstelling zowel een workshop of een zesweekse intensive kunt volgen? We zijn gestart met een nieuw dansproject voor kinderen tussen 8 en 14 jaar oud: NDT Young Creatives. Danservaring is niet vereist, wel zin om te maken en op te treden!

Meer informatie

'Brocken Spectre' . Dansers: Ivo Mateus, Samuel van der Veer, Demi Bawon, Casper Mott Foto: Rahi Rezvani.

Bekijk meer foto’s in de gallerij

laden...