Video laden...

In gesprek met Sebastian Pico Haynes

Recenterring Narratives

De geschiedenis heeft de neiging om een grote verscheidenheid aan belangrijke figuren en verhalen over het hoofd te zien die nooit de canon halen, noch in ons collectieve geheugen zijn opgeslagen. Met het Recentering Narratives Project wil Prince Credell, Beleidsadviseur Diversiteit & Inclusie bij Nederlands Dans Theater (NDT), deze blinde vlekken binnen de historische context van het gezelschap aan het licht brengen en het (NDT-)archief aanvullen met de vele multiraciale en veelzijdige talenten en artiesten die het (NDT-)podium door de decennia heen hebben gesierd. Dit project wil niet het verleden van NDT benadrukken waarin verschillen werden gevierd, maar wil eerder kunstenaars van kleur erkennen die geholpen hebben de artistieke creativiteit en identiteit van het gezelschap en de dansgemeenschap in het algemeen uit te bouwen. Via het Recentering Narratives Project zullen de bijdragen van deze kunstenaars worden benoemd en erkend. Niet in de laatste plaats omdat veel van deze voormalige NDT-dansers vandaag de dag nog steeds een enorme bijdrage leveren aan de kunstvorm!

Omslagfoto: Take Root (2019) van Imre van Opstal & Marne van Opstal. Foto: Rahi Rezvani.

'Vladimir' - Hofesh Shechter. Foto: Rahi Rezvani.

Sebastian Pico Haynes

Sebastian Pico Haynes (Deens-Amerikaans) begon zijn dansopleiding aan de Royal Danish Ballet School in Holstebro en later in Kopenhagen. In 2011 begon hij als leerling bij het Royal Danish Ballet en later ontving hij de Eervolle Onderscheiding van Koningin Ingrid (2014) voordat hij opklom tot solist (2016). Van 2017-2020 was hij verbonden aan NDT 1, voordat hij terugkeerde naar het Royal Danish Ballet. Sinds zijn terugkeer naar Kopenhagen werkt hij nog steeds mee aan projecten, doet hij modellenwerk en geeft hij les, zowel in Denemarken als in het buitenland.

Tijdens de NDT Summer Intensive 2023 ging Prince in gesprek met Sebastian. Bekijk het interview:

Interview door Prince Credell

Prince Credell

Beleidsadviseur Diversiteit en Inclusie / Medewerker Talentontwikkeling & Educatie

Dit interview werd afgenomen door Prince Credell, voormalig NDT 1-danser en momenteel Beleidsadviseur Diversiteit & Inclusie bij NDT.