Bekijk galerij

Climb the sky

NDT 2
Crystal Pite Ten Duets on a Theme of Rescue - NDT première
Noé Soulier About Now - Wereldpremière
Johan Inger Out of Breath

Climb the sky introduceert een nieuwe, inspirerende stem in het gezelschap, Noé Soulier, markeert de eerste samenwerking van Crystal Pite met de NDT 2-dansers voor haar werk Ten Duets on a Theme of Rescue, en presenteert de terugkeer van Out of Breath van Johan Inger.  

Over het programma

“Ik hou van het woord ‘redding’. Het vertelt een heel verhaal in één enkel woord,” aldus de internationaal gerenommeerde choreograaf Crystal Pite. Ten Duets on a Theme of Rescue (2008) werd oorspronkelijk gecreëerd voor Cedar Lake Contemporary Ballet. Climb the sky markeert Pite’s eerste samenwerking met de dansers van NDT 2 en betekent tevens de première van het werk bij het gezelschap. “De creatie van dit werk was een opgraving. Nadat ik de choreografie had opgebouwd, zocht ik in de choreografie naar beelden die redding opriepen; beelden die al in de bewegingen aanwezig waren als fragmenten van een onverteld verhaal”, zegt Pite. In elk van de tien duetten wordt een beeld van redding vastgehouden voor een kort moment van bezinning voordat het weer wordt losgelaten in de dans.
Pite is sinds 2008 associate choreograaf bij NDT en heeft haar verbintenis aan het gezelschap voor de komende vier jaar verlengd. Voor NDT creëerde Pite o.a. Pilot X (2005), Plot Point (2010, genomineerd voor de prestigieuze Benois de La Dance), Solo Echo (2012), en The Statement (2016). Haar meest recente werk ging in mei 2022 in première en is het begin van een langere samenwerking met NDT, Complicité Theater, en artistiek directeur Simon McBurney.

De Franse choreograaf Noé Soulier bevraagt de manier waarop we gebaren waarnemen en interpreteren, en verkent dans door middel van verschillende technieken. In projecten zoals het boek ‘Actions, mouvements et gestes’, en het werk Mouvement sur movement uit 2013, introduceert Soulier een discrepantie tussen het discours en de gebaren die ermee gepaard gaan. Op die manier probeert hij het lichamelijke geheugen van het publiek te activeren via bewegingen die refereren aan afwezige objecten of gebeurtenissen.
Soulier studeerde aan de CNSMD van Parijs, aan de National Ballet School van Canada en aan P.A.R.T.S. in Brussel. Hij behaalde een master filosofie aan de Sorbonne en nam deel aan een residentieprogramma in het Palais de Tokyo: Le Pavillon. In 2010 won hij de Danse Élargie prijs van het Théâtre de la Ville en Musée de la Danse. Soulier was van 2016 tot 2018 associate artist aan het Toulouse / Occitanie National Centre for Choreographic Development en aan het National Dance Centre in Pantin van 2014 tot 2019. In juli 2020 werd hij directeur van het CNDC in Angers, een unieke instelling in de danswereld die een creatief choreografisch centrum, een school voor hedendaagse dans en een programma van danspresentaties combineert. Met dit nieuwe werk maakt Soulier zijn debuut bij het gezelschap.

Out of Breath (2002) van de Zweedse choreograaf Johan Inger is een werk over de viering van leven en dood, en onze menselijke trotsering van de onontkoombaarheid daarvan. “Ik creëerde Out of Breath tijdens een tumultueuze tijd in mijn leven toen de dramatische geboorte van mijn dochter op brute wijze het besef aanwakkerde dat het leven al vanaf het begin uiterst fragiel kan zijn”, aldus de choreograaf.” Het stuk gaat in op de steeds aanhoudende aanwezigheid van de dood, hoe we de neiging hebben om te vergeten dat dit een onderdeel is van ons dagelijks leven, maar ook hoe deze angst voortdurend wordt overtroffen en overstegen door de passie voor het leven.” NDT kijkt uit naar de terugkeer van Out of Breath, een belangrijk werk uit het repertoire van het gezelschap, dat ten tonele wordt gevoerd door een nieuwe generatie dansers.  

Speelperiode

Seizoen 2022-2023 | 16 maart t/m 29 april 2023

Amare, Den Haag
16, 17, 18 mrt
6, 7 apr

Parktheater Eindhoven
22 mrt

Stadsschouwburg Nijmegen & Concertgebouw De Vereeniging
25 mrt

Wilminktheater, Enschede
28 mrt

Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem
30 mrt

Parkstad Limburg Theaters, Heerlen
1 apr

 

Schouwburg Amstelveen
8 apr

Stadsschouwburg Utrecht
11, 12 apr

TAQA Theater de Vest, Alkmaar
14 apr

De Goudse Schouwburg, Gouda
18 apr

Zwolse Theaters, Zwolle
19 apr

Internationaal Theater Amsterdam
24, 25, 26 apr

Schouwburg Concertzaal Tilburg
29 apr

'Out of Breath' - Johan Inger. Danser: Rui-Ting Yu. Foto: Joris-Jan Bos
'Ten Duets on a Theme of Rescue' - Crystal Pite. Dansers: Sophie Whittome, Samuel van der Veer. Foto: Rahi Rezvani

Inleidingen

De afdeling Talentontwikkeling & Educatie verzorgt inleidingen door heel Nederland voorafgaand aan de voorstellingen van NDT 1 en NDT 2. Tijdens onze inleiding van 30 minuten krijg je de kans om persoonlijk kennis te maken met ons gezelschap en je meer te verdiepen in moderne dans en het repertoire van NDT.

Meer informatie lees je in de informatiemail die je daags voor jouw bezoek aan Amare ontvangt of via de website van het desbetreffende theater waar je de NDT-voorstelling bezoekt.

'About Now' - Noé Soulier. Dansers: Casper Mott, Gabriele Rolle. Foto: Rahi Rezvani

Bekijk meer foto’s in de galerij

NDT Young Creatives

Wist je dat je gekoppeld aan deze voorstelling zowel een workshop of een zesweekse intensive kunt volgen? We zijn gestart met een nieuw dansproject voor kinderen tussen 8 en 14 jaar oud: NDT Young Creatives. Danservaring is niet vereist, wel zin om te maken en op te treden!

Meer informatie

laden...